FOTO Castelul Corvinilor a fost din nou abandonat: banii pentru restaurarea acoperişului, dirijaţi spre alte proiecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa jumătate din suprafaţa acoperişului Castelului Corvinilor este deteiorată. D.G.
Circa jumătate din suprafaţa acoperişului Castelului Corvinilor este deteiorată. D.G.

Autorităţile locale au propus trecerea celui mai important monument istoric din Hunedoara în patrimoniul UNESCO, însă nu reuşesc să atragă fonduri nici măcar pentru reparaţiile de urgenţă necesare la aproximativ jumătate din partea superioară a acoperişului castelului.

Proiectul de restaurare a acoperişului Castelului Corvinilor a fost abandonat. „Iniţial, au fost alocaţi 1,3 milioane de lei ca buget pentru reparaţiile la acoperişul monumentului istoric, dar consilierii locali au decis ca aceste fonduri să fie repartizate pentru alte proiecte”, a declarat primarul Hunedoarei, Viorel Arion.

Starea proastă a acoperişului monumentului istoric a fost considerată principala problemă a acestuia. Angajaţii muzeului Castelului Corvinilor au fost cei care au sesizat, în urmă cu un an, faptul că prin ţiglăria deteriorată se scurge apa de ploaie, în mai multe încăperi.

Apa pluvială a cauzat mucegăirea unor obiecte de mobilier vechi, piese de patrimoniu, dar şi deteriorarea pereţilor. Administraţia locală din Hunedoara a decis atunci să ia măsuri de urgenţă pentru înlocuirea ţiglăriei stricate, însă iniţiativa nu s-a mai concretizat.

Cetatea Devei – succes la atragerea fondurilor pentru restaurare

Între timp, pentru un alt monument istoric care concurează pe lista atracţiilor turistice cu Castelul Corvinilor, Cetatea Devei, Primăria Deva a contractat un proiect finanţat cu fonduri de la Uniunea Europeană, prin care vor fi reabilitate două dintre cele trei incinte ale fortăreţei.

Aproape zece milioane de euro vor fi investiţi în restaurarea cetăţii medievale a Devei. Lucrările au început în urmă cu aproximativ o lună.

După 1989, timp de 13 ani Castelul Corvinilor s-a aflat în restaurare, pe fonduri de la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, însă lucrările nu au dat rezultatul aşteptat. În cele din urmă, în martie 2010, proiectul a fost suspendat, iar finanţările au fost retrase, din cauza unor nereguli descoperite de experţii ministerului. Tot atunci, Ministerul Culturii a dispus sistarea oricăror lucrări de execuţie şi refacerea studiului de fezabilitate pentru întreg ansamblul la obiectivul Castelul Corvinilor.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Secretele celor mai întunecate încăperi ale Castelului Corvinilor

FOTO Castelul Corvinilor înainte de incendiul care l-a mistuit în 1854

FOTO VIDEO Castelul Corvinilor e promovat „prin teroare”: legendele întunecate atrag turişti din toată lumea

FOTO Visăm să trăim din turism, dar nu avem grijă de Castelul Corvinilor!

FOTOGALERIE Castelul Hunedoarei după “marele incendiu de la 1854” face istorie pe Internet

FOTO Legendele fascinante ale Hunedoarei: blocul fantomă, tunelul subteran dintre Hunedoara şi Deva şi liliecii vampir

CUM NE RESPECTĂM ISTORIA Monumentele cu care ne mândrim în lume au fost invadate de piromani, vandali şi amatori de sex în public

Zi istorică pentru Hunedoara: 570 de ani de la naşterea regelui Matia Corvin

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite