FOTO Eclipsa peste sanctuarele dacilor. Cum s-a văzut fenomenul astronomic în Sarmizegetusa Regia, unul dintre cele mai misterioase locuri ale Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Sarmizegetusa Regia a oferit astăzi o privelişte impresionantă turiştilor care au ales fosta capitală a Daciei, din Munţii Orăştiei, pentru a asista la eclipsa solară. Şi celelalte cetăţi dacice au fost destinaţii ideale pentru călătorii interesaţi de fenomene astronomice.

Sute de oameni au vizitat astăzi cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Eclipsa solară a făcut şi mai fascinante priveliştile oferite de aşezările antice, ridicate de peste două milenii pe cele mai înalte culmi, în sălbăticia munţilor. Mulţi dintre vizitatorii Sarmizegetusei Regia, fosta capitală a Daciei înainte de invaziile legiunilor romane, au urcat special pentru a asista la eclipsa parţială de soare.

„Locul este fabulos, iar eclipsa solară, care coincide cu perioada echinocţiului de primăvară are un rol benefic pentru noi. Ne simţim mai energici, mai liniştiţi, mai ales în Sarmizegetusa Regia”, a spus Maria, una dintre vizitatoarele monumentelor UNESCO.

„Dacă este să dăm crezare documentelor vremii, acestea spun că dacii erau neîntrecuţi în cunoaşterea mişcării astrelor. Sarmizegetusa Regia este un simbol al ştiinţei antice şi este o desfătare să venim aici să urmărim fenomenele astronomice”, a declarat Vladimir Brilinsky, administrator al sitului UNESCO.

Sarmizegetusa Regia FOTO

Şi celelalte cetăţi dacice din munţii Orăştiei au fost vizitate astăzi de un număr mare de turişti.

Soarele de andezit
Unul dintre motivele pentru care Sarmizegetusa Regia este un loc special pentru pasionaţii de astronomie este faptul că adăposteşte o construcţie misterioasă: soarele de andezit (discul solar sau soarele de piatră).

Sarmizegetusa Regia FOTO

Potrivit arheologilor care l-au studiat în ultimele decenii, „soarele de andezit” din incinta sacră a Sarmizegetusei este alcătuit din zece raze, sectoare de cerc cu o lungime de 2,76 metri, iar diametrul total al construcţiei circulare din calcar şi andezit ajunge la şapte metri. Unii cercetători au afirmat că „soarele de andezit”, prelungit cu o „săgeată de piatră” ce poate fi văzută în prezent, ar fi avut rolul unui ceas solar, în timp ce alţi istorici şi arheologi susţin că acesta ar fi avut rolul unui altar.
Cetatea de la Costeşti. FOTO: Daniel Guţă.

Sarmizegetusa Regia FOTO

Sarmizegetusa Regia este cel mai important obiectiv turistic aflat pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monezi antice, obiecte de aur, argint şi bronz, considerate unice. Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României.

sarmizegetusa

Cetăţile UNESCO
Alături de alte cinci foste cetăţi antice, în 1999, Sarmizegetusa Regia a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură). Printre criteriile care au stat la baza intrării cetăţilor din Munţii Orăştiei în patrimoniul UNESCO au fost: „Cetăţile dacice reprezintă sinteza unică a unor influenţe culturale externe şi a unor tradiţii locale în privinţa tehnicilor de construcţie şi a arhitecturii militare antice. Cetăţile dacice sunt expresia concretă a nivelului de dezvoltare excepţional al civilizaţiei regatelor dacice de la sfârşitul mileniului I, înainte de Hristos. Cetăţile dacice sunt monumente exemplare pentru fenomenul evoluţiei de la centrele fortificate la aglomerările proto-urbane, caracteristice sfârşitului Epocii fierului în Europa. Dintre cele şase cetăţi recunoscute ca monumente UNESCO, Sarmizegetusa Regia, Costeşti Cetăţuia, Piatra Roşie, Costeşti Blidaru şi Băniţa se află pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina, iar cetatea Căpâlna este în judeţul Alba, în apropierea limitelor ariei protejate”.


Vă recomandăm şi:

FOTO Feerie de primăvară în cetatea Sarmizegetusa Regia. Vechea capitală a Daciei şi-a redeschis porţile

Sarmizegetusa Regia şi-a redeschis porţile pentru turişti după cele trei luni în care monumentul istoric a putut fi vizitat cu restricţii, accesul cu maşina pe ultimii kilometri ai drumului nefiind permis pe timp de iarnă. În ultimele zile, sute de turişti au vizitat fostul oraş antic.

FBI şi Interpol caută 11 brăţări dacice din aur, furate din zona Sarmizegetusa Regia

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au informat că 11 brăţări spiralice din aur, provenite din zona Sarmizegetusei Regia, sunt căutate de autorităţi cu ajutorul FBI şi Interpol.

Locuri misterioase în Hunedoara: „ochii albaştri” din Retezat şi tainele ascunse în Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia şi lacurile glaciare din Masivul Retezat se află printre cele mai tainice locuri care împodobesc ţinutul Hunedoarei. Au devenit atracţii pentru turiştii din întreaga lume. Sunt înconjurate de o aură misterioasă, care ascunde secrete vechi, pe care oamenii au încercat să le desluşească prin nenumărate legende şi poveşti.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite