O tornadă neobișnuită a smuls acoperișul unei școli și al unor case: „Un fum alb ca o ceață a acoperit satul” VIDEO

0
Publicat:

O tornadă puternică a făcut prăpăd în comuna Tulucești, din județul Galați. Școala și mai multe case au rămas fără acoperiș. De asemenea, localitatea a rămas fără energie electrică, apă potabilă și canalizare.

Tornada a smuls acoperișul unei școli FOTO: CAPTURA VIDEO
Tornada a smuls acoperișul unei școli FOTO: CAPTURA VIDEO

 „A fost o tornadă foarte puternică. Nu am văzut niciodată așa ceva nici în mijlocul iernii. Un fum alb ca o ceață a acoperit satul. Bătea vântul extrem de tare și a ploua foarte mult, circa 30 de litri pe metrul pătrat. Au fost mai multe pagube. Vijelia a smuls acoperișurile de la școala din Șivița și de la trei case. De asemenea, cantonul nr. 9 de apărare de la digul Prut a rămas fără acoperiș”, susține Gabriel Claudiu Soimu, viceprimarul comunei Tulucești.

Tot din cauza vijeliei, mai muți stâlpi de electricate au fost doborâți la pământ, iar comuna gălățeană a rămas în beznă. Din cauza aceasta, oamenii nu beneficiază de apă potabilă și canalizare.

„Mai mulți copaci au fost rupți, precum și stâlpi de electricitate. Din cauza aceasta, nu avem electricitate în comună. Nu pot fi alimentate puțurile cu apă, prin urmare nu avem apă potabilă și nu se poate folosi canalizarea. Echipele Electrica sunt pe teren pentru remedierea avariilor, însă comuna este mare, iar mâine este sâmbătă. Sperăm să se rezolve cât mai repede”, a mai spus viceprimarul.

În noaptea de joi, 13 iulie spre vineri, 14 iulie, județul Galați a fost sub avertizare de vremea rea. 

Atenționare de tornadă în România

Un serviciu european de monitorizare a furtunilor severe a emis miercuri, 12 iulie, o atenționare de tornadă pentru nord-estul Croației, sudul Ungariei, nordul Serbiei și centrul și nordul României.

Atenționarea este valabilă de joi, 13 iulie, ora 18, până vineri, 14 iulie, ora 6. Astfel, se vor semnala următoarele fenomene: vânt puternic, cu rafale de peste 100 km/h, căderi de grindină și există riscul formării unor tornade. 

De asemenea, conform European Storm Forecast Experiment (Estofex), este vorba de o alertă de nivelul trei dintr-un maxim de 5. 

Se așteaptă să izbucnească furtuni severe și extrem de severe pe un front din nordul Italiei până în România și Ucraina”, conform Estofex. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite