Seceta prelungită „a pârjolit” culturile. Fermierii din Galaţi cer ca judeţul să fie declarat calamitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: C.Mazilu
sursa: C.Mazilu

În judeţul Galaţi, jumătate dintre culturile agricole însămânţate în toamna anului trecut sunt compromise din cauza lipsei precipitaţiilor, iar fermierii vor să declare zona calamitată pentru a primi despăgubiri.

Potrivit datelor situaţiei din teren de la sfârşitul lunii iunie, sunt afectate peste 40.000 de hectare din judeţ, din care numai la grâu sunt 22.000 de hectare. Situaţia este critică la porumb şi floarea-soarelui, unde fermierii spun că pierderile vor fi de sută la sută, dacă seceta va continua şi în următoarele zile.

Petre Grigore, preşedinte Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Galaţi, susţine că fermierii vor să declare judeţul ca fiind calamitat. „În primul rând, iarna a fost secetoasă. Nu a plouat nici în primăvară, iar acum totul este uscat. Situaţia este mai cruntă ca acum doi ani, când a fost secetă foarte mare. Porumbul cred că este afectat sută la sută, floarea-soarelui va fi la fel dacă nu va ploua. Noi, fermierii, am încercat să ne adunăm si găsim o soluţie împreună cu oficialii locali. Solicităm să se declare judeţul calamitat pentru a primi despăgubiri. Părerea mea este că unii dintre fermieri vor avea probleme mari, mai ales cei care au făcut investiţii şi şi-au luat utilaje”, spune Petre Grigore.

preot

Sursa FOTO: Primăria Cudalbi

În unele zone din mediul rural, primarii au apelat la preoţi să facă rugăciuni pentru ploaie. Însoţit de un întreg sobor de preoţi şi de mai mulţi localnici, primarul din comuna Cudalbi s-a rugat pentru ploaie, în mijlocul unui lan de floarea-soarelui.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Guvernul alocă 450 de milioane de lei pentru susţinerea fermierilor afectaţi de pandemie. Ce condiţii trebuie să îndeplinească beneficiarii

Cultivatorii de cartofi ar putea primi în acest an un sprijin financiar de 200 de euro/ha. Ce presupune proiectul publicat de Ministerul Agriculturii

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite