Seceta „a ucis” recoltele. Aproape 4.000 de hectare de rapiţă sunt compromise total în judeţul Galaţi
0Seceta pune pe „butuci” culturile din România. În judeţul Galaţi, din cele 7.000 de hectare însămânţate cu rapiţă în toamna anului trecut, aproximativ 3.800 au fost compromise. Probleme sunt şi la culturile de porumb şi floarea soarelui.
Potrivit specialiştilor, în ceea ce priveşte rezerva de apă din sol, se poate spune că există un deficit extrem. Cele mai mari probleme până acum sunt la culturile de rapiţă.
„Perioada de însămânţare a coincis cu o perioadă fără precipitaţii, pentru că seceta a înăsprit solul şi nu au fost condiţii optime pentru crearea unui pat germinativ corespunzător, fermierii fiind obligaţi să însămânţeze pentru ieşeau din perioada optimă de semănat.
Din suprafaţa de 7.000 de hectare de rapiţă, aproximativ 3800 de hectare sunt compromise şi se vor reînsămânţa cu porumb şi floarea soarelui”, susţine Doina Ragea, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.
Probleme sunt şi în judeţul Brăila. Din cauza secetei, recoltele riscă să fie mult mai mici decât anul trecut. În plus, preţurile la care se vor vinde grânele se anunţă a fi cel puţin duble faţă de anul trecut. Fermierii spun că grâul sau porumbul au nevoie de o medie de precipitaţii de 350 - 450 litri pe metru pătrat. Prin urmare, ploile din martie au fost insuficiente.
Potrivit Asociaţiei Fermierilor din România, producţia medie la hectar la principale culturi ar putea înregistra în acest an o reducere de 15% din cauza secetei instalate încă din luna ianuarie.
„Recunoaştem că am avut un an agricol anterior bun, dar nu excepţional, aşa că nimeni nu poate spune că şi-a revenit financiar după dezastrele anterioare. În aceste condiţii suntem îngrijoraţi de estimarea conform căreia fermierii ar putea obţine anul acesta, în medie, puţin peste 4 tone de grâu la hectar. Este o scădere, şi vorbim de medie, de aproape 10 procente faţă de anul trecut. Cât priveşte orzul, producţia medie la hectar s-ar putea reduce cu 15%, iar cea de orez cu 12%. Dacă nu plouă, producţiile vor fi şi mai mici", au anunţat reprezentanţii AFR, pe 11 aprilie.
Totodată, fermierii vor avea anul acesta dificultăţi în producţie deoarece vor utiliza mult mai puţine îngrăşăminte, din cauza costului ridicat.
„Cerealele cultivate în toamnă prezintă carenţe de azot, fapt cauzat de incapacitatea de livrare din partea traderilor specializaţi, în condiţiile închiderii unor combinate chimice producătoare de îngrăşăminte, la care s-a adăugat triplarea preţurilor de vânzare către fermieri”, au transmis specialiştii Direcţiei de Agricultură Galaţi.