Tradiţii de Florii. Îmbrăcaţi în straie populare, oamenii dintr-un sat din Moldova au mers cu ramuri de salcie şi flori la Biserică VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Glasul Odăieşilor încearcă să menţină tradiţia vie
Glasul Odăieşilor încearcă să menţină tradiţia vie

Duminica Floriilor are o mare însemnătate pentru toţi credincioşii ortodocşi din România. Într-un sat de lângă Galaţi, localnicii păstrează cu sfinţenie tradiţiile şi obiceiurile. În fiecare an, merg la Biserică cu ramuri de salcie şi flori pentru a fi sfinţite de preot.

Îmbrăcaţi în cele mai frumoase straie populare, Grupul de femei şi bărbaţi „Glasul Odăieşilor” s-a întâlnit la căminul cultural din sat pentru a cânta în Duminica Floriilor cântecul Salciei. După ce au terminat de cântat, sătenii au mers cu ramuri de salcie şi flori la Biserică.

GALERIE FOTO

„Cea mai cunoscută tradiţie din Duminica Floriilor este aceea a ramurilor de salcie, pe care noi cu mare drag le ducem la biserică pentru a fi sfinţite de către preot. An de an, avem onoarea de a duce mai departe aceste tradiţii împreună cu membrii ansamblului Glasul Odăieşilor.”, spune Ecaterina Hulea, coordonarea Grupuluui Glasul Odăieşilor” şi fosta educatoare a satului.

Potrivit Ortodoxia.ro, în Duminică Floriilor se aduc în biserici ramuri de salcie. Acestea sunt binecuvântate şi împărţite cre­dinciosilor, în amintirea ramurilor de finic şi de măslin, cu care multi­mile au întâmpinat pe Hristos la intrarea în Ierusalim.

De asemenea, legenda mai spune că, în timpurile în care Iisus era răstignit pe cruce, Maica Domnului şi-a pus opinci de fier, a luat un toiag de oţel şi a plecat să-şi găsească fiul. Pe drum, a ajuns la o apă şi a rugat o salcie să-i facă punte. Pentru aceasta, a binecuvântat-o să nu poată fi făcuţi cărbuni din lemnul ei şi să fie dusă în fiecare an la biserică de Florii. De aceea, în această zi oamenii duc la biserică flori şi ramuri de salcie, pentru a fi sfinţite.

Vă recomandăm şi:

A educat copii, acum are grijă de tradiţii: „Despre iile României va vorbi omenirea“

Pandemia omoară tradiţiile. Festivalul Scrumbiei de la Galaţi, anulat pentru al doilea an consecutiv

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite