Prognoza agrometeorologică pentru perioada 6 – 12 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul şi sfârşitul intervalului va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât ân mod obişnuit, iar în restul zilelor, o vreme normală pentru această perioadă, pe aproape întreg teritoriul agricol al regiunii.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 13 şi 23 grade Celsius valori mai ridicate cu 1 - 8 grade în raport cu mediile multianuale în zilele cele mai calde şi 4 - 17grade Celsius, valori apropiate de normele climatologice, în restul zilelor.

Se prognozeaza ploi locale, sub forma de aversă, însoţite de descărcari electrice şi intensificări de scurta durată ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură.

În stratul de sol 0 - 20 centimetri (ogor), în cea mai mare parte a teritoriului agricol se vor semnala deficite de umiditate în sol, fenomenul de secetă având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă.

În condiţiile agrometeorologice prognozate, procesele biologice la culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole vor evolua în general normal, cu excepţia terenurilor agricole cu deficite accentuate de apă în sol, unde ritmurile vegetative ale plantelor vor fi stânjenite temporar.
 
Reprezentanţii Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală sunt de părere că porumbul va înregistra maturitatea deplină (80-100%), totodată continuându-se recoltarea.

Sfecla de zahar din principalele bazine specializate se va afla în fazele de uscare a aparatului foliar şi maturitate tehnologică, totodată fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.

La cartof va fi posibilă finalizarea recoltării pe majoritatea suprafeţelor agricole.
Pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge maturarea fructelor/boabelor şi a lemnului, recoltarea, îngălbenirea şi căderea frunzelor.

Funcţie de data semănatului, la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi graul de toamnă) se vor înregistra fazele incipiente de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, continuându-se totodată semănatul. Local, pe arealele unde se vor menţine deficite ridicate de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor de rapiţă se va prezenta medie şi slabă.


Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite