Şpagă de 1.000 de lire sterline ca să devii român. Scandalul cetăţeniei române vândute către mii de ruşi şi ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui articol apărut în prestigioasa publicaţie britanică „The Times”, sub semnătura jurnalistei Katarina Kravtsova, Biroul Teritorial pentru Cetăţenie Galaţi ar avea legătură cu o reţea infracţională transfrontalieră de falsificarea de paşapoarte pentru cetăţeni ucraineni şi ruşi, pentru ca aceştia să poată lucra în Marea Britanie. Ancheta este în curs.

Declanşată la jumătatea lunii iunie, ancheta privind o presupusă reţea infracţională care, cu ajutorul autorităţilor române, dar pe baza unor acte false, a transformat în cetăţeni comunitari (cu drept de muncă în Marea Britanie) mii de ruşi şi de ucraineni, a ajuns la primele concluzii.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Cetăţenie (ANC) unele dintre afirmaţiile făcute în prestigioasa publicaţie „The Times” de către jurnalista britanică de origine rusă Katarina Kravtsova se confirmă parţial, însă există şi numeroase elemente eronate, care vor fi clarificate în continuare. Articolul este prezentat integral şi în varianta online a publicaţiei „The Sun“.

„Jurnalista Katarina Kravtsova a fost singura persoană vizată şi s-a identificat un dosar, aflat doar în faza de proceduri, nicidecum finalizat, pe un nume apropiat. A fost declinat structurilor de cercetare penală competente în vederea stabilirii veridicităţii documentelor şi eventual pentru identificarea reţelei care ar fi putut contribui la emiterea acestora”, a declarat Gelu Mugurel Dascălu, purtătorul de cuvânt al ANC.

Cert este că ancheta a fost preluată de procurori, având în vedere că în acest caz există suspiciuni de crimă organizată, trafic de persoane, falsificare de acte de identitate, de dare şi de luare de mită şi de trafic de influenţă. Deocamdată, reprezentanţii parchetului nu au putut furniza detalii despre mersul investigaţiei, însă au confirmat că mai multe persoane şi instituţii sunt vizate de anchetă.

Scandalul a pornit după ce jurnalista Katarina Kravtsova a publicat, în iunie 2016, în „The Times”, un articol cu privire la o grupare care i-ar ajuta pe cetăţeni ruşi sau ucraineni să obţină fraudulos cetăţenia română, pentru a ajunge să muncească în Regatul Unit.

Cap al reţelei a fost nominalizat Grigori Volkov, care s-ar ocupa cu procesarea şi falsificarea actelor pentru străinii care doreau să ajungă în Vest, în schimbul sumei de 1.000 de lire sterline de solicitant. Singura instituţie indicată clar în articol este Biroul Teritorial pentru Cetăţenie Galaţi, structură aflată în subordinea ANC, unde reporteriţa sub acoperire ar fi fost introdusă „pe uşa din spate” pentru a susţine interviul de obţinere a cetăţeniei române.

Reprezentanţii ANC susţin însă că informaţia privind presupusul interviu este complet falsă . „Potrivit legii, interviul se susţine la Bucureşti, în faţa unei Comisii, nu la birourile teritoriale din ţară”, a informat biroul de presă al instituţiei menţionate.

Scandalul indică o „caracatiţă” în toată Europa

Potrivit „The Times”, gruparea încasa 1.000 de lire de sterline pentru furnizarea unui paşaport românesc, care îi permitea cumpărătorului să lucreze în orice stat membru UE. Pentru aceasta, membrii grupării publicau anunţuri cu paşapoarte româneşti de vânzare într-un ziar în limba rusă din Marea Britanie.

Jurnalista Katarina Kravtsova a reuşit să-i contacteze, în mai 2016, pe membrii grupării, după ce s-a întâlnit la Londra cu un intermediar, pe nume Oleg Grişko. Acesta s-a lăudat că mii de oameni din alte ţări au primit cetăţenie română cu ajutorul său şi chiar i-a prezentat un fost client jurnalistei. „Este aproape legal”, a arătat el.

Grişko ar fi ajutat-o pe jurnalista sub acoperire să ajungă în România, unde s-a întâlnit cu presupusul creier al operaţiunii, Grigori Volkov. Acesta ar fi afirmat în faţa jurnalistei că a procesat zece cereri într-o singură dimineaţă.

Volkov, care are şapte cetăţenii, ar fi dus-o pe Kravtsova la Biroul Teritorial al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din Galaţi, unde a fost audiată.

„Sub privirile complicilor săi, Grigori Volkov le-a împărţit pachete de documente celor care au plătit să obţină cetăţenie română, ilegal, pentru a-şi îndeplini visul unei vieţi în Marea Britanie, Germania sau Italia”, a scris reporterul britanic. „Acest oraş de frontieră (N.R.: Galaţi) a devenit o uşă din spate către bogăţiile Uniunii Europene”, a adăugat Kravtsova.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite