Casa Pionierilor din Galați devine Casa Artelor. Clădire veche de 150 de ani, renovată cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechiul sediu al Pârcălăbiei de Covurlui, clădire din Galați care în comunism a găzduit Palatul Pionerilor, și-a recăpătat farmecul de altădată graţie unui proiect cu fonduri europene.

Clădire veche de 150 de ani, reabilitată FOTO: Primăria Galați
Clădire veche de 150 de ani, reabilitată FOTO: Primăria Galați

La clădirea de patrimoniu, veche de 150 de ani, s-au executat lucrări ample ce au inclus: consolidarea fundațiilor și a pereților, a suprastructurii, înlocuirea planșeelor de lemn, refacerea șarpantei și înlocuirea învelitorii, refacerea luminatorului central, a instalațiilor electrice, sanitare și termice.

Au fost de asemenea făcute lucrări de: asigurarea sistemelor de climatizare, siguranță la foc și antiefracție, refacerea tencuielilor, înlocuirea pardoselii și a tâmplăriei exterioare și interioare.

Totodată a fost realizată sistematizarea și reamenajarea peisagistică exterioară - drumuri de acces, trotuare, parcare, reamenajare spații verzi, amenajarea unui parc cu fântână arteziană, refacerea elementelor decorative distruse - urnele decorative și stema regală, realizată din compozit cu marmură de Rușchița, de către sculptorul Ion Bolocan.

 „Putem spune că această clădire emblematică a renăscut după 150 de ani, și-a redobândit strălucirea de altădată și a fost redată comunității, după lucrările ample de restaurare pe care le-am derulat cu fonduri europene. Dacă până nu demult era o clădire pe lângă care îți era teamă să și treci, de astăzi s-a transformat într-o casă de care suntem mândri. Am avut grijă să păstrăm și să restaurăm elementele de arhitectură care îi dau originalitate și frumusețe. Țin să-i felicit pe toți cei implicați în acest proiect de suflet pentru orașul nostru, un simbol al patrimoniului nostru cultural”, a transmis primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu. 

Casa Pionerilor devine Casa Artelor FOTO: Primăria Galați
Casa Pionerilor devine Casa Artelor FOTO: Primăria Galați

Pentru acest obiectiv important, Primăria municipiului Galați a atras fonduri europene, iar valoarea totală a proiectului este de 11.167.046 lei cu TVA.

La inaugurarea clădirii, de miercuri, 19 octombrie 2022, a avut loc și vernisajul unei expoziții inedite de pictură și grafică, iar atmosfera a fost întreținută de către un pianist. Noua Casă a Artelor va găzdui diverse manifestări culturale și artistice.

Vechiul sediu al Pârcălăbiei de Covurlui

Proiectată inițial ca locuință, construcția în stil eclectic, cu elemente plastic-decorative de origini neoclasiciste de origini franceze, a fost închiriată în perioada 1897–1906 pentru sediul Pârcălăbiei/Prefecturii judeţului Covurlui. În lungul șir de proprietari se remarcă Evstratie Ivan Geshov, care provenea dintr-o familie puternică de bancheri şi negustori bulgari, iar la momenul moștenirii imobilului, era ministru de finanțe al Bulgariei.

Până în anul 1948, în imobil a funcţionat Comandamentul III Teritorial, iar din anul 1949, după finele celui de-Al Doilea Război Mondial, în imobil se instalează birourile Şantierului naţional „Gheorghe Gheorghiu-Dej”. 

În 1950, imobilul a fost naționalizat și transmis Întreprinderii de Locuințe și Localuri apoi a găzduit Casa Pionierilor. Din anii '70 ai secolului trecut, imobilul a aparţinut Întreprinderii de Gospodărie Locativă Galaţi, găzduind diverse instituţii de stat, asociații și organizaţii sindicale.

 După 1990, imobilul (corp principal şi anexă) a găzduit Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Libere şi alte instituţii şi asociaţii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite