Poliţiştii care au scăpat cu fuga ca să nu fie linşaţi. „Vreau să omor un poliţist, oricum mă duc la puşcărie, de ce m-aţi deranjat de la furat?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Doi dintre bărbaţii implicaţi în incidentul extrem de grav care a avut loc acum trei ani într-o comună gălăţeană au fost condamnaţi la pedepse minore cu închisoarea. Agresorii au aruncat cu topoare în doi poliţişti şi i-a ameninţat de mai multe ori cu moartea.

Curtea de Apel Galaţi i-a condamnat definitiv pe doi gălăţeni, fraţii Ionel şi Fernando-Gheorghe Dobrin, la 3 ani şi 2 luni, respectiv 2 ani de închisoare cu executare pentru ultraj. Decizia a fost pronunţată pe 17 martie.

Cei doi fac parte din comunitatea de romi din localitatea gălăţeană Iveşti, iar pe 08.02.2019 au creat un scandal uriaş în comuna amintită. Ajutorul de şef de post din localitate şi un alt poliţist s-au deplasat cu autospeciala de Poliţie în Iveşti, iar la un moment dat au oprit maşina ca să legitimeze o persoană. La scurt timp s-a dezlănţuit iadul.

La faţa locului a apărut Ionel Dobrin cu un topor în mână, care a început să îi ameninţe cu moartea pe poliţişti: ”Vreau să omor un poliţist, oricum mă duc la puşcărie, de ce m-aţi deranjat de la furat?” 

La vederea acestuia, unul dintre poliţişti s-a retras câţiva paşi în lateral şi a încercat să-l calmeze, dar conform mărturiei acestuia, „parcă era turbat şi continua să spună că vrea să omoare un poliţist, învârtind toporul deasupra capului şi continuând să vină spre mine”.

I-a spus individului să se liniştească pentru că în caz contrar va folosi spray-ul lacrimogen din dotare, dar Dobrin Ionel a devenit şi mai agresiv. Bărbatul a continuat să ameninţe: „Te omor, ce tu ai şcoala mea de puşcărie, de ce m-ai deranjat?”. Imediat după aceea, a aruncat toporul în direcţia unuia dintre poliţişti, dar acesta a reuşit să se ferească.

„Uite-l acolo, hai pe el să-l omorâm”

Imediat au apărut în zonă mai mulţi bărbaţi, printre care şi Fernando-Gheorghe Dobrin, fratele lui Ionel Dobrin, înarmaţi cu bâte şi topoare, care au încercat să îi lovească pe cei doi poliţişti. Din mulţimea care se aduna în apropierea poliţiştilor se auzeau voci care spuneau: „Uite-l acolo, hai pe el să-l omorâm”.

Zeci de persoane s-au apropiat de poliţişti şi i-au înconjurat, făcând gesturi ameninţătoare şi adresându-le injurii şi ameninţări cu acte de violenţă: „Hai să-i omorâm, cum să vină în ţigănie şi să scoată pistolul”, întrucât, la vederea lor, unul din oamenii legii a pus mâna pe tocul pistolului.

Pentru că au continuat să se apropie ameninţător de cei doi poliţişti, unul dintre aceştia i-a avertizat că va folosi arma din dotare dacă nu se potolesc. În acest moment, o voce din mulţime a strigat: „Uite, mă, ce tupeu are papagalul ăsta”.

”Ori eu ori tu, unul dintre noi va muri”

Oamenii legii au folosit spray-urile lacrimogene din dotare, dar mai tare i-au înfuriat pe agresori. Practic, au epuizat încărcătura spray-rilor lacrimogene încercând să-i ţină la distanţă. Ulterior, au venit şi concubinele şi nevestele romilor, care au început să arunce cu pietre în poliţişti şi în maşina de Poliţie.

Unul dintre poliţişti le-a adresat un ultim avertisment: „Încetaţi, voi folosi arma”. Mulţimea adunată a început însă se se apropie şi mai mult de ei, astfel că poliţistul a scos pistolul şi a strigat la colegul său să se retragă într-o zonă pe care a considerat-o mai sigură. A tras un prim foc de avertisment în plan vertical, iar în cel moment a auzit un bărbat poziţionat în spatele său, înjurând: „Uite, jegul ăsta trage cu pistolul în noi”.

Imediat a primit din spate o lovitură cu o scândură în zona umărului stâng. A strigat la colegul său: ”Scoate pistolul că e groasă cu ăştia, ne omoară!”, după care a tras în plan vertical al doilea foc de avertisment şi s-a retras câţiva paşi în spate. 

Unul dintre fraţii Dobrin a ridicat de jos toporul pe care îl aruncase în direcţia poliţistului şi s-a îndreptat către el, agitând toporul şi i-a spus: „Ori eu, ori tu, unul dintre noi va muri”. În acel moment şi colegul său a scos pistolul şi a tras un foc în plan vertical.

”Acum este momentul să scăpăm”

În tot acest timp, persoanele adunate în jurul poliţiştilor aruncau asupra lor cu pietre, iar la un moment dat unul dintre oamenii legii a fost rănit destul de grav de una dintre ele la un picior. S-a dezechilibrat şi a căzut, dar s-a ridicat aproape imediat, în pofida durerii pe care o simţea, conştient că altfel ar fi fost atacat cu topoare şi bâte de mulţimea furioasă.

Unul dintre agresori a deschis apoi una din portierele autospecialei de Poliţie, a pătruns în maşină şi a încercat să o închidă, dar unul dintre poliţişti s-a apropiat şi a mai tras un foc de armă în plan vertical, după ce a observat că autovehiculul era lovit din toate părţile cu bâte şi topoare.

Individul care urcase în autospeciala de Poliţie s-a speriat şi a fugit, iar unul dintre poliţişti i-a strigat colegului său: ”Acum este momentul să scăpăm”. Au urcat amândoi în maşină şi au fugit ca să-şi salveze vieţile. Înainte să închidă portierele au auzit la nivelul caroseriei autoturismului mai multe lovituri, posibil de la pietre, scânduri şi alte obiecte care se aruncau asupra lor.

S-au oprit la postul de poliţie Iveşti şi şi-au anunţat superiorii despre cele întâmplate. Poliţistul lovit în picior cu o piatră a observat că avea o rană deschisă care sângera abundent la nivelul tibiei piciorului drept. A fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi, unde a primit îngrijiri medicale de specialitate.

În instanţă, Ionel şi Fernando-Gheorghe Dobrin s-au prevalat de dreptul de-a nu declara nimic. Unul din poliţiştii implicaţi în incidentul de o gravitate extremă de la Iveşti a cerut daune morale de 20.000 de lei, dar judecătorii i-au respins solicitarea pe motiv că nu este întemeiată.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Pedeapsa primită de o tânără care i-a dat o lovitură sub centură unui poliţist: „La muncă, nu la furat, fraieri incompetenţi!”

Afacerea cu femei a „iubăreţului” român care a bătut trei poliţişti. Cum le forţa să se prostitueze

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite