VIDEO Seceta prelungită a format insuliţe în mijlocul Dunării. Cei mai curajoşi le-au străbătut cu piciorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În mijlocul fluviului au reapărut insuliţele formate din aluviuni. Foto: Adevărul
În mijlocul fluviului au reapărut insuliţele formate din aluviuni. Foto: Adevărul

Canicula nu a pârjolit doar ogoarele, dar a secat şi Dunărea. În mijlocul fluviului au apărut insuliţe, iar cei care se plimbă pe faleză se opresc să le fotografieze. Navigaţia se desfăşoară cu maximă prudenţă, iar bacurile fac rute ocolitoare pentru a evita problemele.

Cotele Dunării au ajuns astăzi la 88 de cm în zona Galaţi. Specialiştii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos au anunţat că şi în următoarele zile cotele vor continua să scadă uşor.

„Faţă de cota de ieri, Dunărea a scăzut astăzi cu un centimetru. La debitul de intrare în ţară se prognozează ca până pe 9 august să fie o creştere de până la 2.700 de metri cubi pe secundă, azi fiind de 2.550. Asta înseamnă creşteri mici în zona Bechet şi în Portul Zimnicea. La Galaţi nu sunt probleme pe traficul maritim, se navighează în condiţii de siguranţă, probleme sunt pe sectorul administrat de bulgari, unde pescajul minim este de 2,10 metri şi doar navele care întrunesc aceste condiţii pot circula. Însă chiar şi acestea trebuie să treacă în convoi cu o barjă”, a declarat ing. Corneliu Carp, AFDJ Galaţi.

În mijlocul fluviului au reapărut insuliţele formate din aluviuni. Cei mai curajoşi au mers cu barca până la ele şi chiar le-au străbătut cu piciorul. În acelaşi timp, alţii le admirau de la mal.

„Este prima dată când văd insuliţele. Am văzut că a scăzut Dunărea şi nu ştiu la ce să ne aşteptăm. Niciodată nu am văzut-o atât de mică”, a spus o doamnă.

„E foarte frumoasă Dunărea, are un aspect interesant acum. Am oprit în mod special ca să văd aceste insuliţe, am făcut şi poze. Nu aş avea curaj să ajung acolo, mă mulţumesc cu admiratul de aici, de sus”, ne-a povestit un domn.

Insulele se află în afara şenalului navigabil şi nu afectează circulaţia navelor. Cea mai secetoasă vară a fost însă în 2003, când, la Galaţi, Dunărea a înregistrat 37 de centimetri.

Pe Dunăre au apărut insuliţe din cauza caniculei

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite