Fraudă cu fonduri europene de peste un milion de lei. Ce tertip au folosit doi băcăuani ca să pună mâna pe bani

0
Publicat:

Doi bărbați din Bacău au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție după ce s-a descoperit că în decursul a trei ani au încasat o sumă substanțială de bani europeni folosindu-se de oferte și declarații inexacte.

Băcăuanii au depus declarații și oferte inexacte pentru a pune mâna pe bani FOTO arhivă Adevărul
Băcăuanii au depus declarații și oferte inexacte pentru a pune mâna pe bani FOTO arhivă Adevărul

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au trimis în judecată trei persoane (două persoane fizice și una juridică-SC Agriram Prod SRL) în sarcina cărora s-a reținut folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșite în forma autoratului și a instigării.  

„În perioada 2015 - 2018, în contextul implementării proiectului intitulat „Înființare fermă mixtă și construire anexe gospodărești ale exploatației agricole Agriram Prod SRL” în comuna Blăgești (județul Bacău), unul dintre inculpați, la instigarea celuilalt, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) mai multe documente inexacte (oferte, declarații), demersuri care ar fi avut ca urmare obținerea pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.180.288 lei”, au precizat procurorii anticorupție.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse.

Fraude cu fonduri europene, pe socoteala unor tineri naivi

O altă fraudă cu fonduri europene a fost demascată în februarie 2022 și la Prahova. Un şef de la APIA Prahova şi un director al Oficiului pentru Investiţii Rurale, soţ şi soţie, sunt suspectaţi că au deturnat fonduri europene. Mai mulţi tineri au fost cooptaţi să intre în rolul de „fermier” şi să obţină ilegal finanţare nerambursabilă pentru crescătorii de albine care nu existau în realitate.

Şeful din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Prahova şi un director al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR), soţ şi şoţie, au convins tineri fără venituri să intre în afaceri fictive din domeniul apicol pentru a obţine finanţare cu fonduri europene prin programul „Instalarea tinerilor fermieri”, care avea rolul de a spriji cetăţenii care îşi înfiinţau pentru prima dată o exploataţie apicolă.

Pentru dezvoltarea şi modernizarea unui astfel de proiect se putea obţine o finanţare nerambursabilă de până la 40.000 de euro dacă devenea eligibil în baza unui plan de afaceri care respecta cerinţele programului.

Întregul plan de deturnare de fonduri europene a fost gândit de şeful din APIA Prahova. Aceasta a luat mai întâi legătura cu un agricultor real, un obişnuit al agenţiei, căruia i-a sugerat să identifice tineri dispuşi ca, în schimbul sumei de 3.000 euro, să accepte să figureze ca titulari de proiecte apicole, fără ca în realitate să deruleze sau să aibă vreo legătură cu respectivele afaceri.

Colaboratorul şefei APIA a reuşit în scurt timp să găsească nu mai puţin de opt clienţi, dornici să câştige câteva mii de euro doar dacă semnau în alb o serie de hârtii. Apicultorii care figurau doar cu numele în documente îşi primeau mica „atenţie”, adică 3.000 de euro, iar restul banilor până la 20.000 de euro sau mai mult ajungeau la angajata APIA şi la partenerii săi.

Constantin Bogdan Soare, unul dintre „tinerii fermieri”, a fost condamnat de Tribunalul Prahova la trei ani de înschisoare cu suspendare şi la 90 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Sinaia sau al SC Sinaia Forever SRL din subordinea Consiliului Local Sinaia.

Ceilalţi suspecţi din acest dosar se află încă în faza de urmărire penală, ancheta aflându-se la DNA Ploieşti, 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite