Cazul ciudat al şoferului amendat cu 4.000 de lei pentru că a aşezat icoana lui Arsenie Boca pe parbrizul autocarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferul unui autocar care transporta pelerini la Mănăstirea Prislop a primit o amendă de 4.000 de lei, pentru că în loc să afişeze pe bord panoul cu informaţii privind cursa a preferat icoanele lui Arsenie Boca. A contestat decizia în instanţă, iar magistraţii l-au iertat. Totuşi, şoferul a trebuit să achite o amendă de 4.000 de lei pentru lipsa asigurării.

Una dintre cele mai ciudate sancţiuni primite de şoferi pe drumurile din judeţul Hunedoara a fost acordată unui bărbat care transporta un grup de 35 de pelerini la Mănăstirea Prislop. Magistraţii de la Tribunalul Hunedoara au decis transformarea în avertisment a sancţiunii de 4.000 de lei, primită de un şofer care în loc de tabloul cu informaţii privind cursa a afişat o icoană.

Bărbatul a primit amenda în Călan, în urma unui control al poliţiştilor şi al angajaţilor Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier, care au stabilit că în loc să afişeze placa de traseu pe parbriz, a aşezat o icoană cu Arsenie Boca. De asemenea, şoferul a mai primit o sancţiune de 4.000 de lei pentru că avea asigurarea auto expirată. „În urma verificărilor efectuate, agentul constatator i-a aplicat o amendă în cuantum de 8.000 de lei, întrucât pe parbrizul autovehiculului nu era afişată placa de traseu, iar la bordul acestuia nu exista asigurarea pentru persoane şi bagaje pentru riscuri de accidente”, se arată în dosar. Niciunul dintre pasageri nu a vrut să semneze, ca martor, procesul verbal de constatare a contravenţiei, iar şoferul a contestat amenda.

Iertat de amendă

Magistraţii au considerat că lipsa panoului informativ reprezenta un pericol social redus, iar amenda de 4.000 de lei era, astfel, disproporţionată.

„Din fotografiile efectuate de către intimat la momentul săvârşirii faptei, instanţa a constatat că de pe parbrizul autovehiculului lipsea cu desăvârşire placa de traseu, care are rolul de a informa persoanele cu privire la numele operatorului de transport rutier, traseul şi tipul de transport, obligaţie care revine operatorului de transport. Din contractul de transport, instanţa a constatat că la solicitarea pasagerilor se va afişa pe parbrizul autocarului, într-un loc vizibil, o icoană. Faptul că pasagerii au dorit afişarea unei icoane care să fie reprezentativă pentru pelerinajul pe care aceştia îl efectuau la Mănăstirea Prislop nu constituie o justificare pentru operatorul de transport de a nu respecta obligaţia care îi revine conform legii. Însă, raportat la împrejurarea că neîndeplinirea acestei obligaţii reprezintă un pericol social redus, precum şi faptul că pasagerii au închiriat în baza unui contract întregul autovehicul pentru efectuarea transportului, plăcuţa de transport ce trebuia afişată pe parbriz nu ar fi folosit în concret la informarea altor posibili călători cu privire la traseu şi a tipului de transport. Prin urmare, împrejurările în care a fost săvârşită fapta denotă un pericol social redus al faptei, astfel că sancţiunea amenzii în cuantum de 4.000 de lei este disproporţionată”, se arată în decizia instanţei.

Totuşi, tribunalul nu l-a iertat pe şofer pentru lipsa asigurării valabile, astfel că acesta a trebuit să achite 4.000 de lei amendă.


Vă recomandăm şi:

Autobiografia părintelui Arsenie Boca, din temniţă: „Nu am dansat şi nu-mi puteam închipui aşa ceva. Cu fetele mi-am propus să nu fac nicio cunoştinţă”

Părintele Arsenie Boca a relatat, într-o declaraţie autobiografică pe care a scris-o în timpul unei anchete la care era supus în 1945, o serie de amănunte neobişnuite despre viaţa sa. În mărturia sa, călugărul îşi dezvăluie personalitatea complexă, orientată spre trăirile interioare, spre studiu, artă şi spiritualitate.

Pelerinajul la Prislop acum 90 de ani: de ce mulţimile se adunau la mănăstire cu decenii înainte de Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat părintele Arsenie Boca, a fost în ultimele secole unul dintre cele mai iubite locuri din Ţara Haţegului. O mulţime de legende s-au ţesut în jurul ei, iar fotografiile vechi de aproape un secol arată că şi în acea vreme aşezarea era foarte căutată de pelerini.

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Au trecut mai bine de 25 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, iar între timp duhovnicul a devenit un adevărat fenomen al ortodoxiei. Pelerinaje impresionante au loc în fiecare sfârşit de săptămână la mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, iar învăţăturile sale au ajuns la fel cunoscute ca personalitatea sa. Unele dintre ele au menirea să îi ajute pe oameni să nu cadă pradă ispitelor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite