Reorganizarea societăţii de transport public din Galaţi, blocată de instanţă. De ce au luat judecătorii această măsură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organigrama aprobată de Consiliul Local în decembrie 2018 stabilea că, „pentru eficienţă”, e nevoie de desfiinţarea a 29 de posturi din zona de execuţie (în special mecanici), dar de înfiinţarea a 12 posturi „de birou”. A fost contestată în instanţă de sindicat, care suspectează că noile posturi sunt create special pentru „pilele politice”.

Situaţia de la Transurb SA (societatea de transport public din Galaţi) devine mai complicată pe zi ce trece şi scoate la iveală „gunoiul de sub preş”. Deja s-a demonstrat că societatea este în prag de faliment (datoriile restante se apropie de 24 de milioane de lei, adică peste 5 milioane de euro) şi că managementul ei este, de ani buni, dezastruos.

Între timp, la Transurb SA se menţin vechile năravuri legate de angajarea unor propagandişti (aşa-numiţii „lipitori de afişe”) pe posturi create special pentru a putea fi plătiţi din bani publici. Cel puţin asta reiese din organigrama aprobată pe CL în decembrie 2018, prin care 29 de posturi de muncitori erau desfiinţate, dar se adăugau 12 posturi de birou, ce urmau să fie ocupate ulterior.

Decizia a fost atacată în instanţă chiar de către sindicaliştii de la Transurb, care au arătat în cererea de chemare în judecată a Consiliului Local că măsura este abuzivă şi că nu urmăreşte redresarea societăţii, ci angajarea unor persoane afiliate politic.

Instanţa de judecată a decis în data de 15 aprilie 2019 suspendarea HCL din decembrie 2018. „Admite cererea de suspendare a actului administrativ, formulată de reclamantul Sindicatul Şoferilor Liberi din SC TRANSURB SA, în contradictoriu cu pârâta Consiliul Local al Municipiului Galaţi, având ca obiect Hotărârea de Consiliu Local nr. 652/06.12.2018. Dispune suspendarea executării Hotărârii de Consiliu Local nr.652/06.12.2018. Executorie. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 15.04.2019”, au precizat magistraţii.

Partea ciudată este că procedurile de concedierea au început deja, la fel şi angajarea noilor funcţionari, aşa că nu este prea clar cum va influenţa decizia instanţei managementul Transurb. Deocamdată, consilierii locali ai opoziţiei sunt singurii care au reacţionat, cerând demisia conducerii societăţii publice şi stoparea oricărui demers legat de aplicarea organigramei suspendate de instanţă. Primăria Galaţi nu a avut până acum niciun fel de reacţie în acest sens.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite