VIDEO Clanul interlop care terorizează un oraş. Ce păţesc comercianţii care refuză să achite taxă de protecţie: „Am reclamat peste tot, dar degeaba!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiul pus de interlopi a fost devastator FOTO Sandu Oprea
Incendiul pus de interlopi a fost devastator FOTO Sandu Oprea

Gruparea fraţilor Bontea terorizează de ani buni oamenii de afaceri din partea de est a municipiului Tecuci, fiind cercetaţi penal şi judecaţi în cel puţin 10 dosare de şantaj, ameninţare, distrugere şi lovire. Relaţiile nefireşti dintre interlopii din Tecuci şi oamenii legii sunt de notorietate.

Tecuci, noaptea de 19 spre 20 martie 2019. Magazinul de legume şi fructe al lui Sandu Oprea, aflat în piaţa Cernicari de la margine oraşului (la ieşirea pe DJ 251, spre Matca) se aprinde din senin. În acelaşi timp, ia foc şi magazinul cumnatului său, precum şi un camion de marfă.

La faţa locului ajung pompierii, însă nu-i mare lucru de făcut. Focul a fost pus intenţionat , este evident, iar aprozarele sunt din materiale uşoare – lemn şi plastic – aşa că ard în întregime, împreună cu mare parte din marfă. Camionul este şi el distrus. În total, paguba ajunge la vreo 50.000 de euro.

Ajunge, după o vreme, şi Poliţia. Păgubaşii le cer oamenilor legii, vehement, să ia măsuri şi le atrag atenţia că deja făcuseră deja o mulţime de reclamaţii cu privire la ameninţările primite de la un clan interlop local – cel al fraţilor Bontea – dar că plângerile au fost ignorate.

GALERIE FOTO

Din fericire, la faţa locului a existat un sistem de supraveghere video, iar imaginile au fost salvate. Pe filmare (care a fost preluată de anchetatori) se poate vedea cum doi indivizi aprind magazinele şi maşina. Unul dintre ei a şi fost identificat în persoana lui Toader Bontea, iar în cursul zilei de joi el a fost reţinut şi dus la audieri în faţa procurorilor.

Poliţia a confirmat deschiderea unui dosar penal pentru „distrugere” în cazul incendiului din zona pieţei Cernicari, însă deocamdată nu a furnizat alte detalii.

„Am reclamat peste tot, dar degeaba!”

Sandu Oprea, proprietarul celei mai mari părţi a bunurilor distruse, spune că lucrurile nu ar fi ajuns aici dacă autorităţile locale şi Poliţia din Tecuci şi-ar fi făcut datoria atunci când au fost sesizate.

„Am făcut mai multe plângeri în ceea ce-i priveşte pe fraţii Bontea. Ne-au ameninţat în mai multe rânduri. Au şi ei magazine de legume aici şi vor să controleze preţurile, să le stabilească ei. Vor să elimine şi concurenţa, aşa cum au făcut şi în Obor. Acolo ei sunt şefii cherestelei şi a altor produse. Iau marfa ieftin de la producători, prin ameninţare, şi o vând scump”, ne-a  declarat Sandu Oprea.

„Poliţia şi Primăria nu au făcut nimic. Noi le-am spus că alde Bontea vând marfă fără documente, la negru. Că vând şi ţigări şi alcool de contrabandă, că ne ameninţă, însă oamenii legii nu au făcut nimic. Sunt mână în mână cu ei”, ne-a mai spus acesta.

De altfel, unul dintre membrii clanului este surprins pe fundalul audio al filmării de la incendiu, în timp ce-i înjură şi îi ameninţă pe membrii familiei lui Sandu Oprea, de faţă cu poliţiştii ajunşi la faţa locului.

Fraţii Bontea, spaima Tecuciului

Despre clanul Bontea (format din cinci fraţi – Ionel, Gheorghe, Toader, Relu şi Ilie – dar şi din fii, verişorii şi nepoţii acestora) se spune că este „vasal” al temutului grup interlop al fraţilor Corduneanu din Iaşi, dar că este în război cu interlopii din Bârlad.

Imagini cu magazinele incendiate de clanul Bontea din Tecuci


De altfel, Ionel Bontea, liderului grupului, a fost snopit în bătaie, în primăvara lui 2018, de interlopii din Bârlad. A fost lăsat lat, într-o baltă de sânge, în mijlocul unei străzi din centrul oraşului, însă după ce şi-a revenit, la spital, a refuzat să depună plângere sau să colaboreze cu poliţiştii.

Membrii clanului Bontea nu sunt la prima lor acţiune de genul celei din piaţa Cernicari, din noaptea de 19 spre 20 martie. Pe numele lor sunt deschise mai multe dosare penale pentru ameninţare, şantaj, lovire, sistrugere sau violare de domiciliu, însă toate anchetele merg exasperat de greu.

Unul dintre aceste dosare (nr. 4518/324/2018/a1) priveşte agresiunile la care a fost supus de către membrii clanului omul de afaceri Florentin Dănilă. Judecătorii au fost sesizaţi prin rechizitoriu sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ameninţare, lovire şi alte violenţe şi violarea sediului profesional.

Ionel Bontea este liderului clanului interlop FOTO Facebook

Ionel Bontea este liderului clanului interlop FOTO Facebook

Un alt dosar legat de familia Bontea (nr. 2674/324/2016/a1) este pentru furt calificat, distrugere şi ameninţare, format la plângerea unor comercianţi, iar enumerarea poate continua cu alte opt cauze de acest fel, aflate fie la instanţă, fie la parchetul din Tecuci.

În 2010-2012 fraţii Bontea au fost implicaţi în o serie de infracţiuni săvârşite în Franţa, motiv pentru care o vreme au avut interdicţie în a intra pe teritoriul Hexagonului.

Interlopii, prietenii poliţiştilor

Legăturile dintre oamenii legii şi interlopii din Tecuci sunt de notorietate. După cum dezvăluiam în exclusivitate în „Adevărul”, relevantă este o petrecere ce a avut loc în aprilie 2017 la restaurantul „Ocaua lui Cuza”, aflat la ieşirea din Tecuci, pe drumul european E581 (care merge spre Bârlad şi apoi către Vaslui şi Iaşi) şi a fost plătită de poliţistul Daniel Călin (actual şef la Biroului Investigaţii Criminale Tecuci), care a fost amfitrion (se pare că era vorba de ziua de naştere a fiului său).

Sărutul pe gură dintre un interlop şi un poliţist din Tecuci FOTO captura video

image

Printre invitaţi s-au numărat numeroşi şefi din poliţie, printre care comisarul Fănel Oprea (şeful Poliţiei Tecuci), comisarul Adrian Antohe (adjunctul lui Oprea), comisarul Mircea Rusu (pe atunci şeful Biroului Investigaţii Criminale), Horaţiu Motoc (şeful Serviciului Arme şi Muniţii), Marinel Moscu, Marius Trotuş, Gică Niţu şi alţii.

Probabil că petrecerea ar fi rămas în anonimat dacă unul dintre participanţi nu ar fi filmat cu telefonul mobil o parte din ceea ce s-a întâmplat în interiorul restaurantului, imaginile devenind ulterior publice, prilej cu care publicul a putut vedea câteva scene în măsură să provoce controverse. Astfel, poliţistul Daniel Călin, cunoscut şi sub porecla de „Dan Buric”, se ţine de după umeri, minute în şir, cu un interlop pe nume Silviu Bejan (cunoscut în Tecuci sub pseudonimul „Cap de plumb”), alături de care cântă mai multe manele.

Ba chiar, la un moment dat, cei doi se pupă cu foc, din imagini rezultând că, printre numerosele dovezi de afecţiune, poliţistul şi „Cap de plumb” se sărută, este drept, fugar, pe gură.

Şi numele unui procuror, Neculai Jalbă (fost prim-procuror la Tecuci, actualmente pensionar), apare în dosarul penal al unui interlop local. Potrivit unei stenograme anexată la dosarul penal în care Ion Pintilie, zis „Ţăranul”, a fost condamnat pentru trafic de influenţă la obţinerea de permise auto contra şpagă, amintitul procuror a fost înregistrat în timp ce dialoga amical la telefon cu interlopul.

Stenograma interceptărilor discuţiilor dintre interlop şi procuror FOTO dosarul cauzei

Stenograma discuţiei cifrate dintre interlop şi procuror FOTO Dosarul cauzei

Cei doi vorbesc, într-un limbaj codificat, iar procurorul îi cere interlopului să-i aducă „verze înfoiate”, „castraveţi netrataţi” şi alte lucruri ce par să fie într-un cod secret. Pentru acest aspect al cauzei a fost făcută, la acea vreme, o disjungere, însă dosarul nou format nu s-a mai soldat, cel puţin deocamdată, cu nicio soluţie.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Apucăturile scandaloase ale poliţiştilor din Tecuci: pupături pe gură cu interlopii, anchete disciplinare superficiale, corupţie

Poliţiştii şpăgari de la Rutieră ştiau că-s ascultaţi. Au distrus aparatura montată de procurori şi au continuat să ia mită

Cine erau „băieţii de băieţi“ din Deltă care terorizau acum un secol Galaţiul, Brăila şi Tulcea. Crime oribile, violuri de neimaginat şi jafuri ca-n filme
 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite