Victorie în justiție a Arhiepiscopiei Tomisului împotriva Primăriei Constanța. Miza: terenul pentru o biserică

0
Publicat:

Primăria Constanța a pierdut o primă bătălie în justiție ce vizează o suprafață de 1.734 metri pătrați pe care se ridică o biserică. Curtea de Apel Galați a suspendat o hotărâre a CL Constanța, prin care era revocat dreptul de administrare al Arhiepiscopiei Tomisului asupra suprafeței amintite.

Biserica ”Sf. Treime” din Constanța FOTO Călin Gavrilaș
Biserica ”Sf. Treime” din Constanța FOTO Călin Gavrilaș

Curtea de Apel Galați a respins ca nefondat recursul Primăriei Constanța împotriva unei decizii a Tribunalului Constanța, ce vizează administrarea terenului de 1.734 de metri pătrați de lângă Catedrala Eroilor din Constanța, unde se construiește în prezent biserica „Sf.Treime”. Decizia a fost pronunțată pe 19 august.

Anterior, instanța supremă stabilise, la cererea Arhiepiscopiei Tomisului, ca recursul să fie judecat la o altă instanță din țară, dosarul fiind strămutat la Curtea de Apel Galați. Tribunalul Constanța dăduse câștig de cauză în primă instanță tot Arhiepiscopiei Tomisului.

„Admite cererea de chemare în judecată -având ca obiect suspendare executare act administrativ- formulată de reclamanta Arhirpiscopiei Tomisului în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al municipiului Constanța. Dispune suspendarea executării actului administrativ reprezentat de Hotărârea nr. 450/26.11.2021 privind revocarea dreptului de administrare al Arhiepiscopiei Tomisului asupra imobilului-teren în suprafaţă de 1.734 m.p. situat în municipiul Constanţa, zona Casa de Cultură adoptată de Consiliul Local al municipiului Constanţa, până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Admite cererea şi obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei totale de 2.995 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în 20 lei taxă judiciară de timbru şi 2.975 lei onorariu avocat. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, au stabilit anterior judecătorii Tribunalului Constanța.

Proces în instanță după adoptarea hotărârii Consiliului Local

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, ceruse revocarea dreptului de administrare de către Arhiepiscopia Tomisului a suprafeţei de 1.734 metri pătrați din terenul din parcul Casei de Cultură din Constanţa, întrucât este spaţiu verde.

„Arhiepiscopia Tomisului realizează un complex dedicat Eroilor Neamului, care să fie în rezonanţă cu Monumentul Eroilor. În cazul în care HCL va fi aprobată, ne vom apăra în instanţă dreptul asupra acelui teren“, avertizau atunci reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.

„Constatăm un paradox: pe de o parte suntem acuzaţi că lucrările stagnează, pe de altă parte Parohia este atacată în instanţă de către Asociaţia Constanţa Altfel, deşi s-a încercat o mediere cu acestea. Aceste atacuri în instanţă duc la întârzierea finalizării proiectului, nu voinţa Consiliului Parohial. Ştiind nevoile comunităţii, Parohia îşi propunea şi realizarea unei parcări gratuite în zonă. Acolo unde a putut realiza o parcare, Arhiepiscopia nu a perceput niciodată o taxă de parcare“, completează reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului. 

6.000 de metri pătrați în folosință gratuită

Terenul situat în parcul din zona Casei de Cultură din Constanța, în suprafaţă de 6.000 de metri pătrați pentru edificarea acestor sfinte lăcaşuri, a fost transmis în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Tomisului pe 22 iunie 2001 prin Decizia nr. 276 a Primăriei Constanţa.

Iniţial, a fost gândită construirea unei Catedrale a Eroilor deoarece, în imediata vecinătate, în parc, se află monumentul închinat Eroilor Neamului. Primăria Constanța vrea să revoce dreotul de administrare a celor 1.734 de metri pătrați deoarece reprezintă spațiu verde. 

Imediat după Revoluţia din 1989, Arhiepiscopia Tomisului a cerut primăriei Constanţa un teren în zona Parcului Casei de Cultură pentru ridicarea unei Catedrale a Eroilor Martiri ai României. Un demers acceptat repede de municipalitate.

Primăria Constanţa, în şedinţa publică din 22 iunie 1990, a decis transmiterea din administrarea sa în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului a unui teren în suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi, în vederea construirii unei biserici catedrale „Sfânta Treime”, închinată memoriei eroilor martiri ai României.

Radu Mazăre emitea prima autorizație de construire

Din 1990, timp de 11 ani, de când Arhiepiscopia Tomisului a obținut administrarea terenului, nu s-a întâmplat nimic acolo. În 2001, în luna octombrie, primarul Radu Mazăre îşi punea semnătura pe prima autorizaţie de construire emisă pentru biserica „Sf.Treime”.

Astfel, preoţii primeau undă verde pentru „construire Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Treime, paraclis şi alte amenajări”, iar durata lucrărilor nu va depăşi „48 de luni. Prelungirea duratei de execuţie se poate face o singură dată şi nu va depăşi un an de zile”.

În perioada 2002-2004 pe cei 6.000 de metri pătraţi se ridică paraclisul parohiei „Sfânta Treime”, o construcţie identică cu cea a unei biserici (200 de metri pătraţi), care este pictată şi sfinţită abia în anul 2010.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite