Anul 2015 în imagini inedite: personaje de poveste, locuri de vis şi evenimente importante petrecute în Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre evenimentele notabile ale anului în Hunedoara, a fost expoziţia matriţei antice unice în lume, descoperite în Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Unul dintre evenimentele notabile ale anului în Hunedoara, a fost expoziţia matriţei antice unice în lume, descoperite în Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Mănăstirea Prislop, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi Castelul Corvinilor s-au aflat în centrul evenimentelor notabile petrecute în acest an în Hunedoara, alături de numeroase personaje de poveste din judeţ.

Hunedoara a fost în 2015 în centrul atenţiei datorită unor evenimente neobişnuite, al locurilor de vis din judeţ şi al unor personaje de poveste.

Iată câteva dintre imaginile cele mai reprezentatative ale evenimentelor anului 2015 în Hunedoara.

Ianuarie 2015: Primăria Vulcan a transformat drumul judeţean 664 Vulcan – Pasul Vâlcan, modernizat pe fonduri de la Uniunea Europeană într-o pârtie de schi, în lungime de patru kilometri.

Ulterior a fost amendată cu 2.000 de lei de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale, în urma unui control.

Sancţiunea a fost dată pentru că li s-a permis schiorilor şi turiştilor veniţi la săniuş să folosească şoseaua ca pârtie.

Pasul Valcan

Februarie 2015: Adrian, un tânăr din Lupeni rezident în Anglia, este protagonist al documentarului „Vin românii” difuzat în serial pe un post de televiziune din Marea Britanie. Documentarul care se vrea „o poveste a românilor imigranţi, spusă chiar de aceştia”, a stârnit controverse pentru modul în care sunt portretizaţi românii veniţi să muncească în Occident. În Lupeni, oraşul natal al tânărului, zeci de oameni puteau fi văzuţi răscolind halda de la intrarea în localitate, în căutarea cărbunelui care le asigură supravieţuirea de pe o zi pe alta.

lupeni

Aprilie 2015: Fosta unitate de artilerie antiaeriană şi rachete din Vadu Dobrii a fost timp de mai multe decenii un loc interzis şi secret. Divizionul de foc avea menirea să apere Hunedoara şi împrejurimile ei de invaziile aeriene. De câţiva ani, cele peste 40 de clădiri, buncăre şi foste depozite de muniţie, rachete sovietice şi tehnică militară au fost părăsite. Cei care ajung aici pot vedea totuşi cum arăta o fărâmă a Războiului Rece.

image

17 Mai 2015. Castelul Corvinilor a fost vizitat de peste 6.000 de turişti în Noaptea Muzeelor. Cei care au trecut pragul monumentului istoric din Hunedoara au fost întâmpinaţi într-o atmosferă de poveste, zidurile şi încăperile castelului fiind decor pentru un spectacol de lumini.

image

13 Iunie 2015. Scene ciudate s-au petrecut în 13 iunie la mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop. Ioan, un bărbat venit din Maramureş, a încercat să scoată la suprafaţă trupul duhovnicului, însă a fost oprit în timp ce săpa mormântul. Bărbatul s-a pretins un apostol al lui Arsenie Boca şi a declarat că a vrut să îl deshumeze, urmând o poruncă divină.

prislop

15 Iunie 2015. Geoagiu Băi. Rareş, copilul de doi ani şi nouă luni dat dispărut de familie după ce a plecat din sala de mese a motelului în care se afla cu bunica lui, a fost găsit. Timp de 12 ore, zeci de localnici, poliţişti şi jandarmi l-au căutat, iar în cele din urmă copilaşul a fost găsit într-o pădure, târziu după miezul nopţii.

image

16 Iunie 2015. Matriţa dacilor, expusă în premieră mondială. O matriţă antică de bijutier, veche de peste 2.000 de ani, a devenit cea mai valoroasă piesă expusă la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Piesa din bronz a fost cercetată timp de doi ani, de la data descoperirii ei în Sarmizegetusa Regia, iar specialiştii au scos la iveală detalii incitante despre obiectul arheologic.

image

29 Septembrie 2015. Sute de oameni din toate zonele ţării au transformat dealul unde s-a aflat vatra familiei Boca într-un loc de pelerinaj, în ziua în care s-au împlinit 105 ani de la naşterea călugărului. Printre pelerini s-a aflat şi nepoata călugărului, Zoe Dăian.

arsenie boca

30 octombrie 2015. Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă din adâncurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului, a fost înâmpinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, închiderea exploatării de huilă care a funcţionat neîntrerupt timp de 156 de ani. Cătălin Cenuşe, miner şi salvator, a fost emoţionat de soarta minei de la Petrila.

image

Noiembrie 2015. Trei pensionari şi un copil de 8 ani. Aceştia sunt singurii locuitori ai satului Valea Mare de Criş, un loc izolat din Munţii Zarandului, spre care singurul drum de acces este aproape distrus. Darius este elev în clasa a doua la o şcoală din Baia de Criş, este bolnav de astm, iar bunicii săi fac eforturi uriaşe pentru ca elevul premiant să nu lipsească nicio zi de la şcoală.

Valea mare

Decembrie 2015: Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Regatului Dac, din Munţii Orăştiei, a fost invadată de turişti veniţi să petreacă aici ziua solstiţiului de iarnă. Vizitatorii aşezării antice susţin că locul este un centru energetic important, pe care îl aseamănă cu Stonehenge, iar în zilele importante din punct de vedere al fenomenelor cereşti, pot simţi energiile pozitive.

image

Vă recomandăm şi:

Fenomenul straniu din Sarmizegetusa Regia, înaintea solstiţiului de iarnă. Cum se înfăţişează capitala Regatului Dac

Zeci de oameni au ajuns în aceste zile la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, pentru a se bucura, spun ei, de solstiţiul de iarnă. Unii dintre turiştii care au urcat la Sarmizegetusa au relatat de ce locul este atât de important pentru ei, în această perioadă. Totodată, vizitatorii susţin că a fost prima dată în ultimii ani când, în preajma solstiţiului, cetatea nu a fost acoperită de omăt.

Secretul celui mai înfiorător loc din Castelul Corvinilor. Terifianta poveste a iobagilor aruncaţi în locul de tortură al condamnaţilor la moarte

Temniţa Castelului Corvinilor a stârnit de-alungul timpului numeroase controverse, pe care cercetările întreprinse în ultimele decenii nu le-au lămurit. Se spune că a fost locul în care a fost închis Vlad Ţepeş, dar legenda nu este confirmată documentar. Tot aici, în timpul Răscoalei lui Horea, zeci de iobagi răzvrătiţi şi-au aşteptat moartea de paloşul călăului, însă răsculaţii au fost salvaţi apoi, miraculos.

Fabuloasa descoperire a Sarmizegetusei,  în The New York Times: „Oraşul legendar al lui Decebal arată cât de mult era conectată cultura dacilor cu a celţilor“

Descoperirea Sarmizegetusei Regia a avut ecouri în întreaga lume, iar jurnaliştii de la The New York Times afirmau că rezultatele săpăturilor din perioada interbelică au dovedit cât de mult cultura dacilor era conectată cu cea a celţilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite