Video Corvinul Hunedoara revine în fotbalul european după 42 de ani. Coșmarul ultimului meci din Europa VIDEO
0Corvinul Hunedoara a câștigat Cupa României la fotbal și speră la o participare în Europa League. Ultima prezență a „corbilor albaștri” într-o cupă europeană datează din 1982 și s-a încheiat cu un meci de coșmar.

Miercuri seara, aproape 8.000 de hunedoreni au susținut echipa Corvinul Hunedoara pe stadionul municipal din Sibiu, unde „corbii albaștri” din Hunedoara au învins pe Oțelul Galați în finala Cupei României la fotbal.
Hunedorenii au câștigat finala Cupei României la fotbal, la executarea loviturilor de departajare, la care au învins cu 3–2, după ce la capătul a 120 de minute de joc, rezultatul a fost 2–2.
În drumul spre finala Cupei României la fotbal, Corvinul Hunedoara a mai trecut de echipele Sepsi Sf. Gheorghe, CFR Cluj și FC Voluntari.
Numeroși localnici s-au strâns, miercuri seara, în Piața Regele Ferdinand din Hunedoara pentru a-și încuraja „de acasă” favoriții și, târziu în noapte, pentru a sărbători câștigarea trofeului, primul din istoria de peste un secol a echipei Corvinul Hunedoara (video).
Performanța din finala Cupei României la fotbal dă speranțe echipei din Liga a doua la participarea în Europa League, după mai mult de patru decenii.
Clubul așteaptă un răspuns de la forul UEFA, cu privire la licența care îi poate asigura intrarea în primul tur preliminar al competiției Europa League.
Coșmarul de la Sarajevo
În cazul în care cererea de licențiere va fi acceptată de UEFA, Corvinul Hunedoara va reveni într-o competiție europeană după 42 de ani. În toamna anului 1982, „corbii albaștri” activau în prima ligă de fotbal a României și s-au calificat în turul al doilea al Cupei UEFA, unde au întâlnit-o pe FK Sarajevo, din fosta Iugoslavie.

După meciul din tur, încheiat la egalitate, 4–4, în arena din Hunedoara, în noiembrie 1982, echipa Corvinul Hunedoara a fost protagonista unui meci de coșmar la Sarajevo.
Nu doar rezultatul, 4–0 pentru gazde, a contribuit la dezastrul de la Sarajevo, dar și incidentele petrecute în minutele de final ale meciului, care au dus la eliminarea a doi dintre cei mai buni jucători ai echipei Corvinul Hunedoara, Florea Dumitrache și Romulus Gabor.
Peste 20.000 de oameni au asistat la meciul la finalul căruia echipa hunedoreană condusă atunci de Mircea Lucescu a părăsit competiția, iar cei doi jucători au primit penalizări drastice pentru comportamentul față de arbitrul partidei.
După ce a primit al patrulea gol, din off-side, nervii fotbaliștilor de la Corvinul Hunedoara au cedat, iar unii dintre ei s-au repezit la arbitru pentru a-i cere socoteală. Florea Dumitrache l-a lovit cu capul în față pe arbitrul italian al partidei, Gianfranco Menegalli, în timp ce Romulus Gabor ar fi făcut un gest obscen față de brigada de arbitri.

„Aşa cum era de aşteptat, UEFA nu a arătat nici cea mai mică urmă de clemenţă în judecarea actelor de indisciplină petrecute pe terenul din Sarajevo, ale căror „eroi“ au fost jucătorii hunedoreni, Dumitrache şi Gabor. În urma analizării foii de arbitraj şi a raportului observatorului neutru, uniunea europeană a comunicat sancţiunile luate: interzicerea participării jucătorului Florea Dumitrache la oricare partidă aflată sub auspiciile UEFA, până la data de 12 noiembrie 1989; suspendarea jucătorului Romulus Gabor pentru cinci meciuri oficiale în cupele europene intercluburi; amendarea clubului Corvinul Hunedoara cu suma de 1.000 franci elveţieni. În cazul în care arbitrul partidei, italianul Gianfranco Menegalli, va cere despăgubiri pentru leziunile fizice produse (Dumitrache l-a lovit cu capul în faţă), acelaşi club va fi nevoit să suporte cheltuielile necesare îngrijirii medicale”, relata jurnalistul Dumitru Graur, în revista Flacăra, din 1982.
În același context, Federația Română de Fotbal i-a pedepsit pe cei doi fotbaliști cu câte un avertisment. Câteva luni mai târziu, Florea Dumitrache devenise antrenor al echipei Corvinul Hunedoara și declara că regretă incidentul petrecut pe stadionul din Sarajevo.
„Corvinul e o echipă cuminte. Eu am fost singura excepție... Cu povestea aceea de la Sarajevo, că nici nu-mi vine să cred că s-a întâmplat așa. O clipă de rătăcire a umbrit o frumoasă carieră. Le-am şi spus mai tinerilor mei coechipieri: Învăţaţi din ce-am greşit eu, vedeţi unde duce o singură clipă de nesăbuire. La şapte ani suspendare în cupele europene”, declara fostul fotbalist.
Corvinul Hunedoara, revitalizată după două decenii
Condusă de Mircea Lucescu, la începutul anilor ’80 echipa Corvinul Hunedoara a obținut cele mai importante performanțe din istoria ei de peste un secol, până la câștigarea finalei Cupei României în 2024.

După 1990, odată cu declinul combinatului siderurgic din Hunedoara și sportul hunedorean a intrat în declin, iar echipa Corvinul Hunedoara a retrogradat în a doua ligă de fotbal. În 2004 a fost dezafiliată din competițiile organizate de FRF.
În 2021, municipalitatea a reușit să achiziționeze brandul Corvinul Hunedoara, de la un om de afaceri, cu ajutorul donațiilor obținute de la foștii fotbaliști ai Corvinul și de la susținătorii echipei.
Astfel, Corvinul Hunedoara a putut participa din nou în competiții sub numele care a consacrat echipa din Hunedoara. În urmă cu un an, Corvinul Hunedoara a ajuns din nou în Liga a doua de fotbal, după 15 ani (video).
În sezonul 2023-2024, Corvinul Hunedoara a activat în Liga a doua și s-a clasat la finalul campionatului pe locul al doilea.
În ciuda acestui rezultat, nu va putea promova în prima ligă de fotbal a României, deoarece clubul este susținut financiar, în mare parte, din fonduri publice, de la bugetul municipiului Hunedoara și din finanțări atribuite de Consiliul Județean Hunedoara.