Olivia Sîntoma, psihologul pasionat de pictură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îi place să descopere personalitatea oamenilor, iar timpul liber îl dedică pasiunii sale pentru pictură şi artizanat

Olivia Sîntoma este o tânără veselă, blândă şi dornică să-i ajute pe cei din jurul ei. Pentru că nu înţelegea de ce oamenii spun una şi fac alta, Olivia s-a decis, încă de când era clasa a XI-a, să urmeze o carieră în psihologie.

A fost alegerea care i-a schimbat viaţa. Şi asta pentru că, acum ,tânăra îşi poate aminti cu mândrie de oamenii pe care i-a ajutat să depăşească problemele care le îngreunau viaţa.

Copiii, marea provocare profesională

În cei aproape zece ani de când practică această meserie, Olivia Sîntoma a consiliat mii de oameni. Însă cel mai mult îi place să lucreze cu copii.
Cariera şi-a început-o încă din timpul facultăţii, lucrând ca şi voluntar în cadrul mai multor fundaţii din Galaţi.

„Fiecare lucru pe care îl descopăr mă fascinează. Fiecare copil, fiecare caz e unic în felul lui. Mi se pare extraordinar să găsesc soluţii şi să văd schimbarea care apare. Însă, un rol important, în afară de ceea ce fac eu, îl are fiecare om cu care lucrez pentru că în cabinet doar deschidem nişte uşi şi fiecare alege cât păşeşete dincolo de ele", mărturiseşte Olivia Sîntoma.

Acum, gălăţeanca este psiholog şcolar la Liceul Teoretic Dunărea şi la Grădiniţa „Prichindel". Printre cele mai frumoase momente din cariera sa care i-au adus, în acelaşi timp, şi cele mai mari realizări sunt şi şedinţele de terapie sistematică de familie şi cuplu.

„Rezultate am aproape la fiecare caz, dar vizibil a fost când unei persoane i-a crescut părul în urma terapiei", ne-a spus Olivia.

Din dorinţa de a face mai mult pentru cei din jurul ei, Olivia Sîntoma şi-a pus în practică o altă pasiune : pictura. De mică îi plăcea că deseneze şi să confecţioneze mici obiecte de artizanat.

În perioada de voluntariat a realizat că prin pasiunea sa îi poate ajuta pe cei mici să-şi dezvolte anumite aptitudini dar să şi câştige bani.
Îmbină plăcutul cu utilul.

„Pasiune mea pentru pictură şi artizanat a apărut din clasa a treia. Primii bani i-am câştigat când eram în clasa a X-a. Am vândut mărţişoarele confecţionate de mine la cercurile de artizanat de la Palatul Copiilor", povesteşte Olivia, cu încântare şi emoţie.

„Acum fiecare eveniment (Paşte, Crăciun, 1 martie) este un prilej de a realiza campanii de strângere de fonduri împreună cu voluntarii din liceul la care sunt psiholog. Confecţionăm mărţisoare, globuri, pictăm ouă pe care le vindem, iar banii îi donăm unei fundaţii din Galaţi", adaugă gălăţeanca.

Ce-i place

Îmi plac oamenii, pentru că fiecare are ceva de spus. Şi îmi place să descopăr ce se află în spatele aparenţelor. Chiar şi la oamenii care se evidenţiază prin lucruri negative se dovedeşte până la urmă că există ceva frumos. Tebuie doar să ai răbdare să îi descoperi.

Ce nu-i place

Nu-mi place amestecul politicului în viaţa de zi cu zi şi faptul că oamenii fac, în ultima perioadă, multe compromisuri pentru a obţine o funcţie sau pentru a se menţine în poziţiile pe care le ocupă. Nu-mi place atunci când oamenii ascund adevărul.

Întrebări şi răspunsuri

Ţi s-a întâmplat să aplici profesia şi acasă?

Am încercat, însă este mai greu. Acasă sunt mamă, sunt soţie, sunt fiică sau nepoată şi atunci nu-mi rămâne decât să mai renunţ la anumite lucruri pentru a fi armonie în familie.

Ce te-a determinat să alegi această meserie?

Îmi doream un „Neghiniţă" al meu, care să îmi spună ce gândesc persoanele din jurul meu. Acum comportamentul oamenilor este oarecum predictibil pentru mine, dar mai apar şi suprize. De altfel, în asta constă frumosul profesiei mele. Nu am timp să mă plictisesc. Îmi place să vorbesc cu oamenii, să le ascult poveştile dar mai ales să încerc să-i ajut.

Profil:
Născută. 28 octombrie 1977, Galaţi
Studii. Universitatea Spiru Haret, Facultatea Sociologie - Psihologie
Familie. căsătorită, un copil

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite