Revelionul etniilor din Galaţi şi Brăila. Mâncare delicioasă „ca la mama acasă“, de la şakşuka la şiş kebap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Grecii, lipovenenii, turcii, bulgarii şi evreii din Galaţi şi Brăila vor petrece seara dintre ani cu mâncare ca la mama acasă. Şacşuka, o tocăniţă cu ou, şiş kebap, un pui în sos de roşii şi orez, karap rrassol, o saramură de crap lipovenească, dar şi un rubi sup, adică un borş de peşte, toate vor fi pe masa de Revelion. Totul este posibil într-un restaurant din Brăila.

Şacşuka, o tocăniţă din roşii, ceapă călită, ouă şi chimen. Este una dintre mâncărurile care se vor afla pe masa evreilor din Galaţi şi Brăila, la trecerea dintre ani. O mâncare uşoară şi gustoasă pe care o vor degusta nu acasă însă, ci într-un restaurant din Brăila. 

revelionul etniilor galati

Bucătarul ne-a explicat întreaga reţetă: „Pentru o porţie folosim o ceapă, două roşii mari, trei ouă, bulion şi condimente. Ceapa trebuie călită puţin. Puţin pentru că ea oricum în momentul când punem roşiile, va fierbe. Roşia conţinând ceapă va ajuta la fierberea cepei. Roşia este unul din pionii principali ai acestei mâncări, dacă nu predomină gustul de roşie nu e şacşuka.

revelionul etniilor galati

Adăugăm roşiile peste ceapă şi aşteptăm să se înmoaie roşia. Nu trebuie insistat foarte mult. Când roşia îşi schimbă culoarea este semn că se înmoaie şi începe să fiarbă”. Se mai adaugă apă, bulion, sare, piper, pastă de ardei iute şi chimen, cel care dă gustul specific mâncărurilor evreieşti.

revelionul etniilor galati

La final se sparg cele trei ouă direct în tigaie, se pune capacul şi se lasă puţin la fiert. Totul durează 20 de minute şi este preparat cu ocazia Revelionul etniilor ce va avea loc într-un restaurant din Brăila. De la masă nu vor lipsi nici băuturile. "Mâncarea asta trebuie neapărat savurată cu un fel de vin pe care eu vi-l recomand a fi neapărat rose. Atenţie însă! Există oameni care diluează vinul cu apă minerală sau cu sifon. Sifonul merge cel mai bine cu un astfel de vin, este recomandarea mea", ne-a mărturisit Lucian Ţilea, patronul restaurantului în care etniile sunt aşteptate să se distreze autentic în seara dintre ani. 

Cei care vor veni la restaurant şi-au ales mâncărurile în funcţie de preferinţe. Au avut de unde alege pentru că meniul cuprinde minim trei feluri de mâncare pentru fiecare etnie în parte. 

revelionul etniilor galati

„Vorbim aici despre cele şapte etnii – aromâni, armeni, bulgari, lipoveni, turci, greci şi evrei. La fiecare avem câte trei, patru sau cinci feluri de mâncare. Vorbesc despre feluri de mâncare pe care le găsim în familiile evreilor, turcilor şi celorlalte etnii, cu ingredientele noastre. Doar condimentele vin de departe. De exemplu, avem mâncăruri turceşti. Cine nu a mâncat mâncărurile lor pe bază de legume, mai ales de vinete a pierdut o mare parte din existenţa lor culinară”, ne-a declarat Lucian Ţilea, patronul restaurantului. 

Iar doritori ai unui astfel de Revelion au fost nenumăraţi. Toate cele 35 de locuri ale restaurantului au fost ocupate, mai ales că preţul unui meniu a fost de doar 150 de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite