Raze de speranţă în criza transportului public din Galaţi: încă două troleibuze noi. Unul a sosit, celălalt e pe drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Troleibuz nou adus la Galaţi FOTO PMG
Troleibuz nou adus la Galaţi FOTO PMG

Cele două troleibuze sosesc pe fondul unei situaţii limită, generată de faptul că societatea publică de transport urban se confruntă cu o lipsă de maşini care provoacă probleme grave în acoperirea traseelor conform graficelor stabilite. Un treilea troleibuz nou va ajunge la Galaţi la începutul lui 2019, numărul total al maşinilor achiziţionate ajungând astfel la 17, din toamna lui 2017 şi până în prezent.

Se întrevăd raze de speranţă în ceea ce priveşte rezolvarea crizei de mijloace de transport de la compania publică Transurb SA Galaţi. Al 15-lea troleibuz, din lotul de 17 achiziţionat de către Primărie de la compania SKODA Electric, a ajuns pe 4 decembrie la Galaţi, urmând ca săptămâna viitoare să sosească cel de-al 16-lea, iar la începutul anului viitor şi cel de-al 17-lea.

Noile troleibuze, dintre care 14 circulă deja pe străzile oraşului, au 12 metri lungime şi o capacitate de 90 de pasageri. Acestea sunt dotate cu sistem de climatizare (HVAC) - încălzire în sezonul rece şi aer condiţionat pe timp de vară; afişaj tip LED în limba română pentru informaţii complete privind ruta; sistem de informare a pasagerilor prin display led cu privire la rută şi staţii şi trei afişaje LCD/LED.

De asemenea, au sistem de numărare a pasagerilor şi sistem de supraveghere video; rampă de acces pentru persoane cu dizabilităţi; sistem de recuperare a energiei în reţea şi sistem  AFC-Ready – pentru montarea echipamentelor de E-Ticketing.

Amintim că, în luna noiembrie 2018, Primăria municipiului Galaţi a depus o cerere de finanţare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului privind achiziţia celor 17 troleibuze. Proiectul are o valoare de 31.530.186,74 lei (cu TVA), din care 30.207.911,37 lei (cu TVA) reprezintă cheltuieli eligibile, 1.322.275,37 lei (cu TVA) reprezintă  cheltuieli neeligibile, iar 604.158,24 de lei reprezintă contribuţia de 2% a municipalităţii din valoarea eligibilă a proiectului.

„Achiziţia celor 17 troleibuze este o componentă a strategiei Primăriei municipiului Galaţi pentru modernizarea transportului public în comun. La iniţiativa primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, Consiliul Local a aprobat o serie de proiecte dedicate modernizării infrastructurii de transport şi înnoirii parcului auto al Transurb S.A. prin achiziţionarea de troleibuze, autobuze şi tramvaie noi. Actuala administraţie doreşte să le asigure gălăţenilor un transport civilizat şi modern, care să le ofere confort, cu efecte favorabile pe termen mediu şi lung asupra calităţii mediului”, a informat Primăria Galaţi.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite