Relicvele comunismului încă prezente într-un oraș din România: „Trăiască şi înflorească Republica Socialistă”

0
Publicat:

Orașul în care relicvele comunismului sunt încă prezente, la 34 de ani de la căderea lui Ceaușescu. Lozinca: „Trăiască şi înflorească scumpa noastră patrie, Republica Socialistă România”, încă se mai poate vedea pe un schelet deasupra căii ferate, la intrarea în Galați.

mesaj comunist jpg

Un mesaj de mari dimensiuni din epoca Ceauşescu încă dăinuie la peste trei decenii de la Revoluţie. Lozinca se poate vedea, cu litere majuscule, de tipar, scrise cu vopsea roşie pe un suport din tablă sudată pe schelet metalic, în fostă gară prin care, în perioada comunistă, se aduceau mărfuri din fostul spaţiu sovietic. Marfa era, în special, pentru combinatul siderurgic din Galaţi.

Gara numită „Larga” a apărut în secolul XIX, în perioada de maximă înflorire a oraşului Galaţi Linia ferată fusese dată în exploatare, iar de la principala gară a oraşului fuseseră montate noi linii spre portul atât de căutat de comercianţii versaţi ai lumii. Era o perioadă când România, încă tributară Imperiului Otoman, deţinea între graniţele sale trei judeţe din Basarabia: Cahul, Ismail şi Bolgrad.

Calea ferată, împodobită de comuniști cu mesaje mobilizatoare 

Potrivit istoricilor, în 1877, se construieşte linia ferată Galaţi-Reni şi de aici, aceasta pleca până la Bender (Tighina). Aflată pe malul sudic al lacului Brate, calea ar fi fost construită cu ajutorul Rusiei, pentru a facilita transportul soldaţilor spre teatrul de operaţiuni al Războiului Ruso-Turc din 1877-1878, la care a participat şi România, în urma căruia şi-a câştigat independenţa.

mesaj comunist 2 jpg

Ruşii au construit o linie cu ecartament (distanţa dintre şine) mai mare şi astfel gara şi-a căpătat denumirea de „Larga”.  Calea ferată a fost folosită în scop industrial şi de aceea a fost împodobită de comunişti cu mesaje mobilizatoare.      

Calea ferată, după 1948, a fost folosită pentru traficul de mărfuri spre şi dinspre Uniunea Sovietică. Tot în acea perioadă se construieşte viaductul peste liniile ferate care mergeau în gara de călători, viaductul făcând legătura cu vechea Cale a Prutului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite