Greșelile din societate, în viziunea unui dascăl care a dat promoții de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” din Arad, prestigioasă instituție de învățământ, a avut loc un eveniment aparte susținut de un renumit profesor.

Prelegerea de la Preparandia FOTO C.U.
Prelegerea de la Preparandia FOTO C.U.

Asociația „Susținem Excelența” a organizat, luni, 8 aprilie 2024, la Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” o primă activitate din șirul celor care urmează să aibă loc pentru promovarea excelenței în Arad.

Prof. univ. dr. Anton Ilica, cel care o perioadă a fost și directorul unității de învățământ a vorbit în fața elevilor despre „Aspirații și derapaje în educația contemporană”.

Prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Asociației „Susținem Excelența” a declarat: „Este un eveniment pentru Asociația «Susținem Excelența» și pentru Colegiul Național «Preparandia – Dimitrie Țichindeal», una dintre cele mai prestigioase școli din Arad, dar și din România. Prezența noastră aici ne onorează. Este vorba despre continuarea dialogurilor pe care le facem despre execelență, dialoguri în cele șase domenii pe care le abordăm: Învățământ și Cercetare, Cultură, Sănătate, Antreprenoriat, Justițe și Jurnalism. Dorim să mulțumim domnului director Sorin Haiduc, unul dintre cei mai buni directori de școală, cu rezultate renarcabile pe care le cunoaștem cu toții și le mulțumim și elevilor și profesorilor prezenți în sală”. 

Prof. Sorin Haiduc, directorul Colegiului Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal”, a  fost și el prezent la activitate și a declarat înainte de începerea evenimenului:

Avem un eveniment foarte important pentru că Asociația Susținem Excelența ne-a făcut o vizită în școală. Ca dovadă că își dorește să susțină excelența, este prezentă alături de elevii noștri, din clasele a XI-a și a XII-a și cu siguranță că va fi o întâlnire memorabilă pentru copii”.

Fost director al școlii

Prof. univ. dr. Anton Ilica, director al Departamentului de Educație al Asociației, fost director, profesor și elev al Liceului Pedagogic, fost decan al Facultății de Științe ale Educației la UAV, autor de cărți cu conținut pedagogic, metodic și de opinii școlare privind starea educației, publicist de opinie, sugerând soluții pentru ieșirea din „derapajele” semnalate și vizibile în societatea educațională românească, a stârnit interesul elevilor. După o scurtă prezentare, au urmat întrebări ale celor prezenți.

S-a vorbit despre cauzele care au determinat degradarea sistemului de educație și a multiplicării comportamentelor sociale inadecvate, dar și despre absența unor modele reprezentative și lipsa unor relații corespunzătoare între membrii societății, din punct de vedere al educației.

Potrivit profesorului Anton Ilica, greșelile în procedurile de formare a unor cetățeni onești, morali și educați se regăsesc: în familii; în școală; în societate; în politici educaționale; în formarea incorectă a cadrelor didactice; în absența coerenței opiniei publice; în media vizuală și presa scrisă; în popularizarea faptelor antisociale; ignorarea realizărilor „excellentia”, adică pozitive; în incoerența ideii de educație, în absența colaborării educaționale dintre școală, familie, biserică, instituții publice, existența unor nuclee noneducaționale (unele televiziuni, indivizi influențabili, spectatori sportivi, găști de cartier, nuclee de prietenii ciudate etc.).

Tema abordată a stârnit interesul elevilor care au fost curioși să afle și cum este sistemul de învățământ din alte țări, inclusiv SUA. Activitatea a durat aproximativ o oră. 

Liceul Pedagogic „Dimitrie Țichindeal” a fost întemeiat în 1812 de către Dimitrie Țichindeal ca „Preparandia“ din Arad. Importanța sa a fost majoră datorită lipsei unei școli în limba română, în întreaga Transilvanie.

La început au fost înscriși 78 de elevi, iar cursurile erau ținute de către 4 profesori: Dimitrie Țichindeal, care era și director, Iosif Iorgovici, Constantin Diaconovici Loga și Ioan Mihuț. Pe lângă dascăli, aici au fost pregătiți și preoți până în 1822 când a fost înființat Institutul Teologic din Arad.

Știri locale



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite