Orașul din România care transformă punctele termice dezafectate în centre medicale sau spații de recreere

0
Publicat:

În vreme ce alte mari orașe din România au în fiecare iarnă probleme cu termoficarea, la Galați problema a fost tranșată în urmă cu câțiva ani. În plus, autoritățile au găsit și pentru fostele puncte termice o utilitate.

Fostă centrală termică, reabilitată și transformată în centru medical FOTO: Primăria Galați
Fostă centrală termică, reabilitată și transformată în centru medical FOTO: Primăria Galați

În timp ce unele puncte termice au fost modernizate și transformate în centre de permanență, altele au devenit spații de recreere pentru vârstnici.

Conform actelor depuse la Primărie au mai solicitat sedii Organizaţia Europensionarilor, Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere, Asociaţia Renaşterea Pensionarilor 2010, dar şi Uniunea Judeţeană a Pensionarilor Galaţi.

Cel mai recent punct termic reabilitat a fost transformat într-un centru medical de permanență și a fost deschis deschis publicului de luni, 15 mai 2023.

Potrivit Primăriei Galați, lucrările au vizat compartimentarea fostului punct termic unde au fost amenajate spaţii pentru: sală de tratament, sală de aşteptare, cabinet de consultaţii, cameră gardă, grup sanitar şi vestiar.

„Venim mai aproape de gălățeni în ce privește asigurarea serviciilor medicale și degrevăm unitățile de primiri urgențe de la spitale. Noul centru va asigura asistența medicală primară și de urgență într-o zonă foarte populată a orașului. Deja cele două centre medicale de permanență, pe care le-am înființat în cartierele Micro 39 și Mazepa, s-au dovedit de un real sprijin pentru gălățeni, fiind înregistrate până acum circa 60.000 de prezentări”, susține Ionuț Pucheanu, primarul orașului Galați.

Centrul medical este funcțional FOTO: Primăria Galați
Centrul medical este funcțional FOTO: Primăria Galați

Programul la noul centru, amenajat într-un fost punct termic, este de luni până vineri, între orele 15.00 - 8.00, și non-stop în weekend și în zilele de sărbători legal.  

Cinematografe transformate în centre comunitare,

Tot la Galați, clădirile în care se află fostele cinematografe din Galați vor fi reabilitate și transformate în centre comunitare. Este vorba despre trei imobile construite în perioada comunistă: Ţiglina, Dacia şi Flacăra.

Clădirile în care au funcționat în perioada comunistă cele trei cinematografe se află în stare de ruină de mulți ani. După numeroase încercări, Primăria Galați a ajuns la o înțelegere cu RADEF (Regia Autonomă de Difuzare și Exploatarea Filmelor „România Film“) prin care municipalitatea preia spațiile și se angajează să le reabiliteze și să difuzeze cel puțin un film pe săptămână.

Centrele pentru care Primăria a semnat contracte de finanțare prin PNRR vor avea alte destinații. De exemplu, fostul cinematograf Ţiglina va fi noul sediul al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Gulliver”, fostul cinematograf Flacăra va deveni sală polivalentă de conferinţe și pentru alte evenimente ale comunității, iar fostul cinema Dacia se va transforma în centru de excelenţă în robotică și programare.

Potrivit Primăriei Galați, principalele lucrări ce vor fi finanțate prin PNRR vizează „reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire, modernizarea sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, modernizarea instalației de iluminat, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice etc”.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite