Castelul Corvinilor scapă de dezastrul ecologic care l-a înconjurat. Cum se vede viitorul zonei industriale din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor astăzi FOTO Daniel Guţă
Castelul Corvinilor astăzi FOTO Daniel Guţă

Împrejurimile Castelului Corvinilor, locuri care în trecut au fost cea mai poluată zonă a municipiului, sunt ecologizate printr-un proiect finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, menit să schimbe cu totul înfăţişarea fostelor terenuri ale combinatului siderurgic din Hunedoara, pe lângă care trec turiştii care vizitează monumentul.

Turiştii care vor ajunge de anul viitor la Castelul Corvinilor nu se vor mai izbi de priveliştea dezolantă a ruinelor fostului combinat siderurgic al Hunedoarei din imediata vecinătate a monumentului istoric.

Treptat, în ultimele luni, locul unde a funcţionat la începutul secolului trecut primul mare furnal al Hunedoarei, şi apoi mai multe secţii ale Cocseriei din combinatul siderurgic, a fost decontaminat.

Proiectul de ecologizare finanţat de Uniunea Europeană are o valoare de circa 40 de milioane de lei, iniţial estimările pentru realizarea lui fiind de peste 60 de milioane de lei. 

Investiţia va schimba cu totul peisajul împrejurimilor Castelului Corvinilor, monument care până în ultimii ani a fost aproape sufocat de construcţiile şi ruinele siderurgice din jurul lui.


O imagine din anii 1980, când combinatul hunedorean funcţiona la capacitate ridicată, iar Castelul Corvinilor era sufocat de industrie.

parc afaceri hunedoara

„Investiţia înseamnă ecologizarea terenului din cea mai poluată zonă a fostei platforme industriale din Hunedoara. Aici a funcţionat Cocseria şi Aglomeratorul şi au rămas depozite de gudron, mangal şi gudron lichid, foarte poluante, care afectau calitatea vieţii oamenilor din Hunedoara. Este un pas mare înainte pentru Hunedoara şi în ce priveşte modul în care este privită zona de către turiştii care ajung la Castelul Corvinilor”, a precizat Dan Bobouţanu, viceprimarul Hunedoarei.


Viitorul sediu al centrului de afaceri. FOTO Daniel Guţă

parc afaceri hunedoara

Mii de tone de substanţe periculoase

Proiectul de ecologizare a celor 20 de hectare acoperite de ruinele combinatului siderurgic a primit acordul de mediu pentru a putea fi executat în anul 2010, la zece ani după ce secţiile din această parte a combinatului şi-au oprit activitatea. Abia în acest an, în luna aprilie, a demarat execuţia lucrărilor.

„S-a lucrat la ecologizarea terenurilor şi la construcţia sediului noului centru de afaceri, o clădire care va avea trei etaje, din care până în prezent au fost ridicate două niveluri. Cea mai complicată parte a proiectului a fost decontaminarea locurilor unde s-au aflat depozitele de substanţe poluante, în principal gudron şi mangal. Câteva mii de tone din aceste substanţe au trebuit luate din zona vechii Cocserii. Până în toamna anului viitor sperăm să reuşim finalizarea proiectului, care va însemna foarte mult pentru Hunedoara şi pentru zona castelului, devenită din ce în ce mai atractivă în ultimii ani”, a declarat Lucian Hărău, reprezentantul firmelor constructoare.

Licitaţia publică a fost câştigată de asocierea formată din S.C. Proserv S.A. – lider de asociere, S.C. Recom SID S.A., S.C. Micro Mega S.A. Investiţia din Hunedoara înseamnă ecologizarea terenurilor pe care în trecut au funcţionat mai multe secţii ale combinatului, precum şi parcelarea lor pentru a fi concesionate investitorilor şi amenajarea unor spaţii verzi. Ruinele combinatului în 2010. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

parc afaceri hunedoara

La finalul proiectului, zona va fi împărţită în 49 de parcele, pe care le vom închiria cu titlu gratuit în primii cinci ani celor care vin să investească aici. De asemenea, în noul sediu al parcului de afaceri din Hunedoara, vor fi închiriate spaţii investitorilor”, a declarat viceprimarul Dan Bobouţanu. Investiţia este finanţată din fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, iar două treimi din costurile ei vor fi acoperite din fonduri externe.

image

Depozit de gudroane, februarie 2014, înainte de începerea ecologizării. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Schimbarea la faţă a împrejurimilor castelului

În jurul Castelului Corvinilor, primele construcţii industriale au fost începute la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea, când au fost înfiinţate Uzinele de fier ale Hunedoarei. În anii 1950, sub regimul comunist, împrejurimile monumentului istoric au fost transformate aproape în întregime într-o zonă siderurgică, în care gradul de poluare era ridicat. Castelul din Hunedoara a fost înconjurat în acest timp de funiculare care transportau minereu spre combinat din Teliuc şi Ghelari, linii ferate înguste pe care erau aduse materialele de construcţii din exploatările de talc şi dolomită din Ţinutul Pădurenilor, secţii uzinale şi siderurgice, furnale şi coşuri de fum. Cele mai multe dintre ele au funcţionat până la sfârşitul anilor 1990, iar ulterior au fost demolate treptat, fără ca zona să mai fie ecologizată. Ecologizarea împrejurimilor Castelului Corvinilor reprezintă primul mare pas al autorităţilor spre transformarea vechii zone industriale într-una mai atractivă.

O dată cu acest proiect, peisajul din jurul monumentului istoric urmează să se schimbe. În vecinătatea castelului, pe locul unei foste staţii de funiculare, va fi ridicat un hotel pentru turişti care ajung în Hunedoara.

Un alt plan al administraţiei locale din Hunedoara prevede reabilitarea centrului istoric al municipiului, de la poalele monumentului istoric, pe o suprafaţă de opt hectare. Potrivit proiectului care va fi depus spre finanţare prin fonduri de la Uniunea Europeană, malurile râului Cerna vor fi amenejate ca locuri de promenadă, iar clădirile din secolele trecute vor fi restaurate, astfel încât turiştii care ajung în Hunedoara să aibă mai multe opţiuni decât cea de a vizita Castelul Corvinilor.

Fostul sediu al Uzinelor de fier, o clădire istorică din secolul XIX, ar putea fi transformat în hotel de lux, spun reprezentanţii Primăriei Hunedoara.

parc afaceri hunedoara

„În ultimii trei ani, numărul celor care ajung la castel a crescut de aproape trei ori, ajungând de la 86.000 de turişti în 2012 la peste 250.000 în acest an, iar în 2016 sperăm că monumentul din Hunedoara va ajunge la un număr de aproape un milion de vizitatori. De aceea, treptat, oamenii au început să ţină cont de potenţialul turistic al zonei”, spune Dan Bera, administrator al Castelului Corvinilor.

Au rămas peste 110 hectare de ruine

Ecologizarea celor 20 de hectare de teren din vechea platformă industrială a Hunedoarei este primul astfel de proiect derulat pe teritoriul fostului combinat. În prezent, alte peste 110 hectare de terenuri pe care au funcţionat secţiile şi clădirile complexului siderurgic au rămas în stadiul de ruine. Sunt acoperite de dărâmături sau de clădiri nefuncţionale, unele aparţinând combinatului. Cea mai mare parte dintre ele se află în patrimoniul societăţii comerciale Eco Sid, la care acţionar majoritar este Primăria Hunedoara, iar reprezentanţii administraţiei locale susţin le vor trece în patrimoniul primăriei şi apoi vor încerca să atragă fonduri europene pentru reabilitarea lor.


Vă recomandăm şi:

FOTO Secolul industrial al Hunedoarei în ilustrate de colecţie: vederile prin care oraşul s-a făcut cunoscut în lume

Uzinele, combinatul şi Castelul Corvinilor au fost cele mai des întâlnite elemente în ilustratele prin care Hunedoara s-a făcut cunoscută lumii de-alungul secolului XX. În timp ce monumentul istoric continuă să fie emblema Hunedoarei, cele mai multe dintre construcţiile industriale ale oraşului au dispărut.

FOTO Ruinele combinatului siderurgic devin parc de afaceri: cum arată zona la trei luni de la începerea ecologizării

Ecologizarea celor 20 de hectare din vechea platformă industrială a Hunedoarei a început în urmă cu trei luni, iar reprezentanţii primăriei susţin că proiectul noului parc de afaceri a stârnit deja interesul investitorilor, deşi va fi finalizat doar în vara anului viitor.

Mărirea şi declinul industriei în Hunedoara. Ce soartă au avut după 1990 cele mai mari întreprinderi din judeţ

În urmă cu jumătate de secol, judeţul Hunedoara era unul dintre cele mai industrializate ale ţării, iar principalele oraşe hunedorene îşi bazau economia pe întreprinderile mari, din industria siderurgică şi minieră.

FOTO Uzinele de fier ale Hunedoarei: o istorie de 130 de ani

Ziua de 12 iunie marchează 130 de ani de la înfiinţarea Uzinelor de fier ale Hunedoarei. Locul în care au funcţionat uzinele, transformate la mijlocul anilor 1950 în combinat siderurgic, este ocupat acum de ruine.

Castelul Corvinilor, Uzinele de fier şi combinatul: brandurile care au făcut Hunedoara cunoscută în lume

Hunedoara şi-a căpătat faima în lume datorită Castelului Corvinilor şi a Uzinelor de fier transformate în combinat siderurgic. De-alungul istoriei ultimelor două secole, brandurile oraşului au fost puncte de reper pentru viaţa comunităţii, iar hunedorenii s-au identificat cu ele.

FOTO Nikita Hruşciov şi Gheorghe Gheorghiu Dej au cinat aici. Fostul restaurant Corvin este aproape ruinat

În vara anului 1962, Hunedoara primea vizita istorică a liderul Uniunii Sovietice, Nikita Hruşciov. Cel mai puternic om al URSS din acea vreme a vizitat Castelul Corvinilor şi combinatul Hunedoarei şi a cinat „La groapă”, locul cochet ce urma să poarte numele de Restaurantul Corvin. Ultimii ani au transformat imaginea fostului restaurant Corvin, cea mai mare parte a complexului fiind lăsată în paragină.

FOTO Povestea unor tragedii ascunse: cum mureau siderurgiştii pe şantierele combinatului din Hunedoara

În anii în care vechile uzine de fier ale Hunedoarei se transformau în combinat siderurgic, zeci de oamenii îşi găseau sfârşitul brutal în cele mai teribile accidente de muncă din istoria colosului industrial.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite