Colosul energetic din România anilor '70, demolat. Termocentrală nouă pe ruinele Stelei de pe Mureș VIDEO

0
Publicat:

La un an de când statul român a vândut Termocentrala Mintia din Hunedoara (video) unei companii private, o parte din clădirile vechiului complex energetic au fost demolate, pentru a face loc noii investiții.

A trecut un an de când statul român a vândut, printr-un lichidator judiciar, Termocentrala Mintia din Hunedoara unui investitor privat.

În decembrie 2022, Mass Global Energy a achiziționat centrala cu 91 de milioane de euro, angajându-se ca până în 2026 să o retehnologizeze și să o transforme într-o centrală electrică pe gaz, cu o capacitate de producție de 1,7 GW de energie.

Termocentrala Mintia din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Termocentrala Mintia din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Karim Dalawer, directorul tehnic al companiei care deține în prezent termocentrala Mintia din Hunedoara, susține că investiția pentru realizarea noii centrale electrice din Mintia este estimată la 1,4 miliarde de euro. Lucrările sunt în grafic, a precizat reprezentantul Mass Global Energy.

„A fost semnat contractul cu furnizorul de turbine Siemens, în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro. Primele echipamente – turbinele pe gaz și generatorul – urmează să sosească în lunile aprilie – mai 2024. Următoarele tranșe ale echipamentului sunt prevăzute a fi livrate în perioada august septembrie 2024, respectiv aprilie – mai 2025. S-a semnat un contract în valoare de 675 de milioane de euro, cu o companie din Grecia, pentru lucrări (n. r. la noua centrală) care vor fi finalizate în perioada 2025 – 2026. Restul sumei prevăzute a fi alocate pentru această investiție reprezintă alte cheltuieli necesare pentru realizarea proiectului. La momentul începerii construcției vor fi create în Hunedoara aproximativ 700 de locuri de muncă”, a precizat Karim Dalawer.

Demolarea Termocentralei Mintia

În prezent, la Termocentrala Mintia din Hunedoara au loc lucrări de amenajare a terenului pentru construcția noului complex energetic, după ce în ultimele luni au fost dezafectate și demolate mai multe anexe ale fostei centrale.

Lucrările de demolare a vechilor clădiri cuprind o suprafață de circa 100.000 de metri pătrați.

Au fost desființate gospodăria de cărbune, gospodăria de păcură, gospodăria de ulei, stația de tratare chimică a apei, stația de tratare a condensatului principal. După eliberarea terenului și obținerea avizelor necesare, va fi construită o nouă centrală electrică.

Termocentrala Mintia din Hunedoara a fost construită la începutul anilor '70, în timp record, iar timp de jumătate de secol a reprezentat o emblemă a sistemului energetic din România.

Idealizată în presa comunistă, termocentrala aflată în vecinătatea Devei a ridicat de-a lungul timpului o serie de probleme legate atât de eficiența cu care a fost gestionată, cât și de poluarea produsă de funcționarea ei.

Termocentrala Mintia din Hunedoara a depins, timp de jumătate de secol de cărbunele provenit, în mare parte, din Valea Jiului. A fost, în trecut, unul dintre marii producători de energie din România, fiind compusă din cinci grupuri energetice de câte 210 MW, unul dintre ele ajungând la 235 MW, după modernizarea din anii 2000.

Autoritățile comuniste au numit-o, cu mândrie, „Steaua de pe Mureș”. Până în 1971 au fost construite primele patru grupuri energetice de câte 210 MW din Termocentrala Mintia din Hunedoara. În 1977, a devenit funcțională a cincea turbină de 210 MW, iar din 1980 centrala a fost dotată cu al șaselea grup energetic.Unul dintre grupuri a fost modernizat în 2009, ajungând la 235 MW.

„De la punerea în funcţiune şi până la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României şi a consumat 117 milioane tone de cărbune”, arăta un raport al Termocentralei Mintia.

Centrala pe huilă, transformată în centrală pe gaz

Termocentrala Mintia din Hunedoara a fost închisă în vara anului 2021 (video), când ultimii 700 de salariați ai ei au fost disponibilizați, primind plăți compensatorii.

În 2022, Termocentrala Mintia din Hunedoara a fost vândută de statul român, prin lichidatorul judiciar, cu peste 91 de milioane de euro, unui investitor privat.

„Angajamentele asumate de către investitori au fost respectate și am primit asigurări că investiția pentru realizarea noii termocentrale, estimată la 1,4 miliarde de euro, va fi finalizată până în anul 2026, conform prevederilor contractuale”, a precizat prefectul Călin Petru Marian.

Pentru amplasarea noi centrale din Mintia au fost demolate o parte din clădirile existente, iar pe terenul eliberat vor fi amplasate echipamente tehnologice noi.

Centrala electrică Mintia va fi formată dintr-un bloc de putere cu cea mai bună soluţie tehnologică care oferă cea mai bună eficienţă şi reduce consumul de gaz în comparaţie cu puterea evacuată, anunță investitorii.

Potrivit proiectului, noua centrală electică va fi echipată cu două turbine cu gaz (GTG) clasa H şi o turbină cu abur. Va avea două generatoare de abur cu recuperare de căldură (HRSG), cu trei niveluri de presiune cu reîncălzire, o turbină cu abur (STG) şi un condensator răcit deschis, răcit cu apă de râu.

Va fi dotată cu echipamente auxiliare pentru generatoare și echipamente de producţie (pompe, conducte, cabluri, supape, echipamente de admisie a apei, etc.).

Producţia de energie a noii centrale electrice Mintia va fi de 1700 MW. Producţia de energie a fiecărei turbine cu aburi va fi de aproximativ 560 MW. Producţia de energie a fiecărei turbine cu gaz va fi de aproximativ 570 MW. Consumul total de gaz pentru cele două turbine cu gaz este de 283.806 metri cubi pe oră.

Noua centrală electrică va fi construită pe o suprafață de 250 x 300 de metri. Cea mai înaltă structură a centralei vor fi stivele cu o înălţime de 65 de metri. Următoarele structuri cele mai înalte sunt HRSG-urile cu o înălţime de 50 metri. Turbinele cu gaz şi turbina cu abur vor fi amplasate în clădiri cu structură de oţel. Vor fi trei clădiri din beton; clădirile electrice, de administrare şi de control.

Puterea de energie produsă va fi transferată prin linii de 400 kv şi 220 kv în reţeaua naţională prin Transelectrica. Gazele naturale vor fi recepţionate prin conductele Transgaz până la graniţa centralei Mintia. Noua centrală electrică va folosi râul Mureş pentru răcirea turbinei cu abur, iar apa va fi retumată înapoi în râul Mureş, similar ca vechea centrală electrică.

Investiția de realizare a unei capacități energetice cu ciclu combinat nou, cu o putere instalată de minim 1.290 MW în bandă pe gaz și energie regenerabilă trebuie finalizată până la data de 31 decembrie 2026, se arată în proiect.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite