Povestea unui fakenews care bântuie internetul: misterul „călătorului prin timp“ care a făcut, în câteva zile, o avere uriaşă la bursă, apoi a dispărut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea lui Andrew Carlssin este una dintre cele mai elaborate ştiri false din istorie. Articolul privea o presupusă fraudă bursieră de 350 de milioane de dolari, a ţinut zile în şir prima pagină a ziarelor din Statele Unite, dar în cele din urmă s-a dovedit că a fost o ştire falsă, care a fost preluată ca fiind adevărată de cea mai mare parte a mass-media.

Deşi numele lui Andrew Carlssin nu spune aproape nimic locuitorilor din afara Statelor Unite ale Americii, povestea americanul în vârstă de 44 de ani reprezintă una dintre cele mai elaborate cazuri de fakenews (ştire falsă) din istoria mass-media.

Totul a început în anul 2003, atunci când publicaţia americană Weekly World News a lansat ipoteza, aparent perfect documentată, că un bărbat cu respectivul nume ar fi fost acuzat de fraudă bursieră, după ce în doar trei zile reuşise să adune o avere de 350 de milioane de dolari, după ce, pornind de la 800 de dolari, a făcut 126 de tranzacţii extrem de riscante dar care s-au dovedit, toate, foarte profitabile.

De acolo, articolul a fost preluat de fluxul de ştiri al Yahoo (care a prezentat-o, cel puţin în prima fază, ca fiind cât se poate de autentică, dându-i, deodată, proporţii şi credibilitate planetară), apoi s-a răspândit piramidal pe toate site-urile din toată lumea.

În articolul original se scria că Andrew Carlssin a fost arestat ca urmare a unor sesizări pornite chiar de la organismul de supraveghere a burselor, însă a stat după gratii doar două săptămâni, pentru fi apoi eliberat pe cauţiune. se mai dezvăluia şi că pe parcursul audierilor, anchetatorii au putut afla de la acesta o poveste fascinantă şi incredibilă despre călătorii în timp, despre un viitor bizar şi despre lucruri de neimaginat pentru contemporani.

De asemenea, bărbatul ar fi povestit că totul a început după ce a fost internat în spital ca urmare a unei boli incurabile, de care s-ar fi vindecat miraculos după ce l-ar fi vizitat „o rază albă”. Povestea este cu atât mai bizară cu cât Andrew Carlssin a povestit că ar fi călătorit succesiv, apoi, în viitorul planetei, până prin anul 2700, unde a trăit vreo doi ani.

A relatat despre al treilea război mondial, despre creşterea masivă a nivelului oceanelor, despre o perioadă de dictatură planetară, dar şi despre un viitor îndepărtat în care guvernele, mass-media şi multe tehnologii actuale vor dispărea, lăsând loc unei lumi senine, neconflictuale, care comunică doar telepatic.

Despre toate aceste informaţii cu parfum de bazaconii SF se spune că ar fi făcut obiectul a zeci de ore de material video care a fost strâns de FBI. Ancheta s-ar fi complicat şi mai mult după eliberarea lui Calssin, deoarece acesta a dispărut fără urmă, nemaifiind de găsit. După cum veţi putea descoperi la finalul articolului de faţă, nici nu avea cum să fie găsit.

Evident, au curs o mulţime speculaţii media legate caz. Una dintre ipoteze era accea că n-ar fi vorba de niciun fel de călătorii în timp, ci de un om cu probleme psihice grave, cu un cancer în fază terminală, care ar fi fost folosit pentru o fraudă bursieră de proporţii, după care a fost asasinat, iar trupul i-a fost distrus.

În cele din urmă, însă, a ieşit la iveală crudul adevăr. De fapt, Weekly World News inventase respectiva ştire ca o ironie la adresa apetitului cititorilor faţă de teoriile SF despre călătoriile în timp şi despre evoluţia umanităţii în secolele următoare. Parfumul de credibilitate a fost „inserat” cu mare atenţie, astfel încât această povestea, a uneia dintre cele mai celebre ştiri false din istorie, încă mai face victime şi în zilele noastre.

Vă mai recomandăm şi:

Cel mai bizar cimitir din România: sute de cranii umane, găsite îngropate în oale din lut, ca urmare a unui ritual străvechi

Discovery Channel lansează seria „Misterul morţii lui Tesla“: informaţii noi despre moartea inventatorului şi dispariţia misterioasă a cercetărilor sale

Misterul Idolului din Shigir, sculptura în lemn de două ori mai veche decât piramidele egiptene, găsită în Siberia 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite