Soarta tristă a fostei şcoli de ucenici de la Uzinele de Fier. De la mândrie naţională la distrugere VIDEO
0Fosta şcoală de ucenici a Uzinelor de Fier a fost mândria locuitorilor Hunedoarei timp de circa şase decenii, începând cu perioada interbelică. Statutul de monument istoric nu i-a folosit la nimic, fiind transformată în ruină.
La un deceniu după ce a fost abandonată şi la aproape un an de la incendiul care a mistuit-o, clădirea istorică a Şcolii de ucenici din Hunedoara s-a transformat o ruină.
În iunie 2020, clădirea cu trei etaje a fostei Şcoli de ucenici a Uzinelor de fier ale Hunedoarei a fost cuprinsă de flăcări. Monumentul istoric de pe vechea platformă industrială a municipiului, ridicat în anii ´30 la câteva sute de metri de Castelul Corvinilor, însă înconjurat în prezent de un teren viran, de rămăşiţe ale construcţiilor siderurgice şi de hale industriale, era anul trecut abandonat de aproape un deceniu.
Clădirea, în timpul incendiului. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
A rămas în paragină
De câţiva ani, reprezentanţii combinatului Arcelor Mittal - Hunedoara, în al cărui patrimoniu se află, l-au pus în vânzare cu suma de 200.000 de euro, împreună cu terenul din jurul său, de aproape un hectar. Clădirea nu a mai fost vândută deşi, la un moment dat, în 2014, conducerea Primăriei Hunedoara plănuia achiziţia ei şi transformarea ei într-un muzeu al fierului.
Incendiul izbucnit din cauze neclare a mistuit etajul superior, mansarda şi acoperişul clădirii aflate pe lista monumentelor istorice, dar căreia nu îi era asigurată paza. Acoperişul a fost distrus în mare parte, iar prin tavanele şubrezite şi lăsate fără protecţie apele pluviale au trecut nestingherite şi au afectat clădirea şi aşa ruinată şi devastată de hoţi.
Singura măsură luată în ultimul an în ce priveşte fosta Şcoală de Ucenici a fost înconjurarea acesteia cu o bandă de plastic şi agăţarea în faţa ei a unor planşe prin care trecătorii sunt înştiinţaţi că accesul în interior le este interzis.
Clădirea, în timpul incendiului. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
În trecut era mândria localnicilor
Fosta Şcoală de ucenici, locul unde erau instruiţi viitorii angajaţi ai Uzinelor de Fier din Hunedoara, a fost construită în 1936, în vremea Uzinelor de Fier ale Hunedoarei. În deceniile următoare, până în anii ’90, clădirea a mai fost folosită ca sediu al arhivelor combinatului siderurgic, iar de-a lungul timpului, sute de localnici au muncit aici.
Unii dintre ei au solicitat autorităţilor ca fosta Şcoală de ucenici să fie transformată într-un muzeu al fierului, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. La sfârşitul anilor ’30, şcoala oferea motive de mândire localnicilor. Se distingea prin arhitectura sa deosebită.
Clădirea, la câteva zile după incendiu
„Clădirea are o arhitectură în stil neo românesc. Influenţele caselor ţărăneşti s-au manifestat prin ornamente şi elemente folosite sub diverse interpretări, dar care îşi păstrează originea. Printre elemente se numără foişorul, arcatura trilobată, stâlpi de lemn, o tratare a cornişei ca o streaşină obişnuită a unei case ţărăneşti, includerea acoperişului în imaginea faţadei ca element de ornament, marchize sculptate din lemn, şi folosirea ţiglei de ceramică. Ornamente des folosite sunt nodurile şi frânghiile, coloanele răsucite, printr-o ceramică smălţuită policromă”, informează autorii volumului „Pagini Monografice. Colegiul Tehnic Matei Corvin Hunedoara. 1890 - 2010”.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Fabrica de pâine din Hunedoara anilor ´50, salvată de la demolare. Un mall uriaş urma să îi ia locul
VIDEO Cea mai înaltă clădire din Deva, monumentul neputinţei. Povestea noului palat administrativ