Producător de roşii din Matca: Am pierdut toate cele 20.000 de fire de roşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munca oamenilor s-a dus pe apa Sâmbetei. S-a ales praful de hectare întregi de roşii. Boala care a cuprins culturile este una extrem de gravă, iar producătorii sunt disperaţi.

Probelemele producătorilor din Matca în ceea ce priveşte culturile de roşii nu persistă de ieri, de azi, ci de aproximativ trei ani de zile. Aceştia sunt ferm convinşi că totul a pornit de la seminţele cumpărate de la unicul importator din zona respectivă. Este vorba despre firma MarcoServ.

„Aveam 20.000 de fire. Tot am smuls şi am aruncat la groapa de gunoi. Am pierdut până acum aproximativ 15.000 de lei. Nu mai pun la socoteală munca familiei. Sămânţa cumpărată de la firma MarcoServ este virusată. Altfel nu ne explicăm. Probleme sunt peste tot”, a spune Domniţa Vasilache, producător de roşii din Matca.

Boala care a cuprins culturile de roşii este una extrem de gravă şi se manifestă atipic.

„Plantele se usucă de la vârf. Am zis prima dată că este vorba despre un anumit virus. Dar în acest caz, planta s-ar fi uscat de la rădăcină. Este ceva putred la mijloc. Planta se îngălbeneşte şi ajunge până la tulpină”, mai spune Domniţa Vasiclache.

Problemele producătorilor din zonă persistă de aproximativ trei ani de zile. „Aproape toţi producătorii sunt afectaţi. De trei ani ne confruntăm cu asta. Ni s-a spus că pământul este de vină. Nu are cum să fie pământul de vină, pentru că alte soiuri nu au probleme. Autorităţile nu au făcut nimic până acum”, a mai declarat producătorul de roşii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite