Legendele întunecate din vechile castele ale României. Ruina care seamănă izbitor cu casa familiei Addams VIDEO

0
Publicat:

Un castel abandonat din Hunedoara seamănă izbitor cu casa familiei Addams - personaje de ficțiune, celebre în literatură și cinematografie. Nu este singurul loc care dă fiori oaspeților săi.

Castelul Nalați Fay. Foto: Daniel Guță
Castelul Nalați Fay. Foto: Daniel Guță

Câteva castele vechi din Hunedoara s-au înconjurat de-a lungul timpului cu aura de locuri neobișnuite, care trezesc înfiorarea celor care le vizitează. Au o istorie plină de controverse, marcată de evenimente bizare și impresionează prin arhitectura și vechimea lor.

Castelul Nalați Fay, plin de istorii întunecate

Un astfel de loc este Castelul Nalați Fay (video) de la marginea oraşului Haţeg. A fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea și a aparținut mai multor familii de grofi din țara Hațegului.

În Al Doilea Război Mondial, castelul a fost transformat pentru câteva luni în centru de evacuare pentru sute de evrei din județul Hunedoara. A fost și garnizoană militară, iar după război a fost naționalizat de regimul comunist și a devenit preventoriu TBC și, mai târziu, în anii ’80, secție de neuropsihiatrie infantilă a spitalului din Hațeg. La începutul anilor ’90, când casa de copii cu nevoi speciale încă funcționa, locul îi înfiora pe oaspeții săi.

„Mărturisirea medicului Nistor Helmuth de la această unitate este zguduitoare, în ceea ce priveşte regimul alimentar al copiilor de aici. Pe o zi şi copil revin în medie: 0,064 bucăţi ou, 28 de grame de carne integrală (aceasta însemnând inclusiv osul şi slănina), sub 5 grame de unt etc. Medicamentele: fluctuante şi insuficiente. Lipsea până şi banala folie de polietilenă cu care să se acopere saltelele, multe dintre ele putrezite acum”, informa, în 1990, ziarul local „Cuvântul liber” din Hunedoara.

La sfârșitul anilor ’90, Castelul Nalați Fay a fost părăsit. Un proces a început în următorii ani, între presupușii moștenitori ai familiilor de grofi, care au revendicat moșia, și statul român. Abia în 2020, instanțele au decis că monumentul trebuie să rămână în patrimoniul orașului Hațeg.

Casteluș Nalați Fay, asemănat cu „Casa familiei Addams”

Între timp, însă, castelul a devenit o clădire fantomă, a cărei asemănare cu faimoasa casă a familiei Addams (personajele de ficțiune care au inspirat numeroase producții literale și cinematografice) este izbitoare.

Comparația dintre cele două clădiri se datorează atât asemănării arhitecturii lor (turnul de deasupra intrării principale și scările de la intrare și hol, aspectul mansardelor și dimensiunile asemănătoare ale construcțiilor), dar și a stării înfiorătoare în care a ajuns fostul castel nobiliar.

Colaj:  Castelul Nalați Fay și ilustrată cu casa familiei Addams, Foto Daniel Guță / Wikipedia.
Colaj: Castelul Nalați Fay și ilustrată cu casa familiei Addams, Foto Daniel Guță / Wikipedia.

Acoperișul monumentului istoric din Țara Hațegului s-a prăbușit pe unele laturi, din cauza grinzilor putrede, iar apele pluviale trec acum prin găurile din tavan și acoperiș. Interiorul arată dezastruos.

Localnicii au luat din clădirea părăsită în anii ‘90 tot ce puteau valorifica: instalații electrice, mobilier, tâmplărie, lemne, țigle, ferestre, cărămizi, trepte de marmură.

Toate încăperile au fost devastate, mai multe podele și plafoane s-au prăbușit, iar pereții rămași în picioare, împodobiți în trecut cu picturi din lumea poveștilor pentru copii, sunt mâzgăliți și murdăriți. În urmă cu câțiva ani, mai multe leșuri de animale erau aruncate în jurul clădirii și în beciul acestuia, transformând-o într-un loc respingător.

Parcul dendrologic din jur s-a transformat și el într-o adevărată junglă, aproape de netrecut din cauza lăstărișului, iar lacul din mijlocul său a dispărut.

Cetatea Colț - Castelul din Carpați

La mai puțin de 20 de kilometri de Hațeg se înalță ruinele Castelului Colț, vechi de aproape șapte secole.

Fortăreața legendară a familiei Kendeffy, loc de refugiu ridicat pe stânci, deasupra defileului Râușorului din Retezat era admirată la mijlocul secolului al XVII-lea, de faimosul cărturar turc Evlya Celebi.

Cetatea Colț. Foto: Daniel Guță
Cetatea Colț. Foto: Daniel Guță

A fost abandonată apoi și nu se cunoaște dacă ruinarea ei s-a făcut treptat ori a fost brutală, cauzată fiind de vreun cutremur sau asediu.

În secolul al XIX-lea, monumentul părăsit ar fi devenit sursa de inspirație a romanului „Castelul din Carpați” de Jules Verne.

Scriitorul francez a relatat că românii credeau că este stăpânit de forţele supranaturale ale răului şi că în interiorul lui se petrec lucruri înspăimântătoare.

„Deşi Castelul din Carpaţi era mai bine păstrat decât dădea impresia, o spaimă molipsitoare, sporită de puterea superstiţiilor de prin partea locului, îl apăra nu mai puţin decât o puteau face, odinioară, pivele, săcăluşele, bombardelele, bolimezele şi celelalte piese de artilerie din secolele trecute. Şi, totuşi, castelul din Carpaţi ar fi meritat osteneală de a fi ajutat de călători şi de istorici”, scria Jules Verne.

Castelul Colț (video) de la poalele Retezatului a rămas un loc care dă fiori oaspeților săi, nu doar datorită faimoasei nuvele „Castelul din Carpați”, scrisă de Jules Verne, dar și a construcției sale.

Turiștii care urcă în fostul castel sunt sfătuiți de autorități să fie precauți pentru că unele pietre din construcția medievală riscă să se desprindă.

De asemenea, potecile din cetate trec la câțiva centimetri de prăpastia ce se ridică deasupra defileului Râușorului, una dintre căile de acces în Parcul Național Retezat. Nici prezența viperelor, semnalată în jurul ruinei, nu este de neglijat.

Ultimul proprietar al edificiului a fost Gabriel Kendeffy, decedat în 1960, iar de atunci acesta a rămas în acte ca deținător al castelului.

„Primăria a făcut demersuri pentru a prelua monumentul și pentru a-l reabilita”, spune primarul Flavius Dilertea, comunei Râu de Mori. Până atunci, nu pot fi realizate lucrări de punere în siguranță a construcției și a vizitatorilor săi.

Castelul Corvinilor, printre „locurile bântuite”

Ridicat în secolul al XV-lea de familia Huniazilor, Castelul Corvinilor (video) impresionează prin arhitectura sa şi prin modul în care a rezistat trecerii timpului, însă pentru tot mai mulţi dintre oaspeţii săi occidentali, a devenit un reper al senzaţionalului.

Aici au fost căutate fantome și strigoi, iar legendele înfiorătoare despre Vlad Țepeș, despre temnițele întunecoase ale castelului și despre tragediile petrecute în castel s-au perpetuat. Castelul Corvinilor a fost loc al execuţiilor publice, a avut o temniţă destinată condamnaţilor la moarte şi o sală de tortură, arată mărturiile istorice.

Cele mai multe controverse le-a stârnit vechea închisoare, un loc întunecos care încă poartă pecetea călăului, semnul unei roţi cu zimţi care se găsea pe paloşul acestuia. O legendă spune că însuşi Vlad Ţepeş s-ar fi numărat printre prizonierii castelului medieval.

„Castelul este locul unde lordul Vlad Ţepeş a învăţat hobby-ul său sadic. Mii de oameni au fost traşi în ţeapă în castel şi după ce Vlad Ţepeş a fost întemniţat aici de Ioan de Hunedoara, domnitorul nu şi-a putut stăpâni impulsul lui sadic şi a început să tragă în ţeapă şobolani în celula sa. Vladimir a fost răul pur întrupat. A băut sângele victimelor sale şi a căutat să valorifice puterea Diavolului însuși. Astfel se crede”, arătau autorii unui top al celor mai înfiorătoare locuri din lume, publicat de site-ul bizarbin.com.

Documentele istorice nu atestă prezența lui „Dracula” în castel, însă oferă informații despre numeroși condamnați care și-au ispășit aici pedepsele, unii așteptându-și moartea în temnița lugubră.

Adesea, în reportajele publicate de occidentali, despre Hunedoara, Castelul Corvinilor a fost asociat cu legenda lui Vlad Țepeș și cu povestirile despre strigoi.

„O persoană care a trăit o viaţă de păcat este blestemată să rătăcească pe pământ ca o creatură a nopţii, numită strigoi. Desigur că această ar face l-ar face pe Vladimir un candidat destul de bun. Oamenii au încercat să îi înfigă un par în inimă înainte de a putea reveni din morţi. Problema însă a fost că mormântul lui era gol. Corpul său nu a fost niciodată descoperit. Unii spun că strigoiul se întoarce întotdeauna în locul unde a avut cele mai frumoase amintiri şi ţinând cont de plăcerea sa bizară de a trage în ţeapă oamenii, lumea este convinsă că în Castelul Corvinilor este acum casa spiritului lui Dracula”, arătau autorii unui reportaj despre Castelul Corvinilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite