Belşug resimţit în pieţe: preţuri mai mici la legume, cerere mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abundenţă în pieţe. D.G.
Abundenţă în pieţe. D.G.

Piaţa agroalimentară a Devei s-a transformat în ultimele zile într-un adevărat furnicar, în care printre tarabele încărcate până la refuz de fructe şi legume îşi fac loc o mulţime de cumpărători.

„Preţurile au mai scăzut la legume în această perioadă, deşi cererea este mare. Dacă la începutul verii am vândut roşiile cu 6 – 7 lei kilogramul, acum le dăm la 2,5 lei – 3 lei”, spune Maria, o agricultoare din zona Haţegului, venită cu roşii, gogoşari şi kapia la piaţa din municipiul Deva. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în general, preţul legumelor vândute în pieţele agroalimentare din judeţ este mai mic cu 0,5 lei – 1 leu.


Agricultura renaşte în Hunedoara
 „Au fost legume din abundenţă. Chiar dacă Hunedoara nu este un centru mare legumicol, zona este într-o continuă dezvoltare în ce priveşte agricultura. Au loc investiţii în sere mari, pe fonduri europene, iar producătorii mici caută să îşi dezvolte solariile, pentru a produce mai mult. S-a simţit acest lucru, iar natura ne-a ajutat în acest sezon. Chiar dacă în primăvară eram anunţaţi că vom avea o vară secetoasă, ploile nu au lipsit. N-au ajutat mai mult în acest sezon, faţă de anul trecut. Producţia a fost bună la roşii, castraveţi, kapia, gogoşari, ardei graşi, varză, în general la ceea ce se cumpără în judeţ, în această perioadă. Cererea a fost şi ea pe măsură şi chiar a depăşit oferta în unele zile”, a explicat inginerul agronom Mioara Barbu.  

Profitul agricultorilor hunedoreni nu a fost ridicat, în ciuda recoltelor bogate. „Am avut legume din belşug, dar costurile de producţie au crescut faţă de anii trecuţi, la fel şi cheltuielile cu combaterea dăunătorilor. De asemenea, în alte centre legumicole, cum sunt cele din Oltenia şi cel de la Matca (Dobrogea) producţia a fost abundentăşi preţurile de vânzare au fist mici”, a adăugat inginerul.

Vă recomandăm şi:

FOTO Bilanţul furtunii care a răvăşit străzile Devei: acoperişuri de bloc distruse, copaci smulşi din rădăcini şi maşini avariate

Hunedoreni invitaţi să îşi vândă maşinile gratuit în târgul înfiinţat de primărie


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite