Caprele negre stăpânesc stâncile din Retezat. Imagini rare cu doi iezi, în parcul național VIDEO

0
Publicat:

Imagini rare au fost surprinse de angajații Parcului Național Retezat, în timpul unei acțiuni de monitorizare a faunei. Doi iezi de capră neagră au fost filmați pe stâncile din masiv.

Iezi de capră neagră în Retezat. Foto: Lucia Ursu. ANPR/ Romsilva
Iezi de capră neagră în Retezat. Foto: Lucia Ursu. ANPR/ Romsilva

Munții Retezat sunt un tărâm al caprelor negre. Rareori, însă, aceste animale sălbatice au mai mult de un pui. Doi iezi au fost de capră neagră au fost surprinși, în imagini, cățărându-se pe stânci, de Lucia Ursu, angajată a rezervației naturale. Clipul a fost publicat pe pagina de Facebook a Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva.

„Caprele negre trăiesc în ciopoare, grupuri de până la 30 de exemplare, conduse de femele în vârstă și cu experiență. Masculii trăiesc în grupuri separate. Caprele negre au de obicei un singur ied, mai rar câte doi. Iezii sunt foarte jucăuși și ating maturitatea la trei ani. Iedul este avertizat de capra neagră la observarea unui pericol printr-un sunet caracteristic”, a informat Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, alături de imaginile cu cei doi iezi, publicate pe Facebook.

Sute de capre negre în Retezat

Parcul Naţional Retezat are o populaţie bogată de capre negre, arăta un raport al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

„Pe raza parcului, specialiştii estimează un număr de peste 200 de capre negre. Capra neagră are habitatul în zonele stâncoase montane din Europa. Având musculatura foarte dezvoltată şi copite despicate, capra neagră se poate deplasa cu uşurinţă în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-şi procură hrana şi se refugiază din faţa prădătorilor. România are o populaţie dezvoltată de capre negre, specialiştii în cinegetică estimând-o la peste 7.000 de exemplare”, informa Romsilva, în urmă cu doi ani.

Capra neagră are o înălţime de până la 130 de centimetri şi o greutate de până la 50 de kilograme, putând trăi până la 20 de ani. Caprele trăiesc în grupuri de până la 30 de exemplare, structura grupurilor fiind schimbată în funcţie de anotimp.

„Grație musculaturii foarte dezvoltate și a copitelor despicate, capra neagră se poate deplasa cu ușurință în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-și procură hrana și se refugiază din fața prădătorilor”, arată Romsilva.

Animale sălbatice în Parcul Național Retezat

Parcul Naţional Retezat, prima rezervaţie ştiinţifică din România, a fost înfiinţat la mijlocul anilor ’30, în urma demersurilor făcute de savanţii Alexandru Borza şi Emil Racoviţă. Retezatul, situat în sud-vestul ţării, în judeţul Hunedoara. are o suprafaţă de peste 38.000 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare fiind în zone de protecţie strictă sau integrală.

Parcul Naţional Retezat asigură un echilibru al faunei, aici existând prădători mari mari, precum ursul, lupul sau râsul, dar şi animale erbivore, între care capra neagră, cerbul şi căprioara sau omnivore, precum mistreţul. Aici trăiesc 185 de specii de păsări şi pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. Parcul Național Retezat adăpostește 55 de specii de mamifere, un număr de două ori mai mare față de cel cunoscut la începutul anilor ´90.

Pe raza parcului sunt 80 de lacuri şi tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din ţară, şi Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite