Un nou focar de pestă porcină în judeţul Galaţi. Câţi porci vor fi eutanasiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezenţa virusului a fost confirmată într-o gospodărie cu foarte mulţi de porci, unde fusese găsit un mistreţ mort.

Pesta porcină africană a apărut într-o gospodărie de la periferia oraşului Galaţi, în zona Zătun, înspre graniţa cu Republica Moldova. Imediat autorităţile locale s-au reunit în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi au aprobat planul de măsuri.

„Am aprobat planul de măsuri cu privire la suspiciunea de pestă porcină la o gospodărie din extravilanul municipiului Galaţi. Şedinţa s-a încheiat, măsurile se vor lua de urgenţă”, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol.

Prezenţa virusului la gospodăria din municipiul Galaţi a fost confirmată de un laborator din Bacău. Deoarece este vorba despre o curte izolată, autorităţile vor eutanasia toţi porcii din interior, dar nu vor lua şi alte măsuri speciale.

„Este vorba despre o gospodărie din zona Bădălan-Zătun. În urmă cu două zile, proprietarul a informat veterinarul. Medicul s-a deplasat la faţa locului, noi am fost anunţaţi, am luat probe şi le-am trimis la laboratorul din Bacău unde suntem arondaţi. Rezultatul este pozitiv. Procedăm în gospodărie la uciderea animalelor. Acolo sunt patru porci adulţi şi 30 de purcei recent fătaţi. Se va face evaluarea pagubelor pentru acordarea de despăgubiri”, a anunţat directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, Carmen Stroia.

Focarul de la Zătun este cel de al 13-lea din judeţul Galaţi după cele din Suceveni, Piscu, Cavadineşti, Tudor Vladimirescu şi municipiul Galaţi.

Tot la Zătun, în urmă cu trei săptămâni a fost descoperit un mistreţ mort din cauza pestei porcine.
În total, în judeţul Galaţi au fost sacrificaţi aproape 300 de porci din cauza pestei porcine africane, iar proprietarii urmează să fie despăgubiţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite