Monumente faimoase din Hunedoara, restaurate. Situație unică pentru județ VIDEO

0
Publicat:

Județul Hunedoara se află într-o situație inedită în istoria sa. Cele mai importante cinci monumente istorice din Hunedoara sunt reabilitate, prin investiții finanțate cu fonduri europene.

Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Foto: Daniel Guță
Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Foto: Daniel Guță

Cele mai populare cinci monumente istorice din județul Hunedoara sunt reabilitate cu ajutorul fondurilor europene, iar în următorii ani își vor schimba înfățișarea și vor deveni mai accesibile și mai sigure pentru oaspeții lor.

O astfel de situație, în care marile monumete istorice ale Hunedoarei s-au aflat în șantier nu a mai fost întâlnită, deși fiecare dintre ele a beneficiat de-a lungul timpului de lucrări ample de restaurare.

Castelul Corvinilor, în șantier de trei ani

Ridicat în secolul al XV-lea de familia lui Ioan de Hunedoara, Castelul Corvinilor (video) se numără printre cele mai reprezentative construcţii medievale din România. Din 2019, mai multe monumente ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier, dar accesul vizitatorilor este permis în aproape toate încăperile edificiului.

Proiectul actual de restaurare, în valoare de circa cinci milioane de euro, este finanțat cu fonduri europene.

El vizează reabilitarea spaţiilor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântâna, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată şi Turnul Nje Boisia.

O parte din lucrările cuprinse în proiect au fost finalizate, iar restul vor trebui încheiate în acest an.

În următorii ani, lucrările de restaurare vor fi extinse, printr-o altă investiție, de circa 22 de milioane de lei, pentru care autoritățile locale din Hunedoara au obținut fonduri europene.

Noul proiect vizează restaurarea mai multor fresce interioare şi exterioare, înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor, refacerea celor două poduri de acces, restaurarea Gropii Urşilor şi punerea acesteia în circuitul de vizitare, realizarea unui planşeu pe Terasa de Artilerie, refacerea armurii Cavalerului din vârful Turnului Buzdugan, repararea acoperişului (acolo unde este nevoie), curăţarea fântânii din curtea interioară, refacerea instalațiilor electrice şi de iluminat.

Zidurile și porțile din Sarmizegetusa Regia, refăcute

În toamna anului 2022, Sarmizegetusa Regia a intrat în șantier, iar aproape un kilometru de ziduri antice, ce compun fortăreața capitalei dacilor, trec printr-un amplu proces de restaurare.

„Etapele de restaurare includ cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea incintei militare şi a porţilor de acces, refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, amenajarea unui lapidariu şi a unui adăpost pentru vizitatori, precum şi amenajarea finală a sitului prin plantarea de vegetaţie şi finisarea suprafeţelor de teren”, informa Consiliul Judeţean Hunedoara.

Investiția, estimată la 2,2 milioane de euro, fonduri externe și de la bugetul județului Hunedoara, este derulat de Institutul Naţional al Patrimoniului, Consiliul Judeţean Hunedoara – administrator al sitului UNESCO, în colaborare cu o fundaţie românească şi un partener norvegian.

Cel mai amplu proiect de restaurare a monumentelor din capitala dacilor a avut loc la începutul anilor ’80, iar lucrările derulate în prezent vor „corecta” unele erori făcute în timpul investiției din anii regimului Ceaușescu.

Cetatea medievală Orăștie, reabilitată

Din toamna anului 2021, Cetatea medievală Orăştie şi zona din vecinătatea sunt restaurate cu fonduri europene, în valoare de circa 22,5 milioane de lei.

„Investiţia vizează reîntregirea si reconstituirea zidurilor si turnurilor cetăţii şi amenajarea aleilor din exteriorul acesteia”, informa Primăria Orăștie.

În acest an, lucrările la monumentul din centrul istoric al municipiului vor trebui finalizate.

Cetatea medievală Orăștie a rămas cea mai cunoscută ctitorie a sașilor din ținutul Hunedoarei.

Între zidurile ei au rămas ruinele unei rotonde vechi de un mileniu, dar și două biserici „gemene”: o biserică reformată, fostă romano-catolică, clădită în secolul al XIII-lea, și biserica evanghelică luterană, construită la începutul anilor 1820.

În incinta ei se mai află ruinele unei Rotonde, o capelă ridicată în urmă cu aproape 1.000 de ani din patră şi mortar, recunoscută ca fiind una dintre cele mai vechi astfel de monumente din România.

Rotonda din Orăștie a fost cercetată de arheologi la începutul anilor 1990, iar în prezent vizitatorii pot vedea fundaţia şi o parte din zidurile ei, în spatele celor două biserici din cetate.

Cetatea Devei, un șir de restaurări

Lucrări ample au loc, de aproape un an, în Cetatea Devei (video), unde Palatul Princiar (Incinta 1), zona cu cele mai vechi monumente din ansamblul medieval va fi refuncționalizat, la aproape două secole de la distrugerea sa. Investiția în valoare de 16,6 milioane de lei, este finanţată cu fonduri europene.

Ea cuprinde reabilitarea monumentelor: turnul porţii, curtea mică, magazia de arme, palatul princiar, pivniţele, corpul de gardă, arestul, temniţa şi a versantului cu stânci dislocate în urma exploziei din 1849. Zidurile vor fi consolidate, turnurile vor fi reabilitate, planşeele intermediare şi şarpanta din lemn vor fi refăcute, uşile şi ferestrele vor fi închise cu tâmplărie din lemn.

Cetatea Devei se numără printre monumentele istorice din România care au trecut prin cele mai ample transformări după 1990.

Considerată cel mai important obiectiv turistic al Devei, a fost cuprinsă în ultimele decenii în mai multe proiecte de restaurare, care i-au oferit o înfățișare cu mult diferită față de cea a așezării medievale, pe care o explozie din timpul Revoluției transilvane de la mijlocul secolului al XIX-lea a distrus-o aproape complet.

Vechea telecabină de pe Dealul Cetăţii, instalată în 2003, a fost înlocuită anul trecut cu una modernă, care va fi pusă în funcțiune în acest an, după renovarea staţiilor acesteia.

Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, refăcut

Peste 17 milioane de lei sunt investite, din fonduri europene accesate de Consiliul Județean Hunedoara, pentru restaurarea amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa (video).

Lucrările au început în toamna anului trecut și au termen de finalizare luna decembrie a anului 2023. Arena antică de la poalele Retezatului, un „colosseum” în miniatură, își va schimba complet înfățișarea, față de cea cu care s-au obișnuit localnicii și oaspeții săi, de la dezvelirea sa de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Una dintre cele mai izbitoare transformări vizează amenajarea unor tribune metalice pe o latură a construcției antice. Amenajarea tribunei oficialităților era necesară în proiect pentru ca amfiteatrul să poată fi pus în valoare, acesta urmând să poată fi folosit pentru diferite evenimente - afirma Alin Țambă, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara.

În anii următori, și Forul (piața antică) din Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi restaurat, cu finanțare obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite