Vremea rece și umiditatea crescută vor întârzia apariția trufandalelor românești în piețe. „Trebuie să încingem sobele”

0
Publicat:

Temperaturile scăzute, umiditatea crescută și lipsa soarelui dau bătăi de cap legumicultorilor. În solariile celui mai mare bazin legumicol din țară, Matca, sunt plantate deja răsadurile de roşii, castraveţi şi ardei, astfel că plantele au mare nevoie de căldură.

Matca, cel mai cunoscut bazin legumicol din țară FOTO: Arhivă, Adevărul
Matca, cel mai cunoscut bazin legumicol din țară FOTO: Arhivă, Adevărul

Matca din Galaţi este cel mai mare bazin legumicol din ţară, cu peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp. Zi și noapte, fermierii din Matca lucrează în solarii, pentru a avea recolte frumoase și bogate.

Temperaturile scăzute din aceste zile și lipsa soarelui dau bătăi de cap legumicultorilor din Matca, care trebuie să facă focul în solarii, dacă vor să iasă de Paste cu primele roşii pe piaţă.

Unul dintre legumicultorii de tradiție din localitatea Matca este și Sorin Dragomir. În solariile pe care le muncește, acesta produce roșii, castraveți și ardei. Întrucât, în sere trebuie păstrată o temperatură constantă, între 18 şi 22 de grade Celsius, fermierul este nevoit să facă focul la sobe pentru a asigura plantelor căldura necesară.

„Dacă am fi avut parte de soare, ar fi fost bine, Dacă vremea este întunecată, este frig, atunci trebuie să  umplem cu rumeguş sobele și să păstrăm o temperatură constantă în solarii. În perioada aceasta este foarte frig, iar plantele au nevoie de căldură, dar și de oxigen”, susține fermierul Dragomir. 

Solariile din Matca, încălzite cu sobe FOTO: C. Mazilu
Solariile din Matca, încălzite cu sobe FOTO: C. Mazilu

„Vremea continuă să fie capricioasă. În lipsa soarelui, trebuie să facem focul în solarii, altfel riscam să compromitem toată recolta. Nu putem risca culturile de castraveţi şi de roşii. Trebuie menţinută căldura pe timpul nopţii. Aceste legume reprezintă singura noastră sursă de venit”, spune un alt fermier.

Matca, patria legumelor

Comuna Matca este cel mai mare și cunoscut bazin legumicol al țării, fiind denumită și „patria solariilor și legumelor”. Aproape că nu există casă fără măcar un solar sau familie.

Matca este o comună aflată în Câmpia Tecuciului, în centrul județului Galați. Despre întemeierea satului se spune ca ar exista trei variante. Una spune că pe vremea lui Ștefan cel Mare trăia pe aceste meleaguri un cioban pe nume Rarinca, care avea cei mai buni stupi din zonă. În jurul stânii s-au strâns, în timp, mai mulți oameni, formându-se un cătun. Locuitorii satelor învecinate au numit satul „satul mocanului cu matca”.

Localnicii povestesc că primul solar a fost construit de un fost deţinut politic, care a deprins meseria de la un coleg de celulă. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite