Castelul faimos de care nimeni nu se mai apropie. „Parcă ar fi blestemat. Se va prăbuși cu totul” VIDEO

0
Publicat:

Castelul Nalați Fay din Hațeg (video) s-a ruinat aproape în întregime și a devenit un loc tot mai periculos. Monumentul din Hunedoara are puține șanse de a mai fi salvat de la distrugerea completă, cred localnicii.

Castelul Nalați Fay. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Castelul Nalați Fay. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Localnicii îi dau puține șanse la reabilitare unuia dintre cele mai spectaculoase monumente istorice din Țara Hațegului, ajuns în ruină. Castelul Nalați Fay din Hațeg (Hunedoara) este părăsit de la sfârșitul anilor ’90 și s-a ruinat în ultimii ani în ritm alert.

În ultimele două decenii, clădirea istorică, anexele sale, grădinile și parcul dendrologic întinse pe circa 7,5 hectare au fost obiectul unor litigii în instanță între presupuși moștenitori ai familiei Fay – ultimii proprietari privați ai moșiei înainte de naționalizarea din 1948 – și statul român.

La finalul procesului, în 2022, a revenit în patrimoniul statului român, iar în 2023 a intrat în domeniul privat al orașului Hațeg, printr-o hotărâre a administrației locale din Hațeg.

În anii în care a fost abandonat, unii localnici au profitat de situația monumentului și l-au devastat, pentru a fura instalațiile electrice, tocăria, mobilierul, parchetul, cărămizile și celelalte materiale pe care le-ar fi putut valorifica. Și trecerea timpului și-a lăsat amprenta asupra clădirii și a împrejurimilor sale.

„Acoperișul și tavanele s-au prăbușit, zidurile sunt crăpate, iar acum castelul este mai periculos ca niciodată. Mai vin copiii din sat și se joacă aici, fac focul, distrug ce a mai rămas. Le-am spus să nu mai intre, pentru că bârnele și cărămizile se prăbușesc din senin. Parcă ar fi blestemat. Se va prăbuși cu totul. Cu fiecare ploaie și zăpadă este tot mai rău. Și nu doar castelul, ci și arborii din vechiul lui parc se prăbușesc din senin”, povestește un localnic.

Adrian Pușcaș, primarul orașului Hațeg, spune că în ciuda stării precare în care a ajuns castelul Nalați Fay din Hațeg, acesta ar mai putea fi salvat.

„Vom solicita fonduri europene pentru reabilitarea monumentului și pentru a repune în valoare parcul său”, spune primarul Adrian Pușcaș.

Castelul Fay din Nalați a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea și s-a numărat printre cele mai spectaculoase clădiri de epocă din Țara Hațegului.

Familia Nopcsa l-a stăpânit în trecut

Mai multe familii înstărite s-au aflat în proprietatea lui, iar printre locatarii faimoși ai castelului s-ar fi numărat, potrivit unor publiciști, și legendarul conte Vasile Nopcea, numit și „Față Neagră”, pentru că, potrivit legendei făcută cunoscută lumii de scriitorul Jokai Mor în secolulal XIX-lea, contele conducea o bandă de tâlhari la drumul mare.

Laszlo (Vasile) Nopcsa. Sursa: tablou, Wikipedia.
Laszlo (Vasile) Nopcsa. Sursa: tablou, Wikipedia.

„Faţă Neagră e o poreclă a unui latifundiar din vestita familie de origine românească a Nopceştilor (Nopcsa - Nopcea) din Ţara Haţegului. Nopcea acesta din romanul lui Jokai Mor e un cap de bandă de falsificatori de monete, trăind o viaţă dublă, în lumea selectă a aristocraţiei dela Budapesta şi din celelalte metropole, şi-n lumea mine­rilor şi păstorilor valahi din Munții Apuseni, unde are o dragoste de care îşi cam bate joc, cu o moaţă de-o frumuseţe rară, de un caracter rar”, informa ziarul Curentul, în 1938.

La mijlocul secolului al XIX-lea, când se petrecea acțiunea romanului scris de Jokai Mor, familia Nopcsa avea moșii pe Valea Mureșului, la Zam și Deva și în mai multe sate din Țara Hațegului, cele mai prețioase proprietăți fiind castelul din Nalați (Hațeg), conacul din Fărcădin și castelul din Săcel, aflate fiecare în jurul orașului Hațeg.

Naționalizat și transformat în spital

La începutul secolului al XX-lea, aici locuiau contele Victor Fay și soția acestuia, Blanka, provenită din familia nobiliară Teleki. Cei doi au avut o fiică pe nume Blanka Clementina (Pekri), decedată în 1960. Presupușii urmași ai familiei Fay au revendicat castelul, după 1990, însă în final instanțele au arătat că nu aveau dreptul la moștenire.

Castelul Fay din Nalați a fost naționalizat de regimul comunist și transformat în preventoriu TBC pentru copii și apoi în secție de neuropsihiatrie (pentru copii) a spitalului din Hațeg.

Terenurile fostei moșii au fost folosite în agricultură, iar unele au fost cuprinse în amenajarea hidroenergetică Lacul Bucium Orlea (Hațeg).

Pe celălalt mal al lacului de acumulare, opus celui pe care se află moșia din satul Nalați, călătorii găsesc Castelul Kendeffy din Sântamaria Orlea (video), devenit și el o clădire părăsită din anii 2000.

Parcul dendrologic care înconjura Castelul Nalați Fay din Hațeg  a continuat să fie îngrijit până la sfârșitul anilor ’90.

Aici era lacul din fața castelului. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Aici era lacul din fața castelului. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

În trecut, aici se afla și un mic lac, amenajat peisagistic, pe care localnicii îl puteau folosi iarna ca patinoar. Lacul, alimentat în trecut de un pârâu, a secat și cuveta sa este acoperită de vegetație.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite