Sute de hectare de rapiţă şi grâu, distruse de gâştele sălbatice în Brăila. Păsările, protejate prin lege

0
0
sursa: Arhivă
sursa: Arhivă

Sute de hectare cultivate cu rapiţă şi grâu au fost distruse, în această perioadă, în judeţul Brăila. Gâştele sălbatice sunt cele care au făcut prăpăd în culturi, însă fermierii nu pot lua măsuri deoarece păsările sunt protejate prin lege.

Pete 300  de hectare cultivate cu rapiţă şi grâu, din zona Ciocile, judeţul Brăila, au fost afectate de un atac al păsărilor sălbatice. Este vorba de găşte sălbatice, care sunt protejate de lege şi în cazul cărora fermierii nu pot interveni. 

În urma sesizărilor făcute de mai mulţi fermieri, reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila, Direcţia Agricolă Brăila, Primăria Ciocile şi Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi ”Diana” s-au deplasat pe teren pentru a verifica cât de de mult sunt compromise culturile de rapiţă şi de grâu 

„În teren s-a constatat că cele sesizate se confirmă: au fost  afectate peste 300 ha, gradul de afectare fiind de 30-35%. Acest lucru se datorează faptului că în sezonul 2020 -2021 a fost interzisă vânătoarea la 36 specii de păsări  (din cele 40 care se pot împuşca), printr-o Hotărâre judecătorească a Tribunalului Braşov, iar în sezonul 2021- 2022  vânătoarea  este în continuare interzisă la 25 de specii, printr-o Hotărâre Judecătorească a Judecătoriei Târgu Mureş. Comisia a întocmit  documente în vederea analizării solicitărilor de despăgubire”, a transmis conducerea Agenţiei de Mediu Brăila, potrivit Obiectiv de Brăila.

Potrivit unei hotărâri de Guvern, agricultorii afectaţi de speciile de faună de interes cinegetic pot fi despăgubiţi de stat. Este vorba despre Hotărârea 1679/2008, privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Incendiu de vegetaţie în Alba cu pericol de propagare la o biserică, un cămin cultural şi locuinţe FOTO

Incendiu uriaş la un centru comercial din Bucureşti. O parte din acoperiş s-a prăbuşit FOTO VIDEO

Mai multe - Brăila

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite