Primăria Galaţi cumpără 70 de autobuze noi, după 20 de ani în transportul public a fost „înnoit” doar cu second-hand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea totală a investiţiei se ridică la circa 9 milioane de euro, adică 41,72 milioane de lei, din care 36,15 milioane de lei este preţul autobuzelor medii, iar 5,57 milioane de lei este costul autobuzelor mini. Sursa de finanţare a mijloacelor de transport este bugetul local, dar şi un credit bancar de 100.000.000 de lei pe care Primăria vrea să îl contracteze.

Decizie interesantă a Consiliului Local Galaţi care a aprobat un program de cumpărare a 70 de autobuze noi pentru societatea de transport public Transurb.

Achiziţia impresionează nu doar prin număr - este cel mai mare lot de mijloace de transport cumpărate vreodată de municipalitatea gălăţeană - ci şi prin faptul că, după 20 de ani în care Transurb SA a primit doar autobuze second-hand aduse de prin Olanda, Suedia sau Norvegia, de data asta se cumpără lucruri nou-nouţe.

Achiziţia va consta în 50 autobuze medii (cu o lungime cuprinsă între 9,3 şi 10,5 metri, cu 75 – 80 de locuri pe scaune şi în picioare) şi a 20 de autobuze mici, cu lungimea între 5,6 şi 6 metri, având între 21 şi 23 de locuri pe scaune şi în picioare.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la circa 9 milioane de euro, respectiv 41,72 milioane de lei (incluzând taxele), din care 36,15 milioane de lei este preţul autobuzelor medii, iar 5,57 milioane de lei este costul autobuzelor mini. Sursa de finanţare a mijloacelor de transport este bugetul local, dar şi un credit bancar de 100.000.000 de lei pe care Primăria vrea să îl contracteze.

După câte a declarat primarul Ionuţ Pucheanu, oraşul Galaţi ar putea avea în curând şi şase garnituri de tramvaie noi, achiziţionate pe fonduri europene (documentaţia este în curs de depunere pe Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4), iar la toamnă vor sosi 14 troleibuze noi cumpărate de municipalitate pe baza unui împrumut bancar..

În prezent, Transurb mai are în funcţiune doar 160 de autobuze, 13 troleibuze şi 44 de tramvaie despre care o recentă expertiză arăta că sunt uzate fizic şi moral. În urmă cu doar 15 ani, potrivit unui audit intern realizat în societatea publică, parcul de mijloace de transport era aproape dublu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite