Vârstnicii gălăţeni au luat cu asalt Casa de Pensii cerând recalcularea şi restituirea contribuţiei la asigurările de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răspunsul funcţionarilor instituţiei a nemulţumit pensionarii care nu au înţeles că hotărârea Curţii Constituţionale - de reţinere a unei contribuţii de 5,5% doar din pensiile mai mari de 740 de lei şi doar pentru sumele care depăşesc acest plafon - nu este valabilă şi retroactiv.

Peste 100 de pensionari gălăţeni au mers ieri la Casa Judeţeană de Pensii Galaţi pentru că se dusese vestea în rândurile lor că trebuie să depună cereri în vederea recalculării cotei CASS.

Mulţi înţeleseseră că vor fi recalculate şi restituite diferenţele de contribuţie percepute anterior, dar au aflat cu dezamăgire, că nu vor primi înapoi sumele reţinute „neconstituţional".

„Având în vedere avalanşa de cereri prin care pensionarii solicită încetarea reţinerii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi restituirea sumelor reţinute, cu acest titlu, din ianuarie 2011 până la zi, inclusiv actualizarea cu indicele preţurilor de consum, ţinând seama de precizările de mai sus, precum şi de faptul că noua modalitate de calcul al acestor contribuţii se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii din categoria avută în vedere, precizăm că nu este nevoie de depunerea unor cereri. După publicarea, în Monitorul Oficial, a deciziilor Curţii Constituţionale, CNPP va proceda la punerea în aplicare a dispoziţiilor acestora", a precizat Greta Ioniţă, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Galaţi.

Conform comunicatului de presă din data de 14 martie a.c., Curtea Constituţională a constatat că "dispoziţiile art 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care (...) procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei."


Hotărârea 223/13 martie 2012 , „produce efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin această decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României"

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite