Specialişti în fizica pământului: „La Izvoarele este o activitate seismică normală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut multe case au fost distruse de seria de 300 de cutremure. Foto: Adevărul
Anul trecut multe case au fost distruse de seria de 300 de cutremure. Foto: Adevărul

La câteva zile de la apariţia unei noi serii de cutremure în zona localităţii Izvoarele, Institutul Naţional de Fizica Pământului a venit cu precizări.

„In intervalul 10-20.09 2014, in zona seismica Galati s-au produs 10 evenimente seismice cu magnitudini cuprinse intre 1 si 1.8. Evenimentul cu magnitudinea cea mai mare (ML =1.8) s-a produs pe data de 18.09.2014 la ora 19:38:33 (UTC)/22:38:33(ora Romaniei). Intensitatea acestui cutremur în zona epicentralã a fost de II-III (scara Mercalli modificatã). Din relatarile martorilor, cutremurul a fost simţit în localitãţile din zona epicentrala.

Activitatea seismica inregistrata pana in prezent se incadreaza intr-un regim normal pentru seismicitatea zonei. Localizarea cutremurelor indica un aliniament orientat NE-SV de-a lungul unui sistem de falii active cunoscute in zona, cu adancimi focale situate intre 1 şi 10 km. Cutremurele produse in zona Galati sunt de natura tectonica iar din analiza datelor existente nu reiese o influenta notabila a altor factori (inundatii, exploatari de petrol). Este de mentionat faptul ca zona seismica Galati are o activitate seismica proprie care depinde de tectonica locala dar este si sub influenta seismicitatii zonei Vrancea care domina hazardul seismic al teritoriului Romaniei.

Efectele constatate in cazul cutremurelor produse in zona Galati sunt puse pe seama urmatorilor factori:

  • efecte locale de amplificare a undelor seismice datorita conditiilor solului;
  • efecte de amplificare locala datorita topografiei;
  • efecte macroseismice cumulate, prin actiunea repetata a undelor seismice;
  • calitatea precara a unor case.

Analizand activitatea recenta in zona Galati specialisti considera ca activitatea seismica are un regim normal. Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamntului monitorizeaza continuu activitatea seismica a teritoriului Romaniei iar in cazul in care se va observa o crestere a activitatii in zona Galati ea va fi comunicata”, se arată într-un comunicat de presă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite