Drumul spre Sarmizegetusa Regia va fi modernizat. A fost semnat contractul de aproape zece milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Consiliul Judeţean Hunedoara a semnat contractul de modernizare a drumului de acces spre Sarmizegetusa Regia, proiect realizat pe fonduri nerambursabile prin Regio – Programul Operaţional Regional. Valoarea investiţiei se ridică la 9,4 milioane de euro.

Sarmizegetusa Regia va avea drum de acces modern până la finalul acestui an, potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Hunedoara. Proiectul de reabilitare a drumului judeţean care face legătura între Costeşti şi Sarmizegetusa Regia, în Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina, a primit finanţare de la UE, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013.

„Proiectul Consiliului Judeţean Hunedoara „Modernizare drumuri de acces pentru integrarea în circuitul turistic european a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei”, vizează modernizarea drumului judeţean 705A, pe traseul cuprins între localităţile Costeşti şi Sarmizegetusa Regia (km 19+465 – 37+370) şi conectarea acestuia la reţeaua drumurilor naţionale şi la reţeaua TEN. Implementarea proiectului se va face pe parcursul a opt luni.

Ca urmare a implementării proiectului, vor fi reabilitaţi mai mult de 17 kilometri de drum judeţean, cu şapte poduri şi nouă staţii de încrucişare. De asemenea, prin acest proiect vor fi amenajate şi 12 parcări”, a informat Dorin Gligor, preşedintele interimar al CJ Hunedoara.

drumul spre sarmi foto daniel guta

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 41,59 milioane lei (9,41 milioane euro), dintre care aproximativ 32,95 milioane lei (7,45 milioane euro) reprezintă finanţarea nerambursabilă.


Vă recomandăm şi:

Cele 10 secrete ale Sarmizegetusei Regia: cum a fost cucerită şi distrusă de romani, ce înseamnă Decebalvs per Scorilo şi misterele sanctuarelor solare

Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei, înainte de războaiele romane care au dus la distrugerea ei. În prezent situl arheologic al vechiului oraş antic este inclus în patrimoniul UNESCO, importanţa fiindu-i astfel recunoscută pe plan mondial.

Ce făceau dacii cu banii şi de ce nu îi foloseau niciodată pentru comerţ? Secretele monedelor Koson din aur, descoperite în Sarmizegetusa Regia

Cele mai importante tezaure monetare descoperite în România provin din antichitate. Kosonii din aur au fost găsiţi doar pe teritoriul vechii Dacii, în schimb cele mai multe dintre piesele monetare scoase la iveală în urma săpăturilor arheologice sunt monede de import. Dacii nu erau interesaţi de folosirea banilor în comerţ, potrivit istoricilor.

FOTO Eclipsa peste sanctuarele dacilor. Cum s-a văzut fenomenul astronomic în Sarmizegetusa Regia, unul dintre cele mai misterioase locuri ale Hunedoarei

Sarmizegetusa Regia a oferit astăzi o privelişte impresionantă turiştilor care au ales fosta capitală a Daciei, din Munţii Orăştiei, pentru a asista la eclipsa solară. Şi celelalte cetăţi dacice au fost destinaţii ideale pentru călătorii interesaţi de fenomene astronomice.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite