Singura fabrică de bragă din Galaţi îşi închide porţile până la primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorge Zmeu (dreapta) şi Gabriel Pauliuc - Galaţi
Gheorge Zmeu (dreapta) şi Gabriel Pauliuc - Galaţi

Comalina SRL Galaţi, singura fabrică din România care produce bragă pe baza unei reţete înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, a anunţat că îşi încetează activitatea până la primăvară.Motivul: vânzările de bragă sunt foarte mici iarna, iar criza economică a scăzut şi mai mult consumul.

Din păcate, iarna nu este anotimpul preferat al brăgarilor. Vânzările sunt foarte reduse, iar criza asta economică le-a dus şi mai jos, aşa că mai bine închidem o vreme, iar la primăvară revenim în forţă", ne-a declarat Gheorghe Zmeu (73 ani), unul dintre asociaţii firmei.

Braga „Alina", fabricată la Galaţi, este singura marcă înregistrată oficial în România şi se face după o reţetă veche de sute de ani, moştenită de la bragagii turci care umpleau oraşele Galaţi şi Brăila până la al doilea război mondial.

Iată cum se face braga

Producerea unei „şarje" durează între şase şi opt ore, în funcţie de cantitatea comandată. Nu se produce mai mult deoarece braga are un termen de garanţie foarte scurt.
De la fabricare şi până la consumare, nu trebuie să treacă mai mult de 48 de ore. Acest produs nu poate fi îmbuteliat şi de aceea vânzătorii de bragă trebuie să aibă dozator", spune Gabriel Pauliuc (44 ani), al doilea asociat al firmei.

De la cei doi patroni am aflat câteva dintre secretele preparării brăgii de calitate.

Cel mai mult contează cazanul de fierbere şi îndemânarea bragagiului, care face amestecul din mălai şi făină intermediară. După ce se lasă la răcit o zi, compoziţia se strecoară şi apoi este amestecată cu apă şi zahăr sau miere de albine", mai spune Pauliuc.

Printre clienţii fideli ai brăgăriei gălăţene se numără vedete precum Florin Călinescu (care a comandat şi cea mai mare „şarjă" vândută vreodată - 3.000 de litri!), Radu Beligan, Victor Rebengiuc sau Mădălin Voicu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite