Orașul care a spus stop autobuzelor second-hand. A fost premiat pentru un transport „verde“

0
Publicat:

Orașul Galați a primit trofeul pentru un transport public prietenos cu mediul. În ultimii ani, municipalitatea a spus stop achiziției de autobuze second-hand, cumpărând peste 105 mijloace de transport noi și moderne.

Transport „verde” în orașul Galați FOTO: Primăria Galați
Transport „verde” în orașul Galați FOTO: Primăria Galați

„Orașul nostru a primit trofeul pentru transport public sustenabil. Este un premiu pentru toate acțiunile noastre ce se înscriu în linia unui transport modern și prietenos cu mediul. Am spus din prima clipă stop achiziției de autobuze second-hand și astfel am cumpărat peste 105 mijloace de transport noi și moderne. Mai mult, vom cumpăra alte 62 de autobuze, tramvaie și microbuze cu finanțare prin PNRR. Continuăm pentru un transport modern și un oraș verde”, a transmis primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, pe Facebook . 

Primele tramvaie noi, după 40 de ani

Primăria Galați a realizat, în ultimii ani, investiții consistente pentru modernizarea flotei de mijloace de transport în comun. S-au achiziționat troleibuze noi și moderne, primele autobuze hibrid, dar și primele tramvaie noi după 40 de ani. În total, este vorba despre 105 mijloace noi și moderne. Totodată, a fost modernizată infrastructura de transport, respectiv calea de rulare și rețeaua de contact pentru mijloacele de transport în comun.

Totodată, Primăria Galați a identificat o soluție eficientă de mobilitate full green și este în procedură de achiziție, cu finanțare prin PNRR, pentru 42 de autobuze electrice, 10 tramvaie noi și 10 microbuze electrice.

Asociația Municipiilor din România a acordat Premiile Orașelor Verzi 2023 în cadrul evenimentului Forumul Orașelor Verzi care a avut loc la Brașov în perioada 5-7 septembrie 2023.

Investiții în infrastructura de transport și de încărcare electrice

Tot anul acesta, orașul Galați a primit distincția Best Electric City, eveniment organizat în colaborare cu Ministerul Mediului. Este vorba despre un premiu acordat pentru programul de instalare a stațiilor de încărcare a mașinilor electrice.

Orașul cu cele mai multe stații de încărcare a mașinilor electrice FOTO: Primăria Galați
Orașul cu cele mai multe stații de încărcare a mașinilor electrice FOTO: Primăria Galați

Competiția Best Electric Car a dezvoltat un parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și în 2023 a acordat, pentru a doua oară, premiul Best Electric City în Romania, pentru cel mai prietenos oraș cu mașinile electrice, din punct de vedere al infrastructurii publice de încărcare. Acest premiu este destinat marilor aglomerări urbane, prioritare pentru descongestionarea traficului și reducerea poluării.

„Orașul nostru s-a schimbat foarte mult, grație măsurilor pe care le-am luat în linia protejării mediului, iar o componentă importantă este cea care privește transportul electric. Pentru că încurajăm și susținem un transport ecologic. Avem în acest moment în oraș 46 de stații de încărcare pentru mașinile electrice, iar prin proiectele pe care le derulăm vom ajunge la 200 de stații. Este un premiu care ne onorează și ne obligă să continuăm pe acest drum, în pas cu noile tendințe, pentru un mediu curat și sănătos”, a declarat primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu. 

Pe lângă proiectele privind instalarea de stații pentru mașinile electrice, Primăria Galați a derulat sau derulează multe alte acțiuni în ce privește un transport prietenos cu mediu.

Astfel, în ultimii ani au ajuns la Galați 105 mijloace de transport noi și moderne (17 troleibuze; 20 autobuze hibrid - primele astfel de mijloace din istoria orașului; 20 minibuze; 40 autobuze Euro 6; 8 tramvaie - primele tramvaie noi din ultimii 30 de ani). 

În plus, au continuat proiectele de amenajarea a pistelor pentru bicicliști, în ultimii ani fiind amenajate piste de circa 20 de km. Mai mult, sistemul de iluminat public este în plină modernizare, iar un alt proiect important vizează realizarea unui parc fotovoltaic.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite