Podgorenii SF. Ce spun fermierii despre dronele pentru stropitul viilor și mașinile pentru cules struguri FOTO

0
Publicat:

Mașini pentru cules struguri și drone pentru stropitul viilor. Așa arată viitorul în podgoriile viticole din România, însă toate aceste tehnologii sunt încă la început și destul de costisitoare pentru cei mai mulți dintre fermieri.

Drone de stropit viile FOTO: Direcția Județeană de Agricultură Vrancea
Drone de stropit viile FOTO: Direcția Județeană de Agricultură Vrancea

Pentru a convinge viticultorii că tehnologiile digitale sunt viitorul agriculturii, iar dronele le pot ușura munca, reprezentanții companiilor efectuează experimente în vii.  Recent, fermierii din Podgoria Panciu au participat la o probă demonstrativă, realizată de o firmă specializată în domeniul tehnologiei agricole digitale, prin care s-a efectuat o lucrare de stropire a plantației de viță de vie. Este vorba de o dronă agricolă inteligentă, care poate fi manevrată printr-o simplă aplicație din telefon.

Cu ajutorul dronelor agricole, tratamentele fitosanitare nu se vor face niciodată cu întârziere din cauza condițiilor meteo, susțin reprezentanții unei firme specializate.

„Evenimentele costisitoare din punct de vedere al timpului, precum deblocarea unui utilaj din noroi, pot fi evitate cu tehnologia potrivită. O dronă agricolă poate erbicida 150 de hectare pe zi, costând mai puțin 10 la sută din valoarea unei unități convenționale. Fără consum de combustibil și logistică complicată. O investiție inteligentă pentru un viitor al agriculturii mai eficient și mai sustenabil”, susțin reprezentanții companiei specializată în drone agricole.

Ce spun viticultorii

În viile din județul Vrancea, care are cea mai mare suprafaţă din ţară cultivată cu viţă de vie, stropitul se face cu tractoare. Despre folosirea dronelor, viticultorii sunt încă reticenți, deși cred că această tehnologie va fi viitorul.

„Momentan au făcut doar demonstrații cu apă. Singura problemă este atunci când bate vântul… nu știm dacă ajunge substanța acolo unde este nevoie”, spune Mugurel Bucătaru, care deţine o plantaţie de viţă-de-vie de 50 de hectare în Panciu, judeţul Vrancea.

„ La noi se face stropirea tractorul. Dacă ar fi un pic mai mari aceste drone, ar reuși să bage substanța în mijlocul butucului”, spune un alt viticultor din Panciu.

La demonstrație au participat și reprezentanți ai Direcției de Agricultură Vrancea. „Este consum mai mic de apă, substanța la hectar este mai mică, sunt și monitorizate, rezervorul este de 30 litri de apă”, a precizat Ticu Costandache, director Direcției de Agricultură.

Stațiunea de Cercetare Bujoru: Noi stropim cu tractorul, aceste tehnologii sunt viitorul!

Pentru a stropi cele 300 de hectare de viţă-de-vie de la Stațiunea de Cercetare pentru Viticultură și Vinificație Bujoru, cea mai mare podgorie din judeţul Galaţi , este nevoie de câteva săptămâni: forță de muncă și tractoare. Dronele ar fi mult mai eficiente, iar timpul de stropire mult mai redus. Ideea că tractoarele cu rezervoare imense pentru stropit, ar putea fi înlocuite cu drone, îi încântă pe reprezentanții stațiunii care spun că „tehnologiile digitale sunt viitorul agriculturii”.

„Sunt eficiente dronele agricole. Înainte se făceau tratamente cu elicopterul. Noi acum facem terestru, cu forță de muncă, tractoare. Totuși, sunt perioade ale anului, atunci când plouă și nu poți intra pe teren. Aceste drone ar putea fi folosite, indiferent de condițiile meteo”, susține Gabriel Tăbăranu, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Bujoru de la Galați.

Utilajele înlocuiesc zilierii la culesul viei

Dacă la capitolul drone, unii viticultorii sunt mai reticenți, în ceea ce privește culesul strugurilor, deja în unele ferme se folosesc mașinile.  Un astfel de utilaj de cules struguri face munca a 100 de zilieri, zilnic.

De exemplu, în ferma de la Crama de sub Tei din Jariștea, fermierul Cătălin Porumb îngrijește 130-140 de hectare de viță de vie, continuând să ducă mai departe munca tatălui său, unul dintre cei mai mari viticultori din județul Vrancea.

Întrucât era din ce în ce mai greu, de la an la an, să găsească forță de muncă la culesul strugurilor, în urmă cu câțiva ani, familia Porumb a achiziționat o combină de recoltat struguri cu 230.0000 de euro, din Franța.

„Avem o mașină de cules struguri. Este foarte eficientă, face munca a 100 de zilieri, zilnic. Forța de muncă este tot mai greu de găsit. Cu siguranță acesta este viitorul-mecanizarea”, spune dr. Cătălin Porumb.

Fermierii arată că aceste combine sunt foarte eficiente, deoarece culeg doar boabele de struguri și pot lucra non-stop.

„Rămâne doar ciorchinele, fără boabe pe jos. Este recoltată în totalitate producţia după fiecare butuc. Este foarte eficientă pentru cine își permite”, mărturisește alt viticultor, din Vrancea.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite