Cea mai frumoasă clădire a Uzinelor de Fier, construită lângă Castelul Corvinilor în urmă cu 120 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul sediu al Uzinelor de Fier. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Fostul sediu al Uzinelor de Fier. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Peste 120 de ani au trecut de la construcţia uneia dintre clădirile emblematice ale Hunedoarei: fostul sediu al Uzinelor de fier.

Centrul Vechi al Hunedoarei cuprinde mai multe clădiri monument istoric, care în ultimii ani şi-au pierdut funcţionalitatea şi nu au mai fost puse în valoare. Unele dintre ele sunt în stare avansată de degradare.

Soarta tristă a fostei şcoli de ucenici de la Uzinele de Fier. De la mândrie naţională la distrugere VIDEO

Hunedoara interbelică văzută de Mihai I: Călătoria prinţului la Castelul Corvinilor şi în Uzinele de fier

Franz Joseph, în vizită la Uzinele de Fier din Hunedoara. Surpriza uriaşă pe care i-au făcut-o localnicii

Peste 120 de ani au trecut de la construcţia clădirii administrative a Uzinelor de Fier din Hunedoara, aflată în vecinătatea Castelului Corvinilor. Povestea monumentului istoric din Centrul vechi al Hunedoarei a început odată cu construcţia primelor furnale de la Hunedoara, când vechiul sediu al uzinelor metalurgice devenise prea mic pentru a mai putea deservi numărul tot mai mare de angajaţi.


Uzinele de fier. Sediul în 1910. Leopold Adler. Ilustrată

„Sediul administrativ construit în centrul uzinei siderurgice, în anul 1880, s-a dovedit insuficient pentru a putea deservi numărul în creştere al personalului din cadrul conducerii uzinei care era în continuă dezvoltare. La marginea uzinei siderurgice pe strada Sőrház (str. Berăriei, actuala Constantin Bursan), în anul 1899, conform cerinţelor s-a demarat construcţia unei noi clădiri administrative pentru a putea primi personalul care deservea anterior în trei clădiri separate. Amenajarea interioară a costat 30.000 Koroane, din care 5.200 pentru iluminatul electric, 10.800 Koroane pentru încălzirea cu aburi, 14.000 Koroane pentru mobilier. Amenajarea iluminatului s-a efectuat cu resursele proprii ale uzinei, aplicele de metal au fost asigurate de uzină, încălzirea cu aburi a fost asigurată şi instalată de către uzina Zellerin Mátyás din Budapesta, mobilierul de la fabrica de mobilă Lengyel Lőrincz, din Arad. Lângă clădirea administrativă, în latura îngustă s-a construit biroul personal al muncitorilor, astfel au reuşit să satisfacă cerinţele personalului de conducere prin asigurarea unei noi clădiri", informa Latinak Gyula, în lucrarea „Uzina de Fier Regală din Hunedoara şi dependinţele ei” (Budapesta, 1906), publicată pe pagina de Facebook „Hunedoara – Istorie, cultură şi turism”.

cladirea uzinelor de fier hunedoara 1910 leopold adler


Clădirea administrativă a Uzinelor de Fier. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

În ultimele decenii, vechea clădire a fost folosită ca sediu al Întreprinderii de Construcţii Siderurgice Hunedoara (ICSH), însă de aproape un deceniu a fost pusă sub lacăt, în aşteptarea unor investiţii în restaurarea ei. ICSH a intrat în insolvenţă în 2012, iar la acea vreme clădirea a fost scoasă la vânzare de lichidatorul judiciar. În prezent, au loc lucrări de amenajare în interiorul ei.

cladirea uzinelor de fier hunedoara foto daniel guta adevarul


Clădirea administrativă a Uzinelor de Fier. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

cladirea uzinelor de fier hunedoara foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Castelul Corvinilor, înaintea incendiului din 13 aprilie 1854. Cetatea medievală în gravuri rare FOTO

Povestea temuţilor haiduci care au evadat din temniţa lui Dracula, locul de groază din Castelul Corvinilor

Enigmele frescei din Castelul Corvinilor datează din secolul al XV-lea şi dezvăluie o legendă fascinantă

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite