Barajul ridicat la 1800 lângă Castelul Corvinilor. Ce soartă a avut realizarea tehnică VIDEO

0
Publicat:

Locul unde a funcționat una dintre cele mai vechi centrale hidroelectrice din România este sufocat de gunoaie. Centrala și barajul de pe râul Zlaști (Hunedoara) au fost construite în anii 1800.

Ruinele fostului baraj de pe râul Zlaști. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Ruinele fostului baraj de pe râul Zlaști. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Unul dintre cele mai vechi baraje hidrotehnice din România, aflat pe râul Zlaști, la vreo trei kilometri de Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost ruinat, împreună cu centrala electrică din vecinătatea sa. 

Barajul Zlaști din Hunedoara, vechi de 140 de ani

Componentele metalice ale barajului vechi de peste 140 de ani și ale stației electrice au fost furate, iar localnicii și-au făcut un obicei în a arunca deșeuri menajere și de mari dimensiuni în valea râului Zlaști din Hunedoara. Cu timpul, tone de gunoaie s-au strâns și sufocă locul vechii amenajări hidroenergetice.

Staţia hidroelectrică, barajul lacului de acumulare de pe râul Zlaşti şi mai multe instalaţii hidrotehnice şi construcţii folosite pentru transportul apei necesare funcţionării primelor furnale din Uzinele de Fier Hunedoara au fost clădite înainte de 1884, anul în care furnalele au intrat în funcțiune.

Localnicii au numit barajul „Waserlaiter” (măsurătoare de apă), iar apa din lacul său de acumulare alimenta turbina de apă a uzinelor de fier.

„Pentru alimentarea cu apă a turbinei ce acţiona suflantele s-a construit un baraj pe pârîul Zlaşti, la distanţă de 2.154 metri de uzina în construcţie. Din baraj pornea spre uzină un canal deschis căptuşit cu scânduri, lat de 1,20 metri şi înalt de un metru, care traversa Valea Zlaştiului pe piloni zidiţi, a căror ruine se văd şi astăzi. Deasupra uzinei s-a montat un canal şi un dispozitiv separator de nămol, lung de 44 metri şi lat de 8,50 metri. Căderea de apă era de 22 m. La un debit de 300 litri pe minut şi o viteză de 1,50 m/s apa acţiona turbina Girard de 95 HP la o turaţie de 150 ture/minut. Aceeaşi sursă de apă furniza şi apa necesară răcirii furnalului”, informa revista Metalurgia (1974).

Râul Zlaşti a fost folosit timp de mai multe decenii pentru răcirea instalaţiilor şi a furnalelor din Uzinele de Fier Hunedoara, iar surplusul său era folosit de o micro-hidrocentrală, cu o putere de 65 KW, înfiinţată lângă digul lacului de acumulare Zlaşti. Debitul râului era insuficient pentru a o alimenta, astfel că staţia hidroelectrică funcţiona rar.

De la mijlocul anilor ´50, priza de apă de pe râul Zlaşti nu a mai fost folosită pentru combinatul din Hunedoara, fiind destinată exclusiv alimentării cu apă industrială a uzinei de dolomită de la Zlaşti.

După 1990, industria locală a intrat în declin, lacul de acumulare s-a colmatat, iar din vechiul baraj au rămas câteva ziduri, clădiri ruinate şi bazine scoase din uz. În ultimii ani, cele mai multe dintre componentele de fier ale sale, vechi de peste un secol, au fost distruse.

Râul Zlaști din Hunedoara, mai curat ca în epoca industrializării

Râul Zlaști din Hunedoara izvorăște din Munții Poiana Ruscă, traversează mai multe sate ale comunei Cerbăl și alte sate ale Hunedoarei și se unește cu râul Cerna la poalele Castelului Corvinilor.

În secolul al XX-lea, la fel ca alte ape ce traversau zone industrializate puternic, râul Zlaști din Hunedoara era afectat de poluare.

În ultimii ani, mai multe acțiuni de ecologizare și de curățare a albiei sale au avut loc în Hunedoara, pe râul Zlaști, iar aspectul apelor s-a îmbunătățit mai ales în zona castelului.

Pescarii spun că populația de pești a crescut în aceste locuri, însă mizeria din ape persistă în zona satului Zlaști.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite