Cuplul ucigaş care a comis patru crime şi şapte jafuri armate îşi află sentinţa. Au trecut zece ani de la scenele de groază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şandor Varga şi Emese Turi.
Şandor Varga şi Emese Turi.

Procesul unuia dintre cele mai periculoase cupluri de criminali care au activat în ultimii ani în ţară continuă la Tribunalul Huendoara, după ce timp de trei ani dosarul s-a aflat în cameră preliminară. Emese Turi şi Şandor Varga au fost condamnaţi deja de autorităţile maghiare pentru implicarea în patru crime şi trei jafuri pe teritoriul statului ungar.

După o pauză de trei ani, procesul în care Emese Turi (29 de ani) şi românul Şandor Varga (34 de ani) sunt judecaţi pentru patru jafuri armate comise pe teritoriul României a fost reluat la Tribunalul Hunedoara. În februarie 2014, dosarul fusese trimis judecătorului de cameră preliminară. Luni, magistraţii au decis amânarea pronunţării soluţiei cu privire la începerea procesului, pentru 26 ianuarie. În dosarul judecat la Tribunalul Hunedoara, cuplul criminal a fost acuzat de tâlhărie şi tentativă de omor deosebit de grav.

Cea mai gravă faptă a fost comisă de cei doi în 2007, când au jefuit o casă de amanet din Hunedoara şi au împuşcat-o pe casieră, în cap. Tânăra angajată a supravieţuit miraculos, glonţului tras de la mică distanţă, care i-a pătruns prin zona urechii şi a ieşit prin tâmplă. A avut nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale complexe.

De la casa de amanet, cei doi au furat o geantă cu aproape patru kilograme de bijuterii din aur, iar abia după cinci ani au fost prinşi şi trimişi în judecată.

Trimişi în judecată în 2012

În rechizitoriul întocmit, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada august - decembrie 2007, inculpaţii au pătruns în incinta a patru case de amanet (aflate pe rază a diferite judeţe), din interiorul cărora, sub ameninţare cu un pistol, inculpatul VARGA SANDOR le-a determinat pe angajatele respectivelor societăţi comerciale să-i remită diferite sume de bani şi bijuterii, părăsind locaţiile cu diferite autoturisme, unul dintre acestea având numere false de înmatriculare. La data de 17.12.2007, după ce au pătruns în ce-a de-a patra casă de amanet, inculpatul a executat un foc de armă asupra părţii vătămate A.O.R. (angajată societăţii), provocându-i acesteia o plagă craniană împuşcată, transfixiantă, ce a avut drept urmare pierderea ochiului stâng, viaţa părţii vătămate fiind, astfel, pusă în pericol. Din raportul de expertiză medico-legală efectuat în cauză a rezultat faptul că partea vătămată a necesitat un număr de 55-58 zile de îngrijiri medicale, în prezent această având o infirmitate permanentă reprezentată prin lipsa vederii stereoscopice. Prin rezoluţii motivate, cele patru dosare au fost preluate de la parchetele locale şi reunite, în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere complexitatea cauzei şi numărul redus de procurori de la aceste unităţi locale de parchet, informa, în 2012, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Echipa morţii

În 2012, Emese Turi şi Şandor Varga au fost arestaţi de autorităţile maghiare, pentru mai multe jafuri armate şi crime pe care le-au săvârşit atât în România, cât şi în Ungaria. Cei doi au fost consideraţi „o echipă a morţii” de către organele judiciare. Potrivit anchetatorilor maghiari, Varga a fost ucigaş plătit, iar în timpul jafurilor comise nu avea milă, astfel încât să cruţe viaţa victimelor. A fost cazul unei familii de vietnamezi pe care cei doi au ucis-o pentru bani, deghizându-se în poliţişti şi urmărindu-le maşina până la marginea unei păduri. Acolo, i-au oprit sub pretextul unui control de rutină. Victimele au fost duse în pădure şi împuşcate, pentru ca apoi trupurile lor să fie băgate într-o groapă dinainte pregătită.

„Banda condusă de Varga Şandor se face vinovată de patru crime şi trei jafuri armate pe teritoriul Ungariei. Autorităţile române i-au identificat pe cei doi drept autori ai altor patru jafuri armate săvârşite pe teritoriul României”, informa, în 2012, Poliţia Budapesta. Un an mai târziu, cei doi au fost condamnaţi. Şandor Varga a primit detenţie pe viaţă, iar fosta lui parteneră va face 17 ani de închisoare.


Vă recomandăm şi:

Cornel Resmeriţă ajunge la tribunal. Fostul primar al Lupeniului a fost acuzat de abuz în serviciu în „Dosarul Straja”

Fostul primar al municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, împreună cu fostul şef al Compartimentului de Achiziţii de la Primăria Lupeni, Alin Condoiu, şi cu afaceristul Dorel Gărdean sunt chemaţi, joi, la Tribunalul Hunedoara pentru a răspunde acuzaţiilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în dosarul lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja.

Violatorul care şi-a chinuit verişoara din dragoste a cerut eliberarea. Tânăra a fost legată de scaun, violată şi mutilată

Alexandru Fekete (54 de ani), condamnat la cinci ani de închisoare pentru viol şi lipsire de libertate, a solicitat instanţei revizuirea sentinţei primite în 2014 pentru chinurile la care şi-a supus verişoara. Judecătoria Petroşani a respins cererea acestuia, iar bărbatul s-a adresat Curţii de Apel Alba Iulia.

Baron în Valea Jiului, „emir” în Dubai: milionarul Alin Simota se află pe lista infractorilor internaţionali de un an

A trecut un an de când autorităţile l-au dat pe Alin Simota în urmărire internaţională, pentru a executa un rest din pedeapsa de doi ani primită pentru conflict de interese. Între timp, afaceristul din Valea Jiului a mai fost condamnat într-un dosar penal şi este judecat în alte trei cauze. S-a refugiat însă în Emiratele Arabe Unite, unde recent şi-a chemat şi soţia şi copii, iar şansele de a fi repatriat sunt incerte.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite