UPDATE FOTO Peste 3.000 de oameni au mărşăluit prin Galaţi şi au cerut demisia Guvernului: „PSD - Ciuma roşie!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la protestul de la Galaţi, din 1 februarie  2017 FOTO Andrei Velea
Imagine de la protestul de la Galaţi, din 1 februarie  2017 FOTO Andrei Velea

Este cel mai mare număr de manifestanţi care s-a adunat până acum la Galaţi pentru a protesta împotriva ordonanţei de urgenţă de modificare a Codului Penal. Spre deosebire de protestele precedente, de data aceasta oamenii cer şi demisia Guvernului Grindeanu, precum şi alegeri anticipate.

UPDATE, 1 februarie, ora 23,00

Protestul s-a încheia şi circulaţia a fost reluată. În faţa Prefecturii Galaţi a mai rămas un mic grup de câteva zeci de oameni, care discută despre reluarea protestelor în zilele următoare.

UPDATE, 1 februarie, ora 21,00

Coloana de manifestanţi pornită de la Prefectura Galaţi pe strada Brăilei a ajuns la Palatul de Justiţie unde scandează lozinci contra Guvernului. Sunt peste 3.000 de oameni la miting, fiind cel mai mare protest din Galaţi de la Revoluţie încoace.

Cel mai frecvent se strigă „PSD -ciuma roşie”, „Jos Guvernul”, „DNA, să vină să te ia!”

Manifestanţii intenţionează să ajungă la inelul de rocadă, după care să revină la Prefectură.

UPDATE, 1 februarie, ora 19,45

Manifestanţii au aşezat lumânări aprinse în faţa sediului PSD, aflat în imediata vecinătate a Prefecturii Galaţi. De asemenea, a fost prinsă de gard o pancartă pe care scrie „Îndrăzneşte acum, Liviule, să crezi şi tu în România”.

Circa 1.500 de oameni sunt adunaţi acum în centrul oraşului, pe scuarul de lângă Teatrul Dramatic, pe trotuarul din faţa Prefecturii şi pe strada Domnească, pe care traficul este blocat.

Manifestanţii se pregătesc să plece într-un marş pe străzile oraşului, pe traseul Strada Brăilei-palatul de Justiţie.

UPDATE, 1 februarie, ora 18,45

Peste 1.000 de gălăţeni cer în stradă demisia Guvernului. Părinţii au venit cu copiii la protest, iar micuţii au afişat pancarte pe care scria ”Viitorul ţării suntem noi, nu hoţii ca voi”. Gălăţenii revoltaţi de adoptarea ordonanţei ce vizează graţierea  şi proiectul de hotărâre privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală s-au adunat în faţa Monumentului Eroilor Revoluţiei din Galaţi şi au scandat lozinci anticorupţie, dar şi antiguvernamentale.

Tonul manifestanţilor s-a schimbat radical faţă de zilele trecute, aceştia cerând acum revocarea reglementărilor amintite şi tragerea la răspundere penală a celor care le-au adoptat.

”Mi-am adus copiii la protest pentru că am simţit nevoia ca ei să îşi dezvolte simţul civic şi să lupte atunci când le sunt încălcate grosolan drepturile”, ne-a declarat un tătic, care a venit cu cei doi copii la manifestaţie.

”Ei cred că mă păcălesc pe mine cu doi lei pe care mi i-au dat la pensie? Să o creadă ei! Am venit să protestez pentru copiii mei, pentru prietenii mei, pentru că nu este posibil să fii nevoit să pleci din ţară  ca să fii slugă pentru alţii, când poţi trăi foarte bine în ţara ta. Cei care au adoptat ordonanţa de urgenţă aseară trebuie să răspundă, iar Guvernul trebuie să plece. O să vin în fiecare zi la protest până îi văd plecaţi”, ne-a declarat un pensionar.

Pe pancartele protestatarilor se putea citi ”Vrem să creştem în ţară, nu afară”, ”V-aţi trecut România pe persoană fizică” şi ”Aţi votat liber la furat”. La un moment dat a apărut şi o caricatură cu liderul PSD, Liviu Dragnea, desenat într-o toaletă, iar gălăţenii strigau ”Dragnea, aşteptăm şi cartea ta”.

Manifestanţii continuă să se strângă în faţa Monumentului Eroilor Revoluţiei din Galaţi, protestul urmând cel mai probabil să continue până la miezul nopţii.

UPDATE, 1 februarie, ora 18,00

Peste 600 de gălăţeni s-au adunat la Galaţi, în faţa Prefecturii, miercuri, 1 februarie 2017, pentru a protesta împotriva ordonanţei de urgenţă prin care este modificat Codul Penal.

Oamenii, în marea lor majoritate tineri, poartă pancarte şi scandează împotriva Guvernului. „Să vă fie frică, ţara se ridică!” şi „Jos Guvernul!” sunt scandările cele mai frecvente.

În jurul orei 18,00, manifestanţii au blocat traficul pe strada Domnească şi au ocupat şi trotuarul din faţa Prefecturii.

Ştirea iniţială

Circa 100 de persoane s-au adunat marţi seară, de la ora 23,00, la Galaţi, în faţa Prefecturii, pentru a protesta împotriva Guvernului Grindeanu, care tocmai ce adoptase prin ordonanţă de urgenţă o serie de modificări ale Codului Penal.

În esenţă, este vorba de dezincriminarea abuzului în serviciu (faptă pentru care sunt cercetaţi, judecaţi şi condamnaţi în prezent mii de persoane publice) şi modificarea unor condiţii legate de denunţul faptei penale şi de procedura de judecată.

În condiţiile în care modificările au fost publicate azi-noapte în Monitorul Oficial, iar efectele lor se vor produce în termen de zece zile, o serie de politicieni de înalt rang scapă practic de efectele legale ale faptelor lor. Printre aceştia se numără şi liderul PSD, Liviu Dragnea, care este judecat pentru abuz în serviciu după ce a folosit ca secretare la partid, vreme de un an, două angajate plătite din bani publici la Protecţia Copilului.

Revenind la protestele de la Galaţi, să spunem că acestea au durat până la ora 2,00 a zilei de 1 februarie. Manifestanţii au ocupat după miezul nopţii şi carosabilul (strada Domnească), fiind nevoie ca poliţiştii să devieze circulaţia pe strada Eroilor. Nu s-au înregistrat violenţe, iar niciunul dintre protestatari nu a fost amendat.

Pe reţelele de socializare a fost deja convocat un mou miting, pentru data de miercuri, 1 februarie, ora 17,00, în faţa Prefecturii Galaţi. De data aceasta se anunţă o prezenţă mult mai numeroasă, iar agenda protestului este deja mai complexă, dat fiind că ţinta nu mai este ordonanţa de urgenţă, ci chiar Guvernul Grindeanu, a cărui demisie este cerută vehement.

Vom reveni cu amănunte în cursul serii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite