„Dracula cel adevărat a trăit şi a păcătuit în aceste locuri”. Cum a apărut legenda castelului bântuit din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor este unul dintre monumentele fascinante din Hunedoara. FOTO: Daniel Guţă.
Castelul Corvinilor este unul dintre monumentele fascinante din Hunedoara. FOTO: Daniel Guţă.

Castelul Corvinilor din Hunedoara stârneşte fascinaţia străinilor din întreaga lume, datorită arhitecturii lui impresionante şi a legendelor întunecate despre el. În ultimii ani, a fost vizitat şi cercetat de căutători de fantome şi nu au fost puţini cei ce au susţinut că au simţit prezenţa unor spirite, care bântuie ungherele monumentului medieval.

Castelul Corvinilor din Hunedoara a primit în ultimul deceniu vizita mai multor „vânători de fantome”, care i-au popularizat legendele înfiorătoare. Unii dintre aceştia au susţinut că monumentul istoric ar fi bântuit. Poveştile despre castelul din Hunedoara, care ar fi fost sălaşul unor spirite malefice, au început să ia amploare din urmă cu şapte – opt ani, a relatat istoricul Ioan Bodochi.

Atunci, realizatorii unui show de televiziune din Marea Britanie, vizionat de milioane de telespectatori, au declarat castelul drept unul dintre locurile bântuite de strigoi, după o investigaţie realizată aici. Episodul de la castel al documentarului de televiziune „The most haunted“, realizat de jurnalista Yvette Fielding, prezenta o aventură înfricoşătoare, filmată pas cu pas prin încăperile Castelului Corvinilor, în care protagoniştii acesteia au luat legătura, prin şedinţe de spiritism, cu unul dintre vechii chiriaşi ai castelului, un nobil maghiar care a trăit în secolul al XIII-lea. Ulterior, alţi vânători de stafii s-au aventurat în castelul din Hunedoara.

Producătorii unei emisiuni de succes din Statele Unite, „The Scariest Places on Earth“ (Cele mai înfricoşătoare locuri de pe Pământ) au filmat în urmă cu câţiva ani un documentar despre Vlad Ţepeş, cunoscut drept Dracula, în Hunedoara. Americanii au petrecut o noapte „bântuind” prin încăperile monumentului şi au susţinut apoi că au simţit prezenţa contelui Dracula. În vara anului 2013, realizatorii unui serial difuzat de compania tv Travel Channel au căutat fantome şi fenomene paranormale în castel. În zilele petrecute în Hunedoara, vedetele de televiziune care realizau documentarul Ghost Adventures le-au arătat fanilor, pe internet, mai multe imagini şi filmuleţe în care descriau atmosfera din castel. „Locul acesta este plin de camere de tortură ale morţii. Să spunem doar că este foarte, foarte, întunecat”, relatau cei de la Travel Channel. Într-un top realizat de Lonely Planet, al celor mai înfricoşătoare construcţii din lume, Castelul Corvinilor a fost inclus între primele zece obiective, alături de oraşul părăsit Cernobîl, din Ucraina, şi alte locuri cu o istorie întunecată.

Legendele horror
Potrivit istoricului hunedorean Ioan Bodochi, asocierea castelului din Hunedoara cu un loc bântuit provine atât din credinţele populare ale românilor, despre spiritele nemuritoare, cât şi datorită legendelor castelului din Hunedoara, un loc cu un trecut tumultos. O poveste înfiorătoare rămasă în istoria castelului este cea a pedepsirii Anei, soţia nobilului Ioan Torok, cel care a stăpânit la sfârşitul secolului al şaisprezecelea Castelul Corvinilor. „Femeia a fost acuzată că şi-a înşelat soţul şi a fost executată. Potrivit legendei, moartea ei a avut loc în curtea Castelului. I-a fost bătut un piron în cap”, a relatat Ioan Bodochi. Istoricul susţine că la popularitatea castelului a contribuit şi povestea contelui vampir Dracula, scrisă de Bram Stoker la sfârşitul secolului XIX.

Deşi istoricii nu confirmă varianta că Vlad Ţepeş ar fi locuit sau ar fi fost ţinut prizonier în castel, numele lui Dracula a fost asociat monumentului istoric, încă din anii 1960. Castelul în care „a trăit şi a păcătuit” Dracula se află în Hunedoara, relata în 1969 o celebră jurnalistă din Statele Unite ale Americii, Aline Mosby. În vremea în care era corespondent din Uniunea Sovietică al agenţiei de presă americane UPI (United Press International), Aline Mosby a ajuns în Hunedoara, unde potrivit reportajului publicat în mai multe ziare din SUA, avea să descopere adevărata casă a contelui Dracula, cel însetat de sânge potrivit legendelor locului. „Aceasta este Transilvania, un teritoriu sălbatic şi singuratic, unde localnicii îşi amintesc poveşti spuse de bunicii lor, despre creaturi cu înfăţişări monstruoase, despre oameni care străpungeau inimile morţilor pentru a-i ţine în criptele lor”, îşi începea autoarea reportajul, cu titlul „Transilvania - unde a trăit adevăratul Dracula?, publicat în 22 decembrie 1969, de ziarul american „The Villete Messenger”.

„Am descoperit că Dracula cel adevărat, chiar nefiind vampir, a trăit şi a păcătuit în aceste locuri, aşa cum se crede. Aici, în Hunedoara, castelul din secolul al cinsprezecelea se ridică din prăpastie şi străpunge cerul gri al iernii. Este aşa cum a scris Stoker: un loc al umbrelor, unde vântul suflă rece printre meterezele, şi  printre ale cărui ferestre înalte şi înnegrite nu trec razele soarelui”, scria jurnalista.

Tinerii nu credeau poveştile cu Dracula
Aline Mosby relua, în reportajul ei, povestea contelui Vlad Ţepeş, fiu al lui Vlad Dracul şi cel căruia îi plăcea să îşi ucidă inamicii străpungându-le trupurile cu o ţeapă. Acelaşi care se ridica din sicriul său pentru a bea sânge, strâpungând gâturile femeilor. Însă, continua jurnalista, Hunedoara devenise modernă. Uzinele de oţel tuciurii sufocau casele ţărăneşti din apropierea castelului, iar de la ferestrele acestuia se vedeau coşurile de fum roşu care acoperea atunci oraşul. „Copiii mai aleargă prin castel pentru a-i vizita camerele de tortură, iar un fotograf sforăie într-una din sălile mari ale acestuia. Dar restul castelului este cufundat în linişte”, scria Mosby. Doar în Hunedoara auzise poveştile înfiorătoare despre strigoi.

“Cei mai mulţi dintre sătenii din zona Transilvaniei nu ştiu nimic despre Dracula, dar localnicii din Hunedoara îşi amintesc poveştile pe care bătrânii lor le şopteau despre un spirit vampir numit Dracula „Desigur, legendele nu sunt adevărate, dar bunicii mei îmi povesteau despre vampirul care nu putea fi omorât decât dacă îi era înfipt un par ascuţit în inimă. Dracula avea picioare de capră şi pentru a-l putea ţine departe de casele noastre, înfigeam un cuţit în uşa casei”, a relatat Ioan, un tânăr de 20 de ani”, potrivit articolului jurnalistei. Alţi localnici din Hunedoara, scria Aline Mosby, îi povestiseră că sub castel ar fi existat un tunel plin cu ţepuşe, unde Dracula ar fi locuit în timpul zilei. Şi că în părţile locului, încă se practica străpungerea inimilor celor morţi cu un ţăruş, pentru ca aceştia să nu se ridice din cripte, transformaţi în vampiri.

Castelul Corvinilor, groapa leilor


Povestea construirii castelului din Hunedoara a început în anul 1440, când Ioan (Iancu) de Hunedoara a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-un castel impunător, cu o arhitectură care să dea imaginea unei fortăreţe indestructibile în faţa atacurilor armate. În anii care au urmat, în jurul vechii cetăţi a Hunedoarei au fost ridicate ziduri de calcar dolomitic, flancate de turnuri circulare şi rectangulare.

Deşi istoricii susţin că Iancu de Hunedoara nu a locuit decât o mică perioadă în castel, voievodul care şi-a petrecut aproape toată viaţa în campaniile militare a vrut să îi dea acestuia un aspect care să îi semene personalităţii sale: a fost un fort de necucerit. De-a lungul timpului, arhitectura castelului a suferit numeroase modificări. Cele mai importante dintre ele sunt consemnate în secolul al XIX-lea. La 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole.

Vreme de aproape zece ani, castelul a fost părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de restaurare, întinsă pe aproape 40 de ani.


Vă recomandăm şi:

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

Un publicist şi geolog englez a dezvăluit într-un jurnal de călătorie apărut în Londra, în 1862, cât de mare a fost şocul primelor sale întâlniri cu comunităţile de ţigani care locuiau în tabere de corturi pe malul râurilor Mureş şi Strei şi la marginea orăşelelor hunedorene ale secolului XIX.

FOTO Americanii vânează stafii în Castelul Corvinilor: cum a ajuns cetatea din Hunedoara unul dintre cele mai înfricoşătoare locuri din lume

Un grup de 30 de turişti din Statele Unite a închiriat faimosul castel pentru a căuta fantome. Vizitatorii au povestit că au avut parte de experienţe stranii în seara petrecută în încăperile întunecoase.

Castelul Corvinilor a adus un sac de bani Hunedoarei: unde ajung sumele încasate de la turiştii monumentului istoric

Castelul a devenit una dintre cele mai importante surse de venit pentru administraţia locală din Hunedoara, chiar dacă în ultimii trei ani nu au mai fost alocate fonduri pentru proiecte de restaurare sau reparare care îl vizau, necesare de urgenţă. 

FOTO Castelul Corvinilor a fost din nou abandonat: banii pentru restaurarea acoperişului, dirijaţi spre alte proiecte

Autorităţile locale au propus trecerea celui mai important monument istoric din Hunedoara în patrimoniul UNESCO, însă nu reuşesc să atragă fonduri nici măcar pentru reparaţiile de urgenţă necesare la aproximativ jumătate din partea superioară a acoperişului castelului.

FOTO Cum a fost construit Castelul Corvinilor, una dintre cele mai impunătoare cetăţi medievale din Europa

Şase secole de istorie zbuciumată şi legende învăluie unul dintre cele mai frumoase monumente din Transilvania: Castelul Corvinilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite