10 mărturii năstruşnice despre Arsenie Boca. De ce ar fi murit o adolescentă pe care duhovnicul ar fi vindecat-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mulţime de minuni i-au fost atribuite duhovnicului Arsenie Boca, însă unele dintre mărturiile culese despre el de autorii cărţilor biografice care înfăţişau viaţa sa au fost cu totul neobişnuite. Multe dintre relatările care au contribuit la consolidarea mitului său nu au fost vreodată verificate faptic.

Cel mai adesea, relatările despre duhovnic nu au fost verificate şi nici nu au fost puse la îndoială de autorii cărţilor. Iată zece dintre cele mai năstruşnice mărturii despre Arsenie Boca.

1 Mama lui Arsenie Boca a văzut soarele în pântece
Deşi a fost un personaj amintit foarte rar de Arsenie Boca, Creştina, mama acestuia a fost subiectul a numeroase mărturii neobişnuite. „Întâlnindu-se cu Părintele, mama i-a reproşat: „Ţi-a fost ruşine cu mine de n-ai vrut să spui la lume că eu sunt mama ta?” şi i-a zis Părintele: „Nu mamă, dar dacă spuneam lumea îţi rupea hainele de pe matale când veneai încoace”. A spus mama Părintelui, cu ocazia acestei vizite la mănăstire că atunci când era însărcinată cu Părintele, a văzut soarele şi luna în pântecele ei şi nu ştia ce va fi. Şi a văzut şi un peisaj. Când a venit la Sâmbăta a spus că a văzut exact peisajul de aici, cu munţi şi mănăstirea”, relata Gheroghe Silea (45 de ani), din Sâmbăta de Sus.

2 S-a teleportat la înmormântarea mamei sale
O altă mărturie neobişnuită vorbeşe despre puterea de a se teleporta a duhovnicului, care, în anii 1950, în timp ce era în lagărul de muncă la Canalul Dunăre – Marea Neagră, s-a învoit de la paznicul său şi a dispărut pentru un timp. „Când era la canal, părintele muncea din greu şi îşi depăşea întotdeauna norma şi era foarte apreciat de cei care îl păzeau. Odată a terminat mult mai devreme norma şi a zis celui ce-l păzea: „Îmi dai voie să mă odihnesc puţin?”. Acela l-a lăsat să se odihnească. A văzut apoi că trece o oră, trec două şi au intrat în panică cei cel păzeau pe Părintele. L-au căutat şi nu l-au găsit nicăieri, le era frică de faptul că, fiind pedepsiţi pentru neatenţie, o să intre în locul lui. La un moment dat Părintele a apărut şi i-a zis paznicului: „Ti-am cerut voie să mă odihnesc, mi-ai dat voie, de ce m-ai mai căutat?” Dar l-au chestionat paznicii mai în amănunt şi până la urmă Părintele a spus că a fost la înmormântarea mamei sale! S-au interesat şi într-adevăr la orele acelea Părintele fusese la înmormântare!”, relata acelaşi Gheorghe Silea, din Sâmbăta de Sus, dar şi alte persoane citate în cărţile biografice despre viaţa lui Arsenie Boca.

3 Călăul său a paralizat
Unul dintre anchetatorii călugărului Arsenie Boca ar fi paralizat, potrivit unei mărturii bizare menţionată în volumele biografice. „Cătălina i-a arătat unui preot, în catedrala din Sibiu, un om cu o mână ce o ţinea nemişcată şi i-a spus: «Omul acesta l-a bătut pe Părintele Arsenie în închisoare, la Braşov. Mi-a spus-o chiar el. Când l-a lovit foarte tare, Părintele a spus: „De acum, mâna aceasta a ta nu va mai bate pe nimeni”. Şi imediat a zbierat acela căci mâna i s-a făcut moale. Şi s-a întors către Dumnezeu, el şi familia lui». Îl vedeam noi plângând în catedrală, dar nimeni nu ştia taina lui”, informa preotul Petru Vanvulescu.

4 I-ar fi prevestit moartea unei femei
O mărturie la fel de stranie vorbeşte despre modul în care Arsenie Boca ar fi prezis moartea unei feme, care nu voa să îşi ierte sora. „A venit o femeie la Părintele, la Drăgănescu, să-i ceară sfat privind împărţirea averii. Părintele i-a spus să se ducă să se împace cu sora ei. Trei ore Părintele i-a tot spus acest lucru, dar ea o ţinea una şi bună: <<Nu o iert. Nu mă împac>>. După trei ore lumea a început să vocifereze, căci toţi veniseră să primească sfatul Părintelui. Când a plecat, după ce s-a închinat la icoane, Părintele a întrebat-o pentru ultima dată: <<O ierţi pe sora ta?>>. <<Nu o iert>>. <<Dacă n-o ierţi te va călca o maşină>>. Lucru ce s-a şi întâmplat după o vreme”, relata Silvica Bălan, din Făgăraş.

5 Ar fi vindecat un orb
„Odată, când spovedea în biserică, era şi un cetăţean orb de multă vreme. La un moment dat l-a spovedit, după aceea l-a împărtăşit şi i-a zis să iasă afară din biserică. Şi lumea a vrut să-l ajute, fiind orb, dar Părintele a zis să-l lase singur. Şi când a ajuns la uşă a zis: „Măi fraţilor, eu văd!”. Şi de atunci a văzut. A fost şi un paralizat la pat, l-a dus cu căruţa la mănăstire şi i-a zis Părintele să se dea jos din căruţă. Şi el s-a dat jos şi de atunci a umblat”, relata Toma Greavu, citat într-o altă carte biografică.

6 Tragedia fetei vindecate de preot
O altă mărturie de necrezut vorbeşte despre patima unei adolescente oloage, vindecate de de duhovnic. „O fată de 13 ani, oloagă, dintr-un sat din Ardeal, a stat o săptămână la mănăstire. Părintele Arsenie a făcut rugăciuni asupra fetei, ea fiind pusă pe un scaun în faţa altarului. Părintele a întrebat-o: Crezi în Iisus Hristos, în Dumnezeu-Tatăl, în Maica Domnului? Ea a răspuns: Cred din toată inima. La fel i-a întrebat şi pe părinţii fetei care au răspuns că şi ei cred. Părintele i-a zis fetei: Dacă crezi, scoală-te şi mergi! Ea a răspuns că nu poate. Atunci Părintele i-a zis iarăşi: Dacă crezi în Iisus Hristos, scoală-te şi vino la mine! Atunci fetiţa s-a sculat pe picioarele ei, ajutată, şi a mers spre Părintele Arsenie. Părintele i-a spus că atât cât va trăi să nu se ducă în lume la distracţii, baluri, dansuri şi să se încredinţeze în mâinile lui Dumnezeu. Dar după 2 ani, la 15 ani, fiind frumoasă, a mers la un bal şi astfel la scurt timp fata a murit”, relata Elena Bârsău, din Sâmbăta de Sus.

7 Sfaturi ciudate pentru femei însărcinate
„S-a dus la Părintele o femeie însărcinată care nu vroia să aibă copii. Părintele i-a zis: „Dacă tu nu.faci copilul ăsta, fata asta, omori mama a doi preoţi”. Peste vreo 20 de ani fata a născut la rândul ei doi gemeni. Nu am aflat dacă au ajuns preoţi, dar sigur aşa este”, relata Maria, Taflan din comuna Mândra.

8 Vorbea animalelor
„A venit un credincios la mănăstire şi l-a muşcat câinele mănăstirii. Atunci s-a dus la Părintele Arsenie şi i-a spus: „Bine Părinte, să venim la mănăstire şi să ne muşte câinele mănăstirii!”. Părintele Arsenie l-a întrebat: „Cunoşti câinele?”. „Cunosc”. „Hai şi mi-l arată!” şi i l-a arătat. Atunci, Părintele Arsenie i-a zis câinelui: „Să pleci şi să nu te mai prind pe aici!”. Câinele a pus capul în pământ, a plecat şi nu l-a mai văzut nimeni de atunci”, relata Gheorghe Morar, din Ucea de Sus.

9 Minuni făcute după moarte
„O copilă de patru ani, cu familia, venise la mormântul de la Prislop al părintelui Arsenie. Nu putea merge pe picioruşe. Era paralizată total. Stăteau cu toţii îngenunchiaţi în jurul mormântului cu frunţile lipite de pământ. Se rugau fierbinte, toţi, cu ochii închişi. Şi deodată văd copilaşul cum se ridică dintre ei, în picioare. Stătea aşa, cumva speriată, nevenindu-i să creadă că este adevărat. Pe urmă a început să sară într-un picior de parcă voia să se dezmorţească. Pe urmă a făcut câţiva paşi”, relata preotul David Stoica, într-una din numeroasele cărţi biografice despre Arsenie Boca.

10 Mormântul păzit de două căprioare
O legendă atribuită măicuţelor de la mănăstirea Prislop şi povestită într-un volum dedicat vieţii călugărului susţine că locul de veci al lui Arsenie Boca a fost păzit de două căprioare. „La mormânt, măicuţele mi-au zis: «Ce credeţi, noaptea două căprioare vin şi se culcă lângă mormânt şi îl păzesc. Şi când se face dimineaţă şi urcă măicuţele, ele se scoală şi pleacă. Două căprioare, în fiecare noapte, stau la mormânt la părintele»”, scriu autorii volumului „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”, citând mărturia unei credincioase.


Vă recomandăm şi:

Blestemul Zamfirei, domniţa de la Mănăstirea Prislop: trei căsnicii sfârşite tragic şi iubirea neîmplinită, cumpărată cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur

Mănăstirea Prislop, locul unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca, poartă pecetea domniţei Zamfira, fiica voievodului muntean Moise, cea care a sprijinit ridicarea bisericii în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Povestea de viaţă a Zamfirei (Saphira) a fost tumultoasă: domniţa a fost căsătorită de trei ori, dar a sfârşit fără a-şi împlini dragostea vieţii.

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Au trecut mai bine de 25 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, iar între timp duhovnicul a devenit un adevărat fenomen al ortodoxiei. Pelerinaje impresionante au loc în fiecare sfârşit de săptămână la mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, iar învăţăturile sale au ajuns la fel cunoscute ca personalitatea sa. Unele dintre ele au menirea să îi ajute pe oameni să nu cadă pradă ispitelor.

Zece profeţii ale părintelui Arsenie Boca: moartea Ceauşeştilor, vărsarea de sânge de la Revoluţie, cutremure şi năpaste

Arsenie Boca, duhovnicul intrat în rândul marilor personalităţi ale ortodoxiei româneşti, ar fi prevestit că preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu va muri în ziua de Crăciun a anului 1989. Profeţiile părintelui sunt susţinute de foştii săi apropiaţi şi de cei care l-au cunoscut, iar li se adaugă alte prorociri despre sfârşitul comunismului, războaie şi viitorul României.

Vă recomandăm şi: Cum a pierdut Petrache Lupu „competiţia“ cu Arsenie Boca. Maglavitul, înecat în bălării, zeci de mii de români urcă acum Dealul Prislopului Zeci de mii de pelerini ajung săptămânal la Mănăstirea Prislop, pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca, mulţi cu credinţa că vor fi ajutaţi spiritual de cel supranumit „sfântul Ardealului”. Fenomenul pelerinajelor la Prislop are un corespondent în istoria recentă a României: în urmă cu şapte decenii, mulţimi impresionante se îndreptau zilnic spre Maglavit, locul în care ciobanului Petrache Lupu i s-ar fi arătat Dumnezeu. Cum a fost turnat Arsenie Boca la Securitate: „Se zvoneşte că are darul de a vedea viitorul. Lumea vine nebună la el“ Arsenie Boca a fost în atenţia Siguranţiei şi mai apoi a organelor de Securitate timp de trei decenii, potrivit documentelor din Arhivele CNSAS. Popularitatea şi suspiciunile că acesta ar fi fost un duşman al regimului comunist şi un susţinător al Mişcării Legionare i-au adus necazuri. Zeci de informatori au fost puşi pe urmele duhovnicului, iar notele date de aceştia au fost cuprinse în peste 1.000 de file de dosar. Minunile făcute de părintele Arsenie Boca în închisoare: „Noaptea, când se ruga, uşile temniţei se deschideau“ Timp de un deceniu, între 1945 şi 1955, părintele Arsenie Boca, considerat în prezent una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei, a trecut prin calvarul anchetelor şi al închisorilor comuniste. O serie de mărturii, ale unor foşti apropiaţi ai săi şi al celor care l-au întâlnit în detenţie, sunt păstrate până în prezent. În unele dintre ele, fostul călugăr este descris ca un personaj fabulos. Suferinţele, explicate ştiinţific de Arsenie Boca: desfrânarea seacă izvorul de vlagă, curvia şi onanismul aduc sterilitate, soţul care nu vrea copii îşi ucide soţia Părintele Arsenie Boca a devenit în ultimii ani una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei române. Sfaturile sale de viaţă au fost publicate într-un număr impresionant de cărţi, iar mormântul său de la mănăstirea Prislop este loc de pelerinaj. Duhovnicul a studiat medicina şi a adăugat învăţăturilor sale despre organismul omului o serie de explicaţii ştiinţifice.

Citeste mai mult: adev.ro/nvg2gq


Citeste mai mult: adev.ro/nvg2gq

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite